İNTERNET’İN GÜNLÜK KESİNTİ MALİYETİ 1,3 MİLYON DOLAR
Türkiye’de 1 yıl içinde internetin ortalama 2.7 gün kesilmesi nedeniyle 35 milyon dolardan fazla ekonomik zarar oluşuyor
Aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerde devletlerin internete müdahalelerinin ifade ve haber alma özgürlüğüne olduğu gibi ekonomilere de zarar verdiği hesaplandı. 19 ülkede 30 Haziran 2015-30 Haziran 2016 arasında meydana gelen toplam 753 saatlik internet kesintilerinin ekonomik maliyetinin 2 milyar 431 milyon doları aştığı kaydedildi.
ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün Teknoloji İnovasyonu Merkezi Direktörü Darrell West, söz konusu tarih aralığında 81 kere internet kesintisi olduğunu tespit etti. Ülke ekonomilerinde dijital hizmetlerin payını da göz önünde bulunduran West, buradan hareketle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) zararlarını bulmaya çalıştı. Ancak vergi geliri kayıpları, verimlilik düşüşleri ve yatırımcı güveni azalışları hesaba katılmadı.
SEBEPLER ÇEŞİTLİ
West'in bulgularına göre, öğrencilerin toplu sınavlar sırasında kopya çekmelerini engellemek için bölgesel olarak internet kesintileri uygulayan Hindistan, bu sebeple en çok maddi kayba uğrayan ülke oldu. Uganda, Cezayir ve Irak'ta da benzer sebeplerle kesintilere gidildi.
Suudi Arabistan ve Fas'ta kesintilerin sebebi, WhatsApp ve Facebook Messenger gibi internet üzerinde sesli iletişim imkanı sağlayan uygulamaların telekom şirketlerinin gelirlerini azaltmasını engelleme gayreti olarak gösterildi.
Türkiye'nin dahil olduğu diğer ülkeler grubunda ise devletlerin, siyasi kargaşa gibi durumlarda halkın iletişim imkanlarını kısıtlamak istediği dile getirildi. Türkiye'de terör saldırılarının ve siyasi içerikli sızıntıların ardından internet yavaşlatılıyor veya kesilebiliyor. Bu kesintilerin 1 yıl içinde 2.7 günü bulduğu kaydedildi. Türkiye'deki kesintiler nedeniyle oluşan zarar ise 35.1 milyon doları buluyor. Yani 1 günlük kesintinin Türkiye'ye faturası yaklaşık 1 milyon 296 bin dolar.
Twitter, Facebook ve WhatsApp durdu
HPD milletvekillerinin önceki gece gözaltına alınmasıyla birlikte Türkiye'de Twitter, WhatsApp, Facebook ve YouTube'a erişim tamamen durma noktasına geldi.
Konu ile alakalı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde yaşanan bu sorun internetle alakalı. Herhangi bir erişim yasağı uygulanmıyor” denildi. Başbakan Binali Yıldırım da internet kesintileri ile ilgili olarak, ““Güvenlik için uygulamalardır. Bunlar geçici tedbirlerdir. Tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner” diye konuştu.