HASAN MUTLUCAN’IN TORUNU ALAZ PESEN’DEN 10. ÖLÜM YILDÖNÜMÜ ANMASI
MAGAZİNCİ VİDEO HABER- Hasan Mutlucan’ın torunu Alaz Pesen, dedesinin 10. Ölüm Yıl Dönümü olan 28 Aralık 2021’de kendisini anmak için aile arşivindeki fotoğraflardan bir video hazırladı
Fotoğraflara Alaz’ın dedesinden öğrendiği ve yeni çıkan albümü “Kabak Çekirdeği”nde de yer alan “Sobalarında Kuru Da Meşe” yorumu eşlik ediyor.
Alaz Pesen şunları ekliyor: “Son çıkardığımız albüme dedem de stüdyoya gelerek eşlik etmişti, kahramanlık türküsü olmayan bir türküyü birlikte yorumlamıştık. İzmir doğumlu dedem artık Anadolu’nun dört bir yanından yorumladığı türkülerle yaşıyor. Ben de çok sevdiği Ege bölgesinden bir türkü seçerek, ve sağlığındaki isteğine uyup kahramanlık türküsü olmamasına da dikkat ederek anmak istedim onu, en sevdiği şekilde, yani bir türküyle, yani müzikle. Hayatta olsaydı biliyorum ki yeni çıkan bu albümümde yine müziğimi şereflendirirdi.”
Hasan Mutlucan kimdir
Hem Kıbrıs Barış harekatı hem de 12 Eylül 1980 darbesi sabahı okunan bildirinin ardından TRT radyosundan davudi sesiyle söylediği Kahramanlık Türküleri ile tanınan Hasan Mutlucan‘ın hayatı :
1926 yılında İzmir’de doğan Hasan Mutlucan , 6 yaşındayken babasını kaybettikten sonra Hasan Mutlucan, 13 yaşında annesiyle birlikte İstanbul’a taşınırlar. Ortaokul yıllarında dekoratör çırağı çalıştığı tiyatroda oyunculardan birisi rahatsızlanınca ilk defa sahneye çıkar. Tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral tarafından, rahatsızlanan oyunclir. Oyuncunun repliği çok kısadır: “Burası Kaf Dağı, ne işin var senin burada”. Bu kısacık replik seyirciler arasında bulunan Muhsin Ertuğrul‘un çok ilgisini çeker ve tiyatroda ufak roller almaya başlar.
Daha sonra Muhlis Sebahattin ile tanışır ve onun operet kumpanyasına katılır. O’nun ölümünden sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girer. Konservatuarın o dönemki yönetmeni Münir Nurettin Selçuk’tur. Sesinin az bulunur kalitedeki bas tınısı ona Faust operasına girme imkanı bile vermiştir ona fakat Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmemiştir.
1973 yılında TRT radyosunda 15’er dakikalık programlarla davudi sesini tüm Türkiye tanır. Sadi Yaver Ataman‘ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyler ve bir de plak çıkartır.
12 Eylül 1980’de darbe okunan bildirinin ardından Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri albümünden “Yine de Şahlanıyor” türküsü çalınır. Bu türkü günün şartlarıyla birlikte öyle bir etki yapar ki artık o davudi sesi ve ismi darbelerle özdeşleşir. Fakat Mutlucan bu durumdan son derece rahatsız olmaktadır. Kendisi, sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğu defatla belirtmiştir.
1962 yılında TRT’den politik sebeplerden dolayı ayrılmak durumunda kalır. Sonrasında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu’na katılır.
Hasan Mutlucan, 28 Aralık 2011 tarihinde 85 yaşında hayata veda etti.