50 MİLYON TÜRK’ÜN ÇALINAN KİMLİK BİLGİLERİNE SORUŞTURMA! KİMLİK SIZMASI SKANDALINDA SORU İŞARETLERİ
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar: Kimlik bilgilerimizin kötü niyetli ellere geçmesi sonucu çok sayıda işlem yapılabilir.
Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyon vatandaşın kişisel bilgilerini içerdiği ortaya çıkması, büyük skandala yol açtı. İnternete sızdırılan bilgilerde kişilerin TC kimlik numaraları isimleri, cinsiyetleri, anne-baba adları, doğum yeri ve tarihleri ve açık adresleri yer alıyor. Veri tabanında Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Başbakanın bilgileri bile var.
SORUŞTURMA BAŞLADI
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Eski haber ısıtılıyor’’ diye olayı geçiştirmeye çalıştı, ancak skandal giderek büyüyor. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili Türk Ceza Kanunu’nun “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında soruşturma başlattı.
ROMANYA’DAN YAYIN
Telekominikasyon İletişim Başkanlığı ise bilgileri yayınlayan siteye erişim engeli getirdi. Ancak bilgiler başka sitelere taşındı. Verileri yayınlayan internet sitesi sunucusunun Romanya’da olduğu, web adresinin ise İzlanda’dan alındığı öğrenildi.
BU BİLGİLERLE NE YAPILABİLİR?
SÖZCÜ’ye konuşan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kişisel bilgilerin internet ortamına yayılmasını skandal olarak yorumladı. Kendilerine bu konuyla ilgili çok sayıda şikayet geldiğini belirten Çakar, dolandırıcılığın artık bilişim ortamına kaydığını ve internet dolandırıcılarının da bu konuda ustalaştığını belirtti. Çakar “Kimlik bilgilerimizin kötü niyetli ellere geçmesi sonucu çok sayıda işlem yapılabilir” dedi.
‘’KOPYALANMIŞ ŞEKİLDE DOLAŞABİLİRİZ’’
Uzun yıllar Ankara Mali Şube Müdürlüğünde görev yapan Emekli Emniyet Müdürü Bülent Kılıçtepe ise, bu bilgilerle adımıza sahte hüviyet çıkarılabileceğini ve bu hüviyet ile her türlü yasa dışı eylemin yapılabileceğini belirtti. Kılıçtepe SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Sızan bu kadar bilgi ile nüfus cüzdanının yarısı doldurulabilir, sahte kimlik çıkarılabilir. Bu bilgilerden yola çıkılarak aile sıra no gibi diğer bilgilere de ulaşılabilirse o zaman nüfus cüzdanı da çıkarılabilir, her şey yapılabilir” diyen Kılıçtepe, “Kısacası kopyalanmış bir şekilde dolaşabiliriz” dedi.
BANKA HESAPLARI VE BANKA KARTLARI
Uzmanlar sızan kimlik bilgilerimizden yola çıkılarak kişiler aleyhinde çeşitli işlemler yapılabileceğini belirttiler. Banka hesap ve kredi kartı bilgilerinin ise bu kapsamda değerlendirilemeyeceği, şifreler başkalarının eline geçmediği sürece bu bilgilerin güvende olduğu açıklandı. Ancak sahte kimlik çıkaran bir kişinin başkasının banka hesabından para çekmesi ya da sahte banka kredi kartı çıkarması mümkün bulunuyor. Uzmanlar sızan bilgiler ile sahtecilerin şu işlemlerin yapılabileceğini açıkladılar:
*Sahte kimlik çıkarılabilir
*Kimlik bilgilerimizle kredi çekilebilir
*Kefil olabilir
*Ticaret yapılabilir, şirket kurulabilir
*Faturalı faturasız telefon hattı alınabilir
*Mal ve hizmet satın alınabilir
*Bankadan para çekilebilir
BOZDAĞ: YSK VERİLERİ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye’deki seçmen sayısına yakın” diyerek bilgilerin YSK’nın seçmen listesindeki bilgiler olduğunu açıkladı. Bozdağ, ‘’Nereden sızdı, nasıl sızdı bilmiyorum’’ dedi.
CHP MECLİS’E TAŞIDI
CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Emre Köprülü de , konuyu TBMM gündemine taşıdı. 50 milyon vatandaşın risk altında olduğunu söyleyen Yarkadaş, Başbakan Davutoğlu’na ‘’Bu bilgilerin Merkezî Nüfus İdare Sistemi’nden (MERNİS) alt yapısından alındığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.