RTÜK?TEN EKRAN İÇİN YENİ KURALLAR!...
03 Nisan 2010 Cumartesi | 18:22
RTÜK yasa tasarısı ile ?yüz kızartıcı suçtan hüküm giyenler? artık program yapamayacak. Bu yasak, yıllardır TV?de olan bazı isimleri işinden edecek.
ULUSA SESLENİŞ
Haber bültenlerinde, haberin etkisinin artırılması için kullanılan fon müzikleri yeni düzenlemede yasaklanıyor. Türkiye'de haber bültenlerinde yaygın olarak kullanılan haberde fon müziği, tasarının yasalaşmasının ardından yerini, doğal seslere bırakacak. Yeni düzenleme özel televizyonların programın niteliğine göre kullandıkları şiddet, cinsellik gibi koruyucu sembollerin TRT tarafından da kullanılmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca başbakan ve Cumhurbaşkanının halka seslenişi ve hükümet bildirileri gece 24.00'ten önce yayınlanacak. Bazı televizyon kanalları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusa seslenişlerini gece yarısından sonra veriyordu. Dizi ve filmlerin ortasında aniden yüksek sesle ortaya çıkan reklamlar da düzenleniyor. Dikkat çekmek için dizi ve filmlerin arasına yüksek sesle konulan reklamlar tasarının yasalaşmasının ardından kalkacak. Düzenlemede reklamların ses seviyesinin programın ses seviyesinin üzerinde olamayacağı yer aldı. Film ve haber bültenlerinde ilk reklam 30 dakikanın ardından ve her 30 dakikada bir gerçekleştirilebilecek ve 1 saatlik yayında reklam süresi 12 dakikayı aşamayacak. Haber bültenleri ve dini yayınlara ise sponsor alınamayacak.
HANGİ SUÇLAR YÜZ KIZARTIYOR?
TCK'da net bir tanımlaması olmayan "yüz kızartıcı suçlar" kavramı, bu nedenle zaman zaman tartışmalara neden olabiliyor. Ancak, milletvekilliği seçimini düzenleyen Anayasanın 76. maddesinde "yüz kızartıcı suç" şu şekilde ifade ediliyor: "Rüşvet, hırsızlık, ihtilas, zimmet (Basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlamak), sahtecilik, dolandırıcılık, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırmak, irtikâp, ırza tasaddi, sarkıntılık, kız; kadın ve erkek kaçırmak, fuhşa tahrik, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin..."
Diğer teknoloji Haberleri
TümüYukarı