TÜRKİYE?NİN İLK TÜRKÇE DANS ŞARKILARINI ÇALAN RADYO: HİTMİX
03 Ocak 2007 Çarşamba | 18:23
Sevgilinizin göğsüne yaslanarak hayallere daldığınız ya da sözleriyle duygulanıp ağladığınız bir şarkıyla, 6 ay sonra ?eller havaya? modunda zıplaya zıplaya dans edebilirsiniz... Bu iyi bir şey midir? Tartışılır... Ancak ?remix? adı verilen yeni nesil âdetin insanoğluna böyle bir nimet sunduğunu da gözden kaçırmamak gerekir.
HitMix
Kurulalı henüz 3 ay olmasına rağmen Radyo HitMix'in çalışmaları da bu nedenle önemlidir! İstanbul'da 107.9 frekansından yayın yapan, "www.radyohitmix" adresinden de tüm dünyada dinlenebilen Radyo Hitmix, Türkçe şarkıların "remix"lerini yapıyor, yaptırıyor ve yayımlıyor... Biz de Radyo Hitmix'e konuk olduk... Altan Gencebay yönetimindeki radyoda Genel Koordinatör Murat Siyam, Yayıncı ve Müzik Direktörü Serkan Altunkum ve Yayın Yönetmeni Can Mahmutoğlu'nun da katıldığı bir sohbet gerçekleştirdik.
Bu arada İngilizce "remix" sözcüğüne denk gelecek bir Türkçe kelime aradık. Ancak Türk Dil Kurumu'nun "Remix yerine 'Bindirim' kelimesini kullanın" önerisini biraz absürd bulup "remiks" ile yetindik!
Nasıl bir radyo HitMix?
Murat Siydam: İstanbul'un eğlence müziğini yapan radyo istasyonuyuz. Şu anda bölgeseliz ama internetten de CD kalitesinde yayın yapıyoruz. Türkiye'nin ilk Türkçe dans müzik istasyonuyuz. Hep "up" (yüksek) tempoda müzik yapıyoruz. Çok fazla konuşma yok radyoda, sadece kısa anonslar, müzik ve kültür sanat haberleri var. Onun dışında 24 saat eğlence...
Müzik sadece Türkçe mi?
M.S.: Hayır. Hafta sonları yabancı müzik de çalıyoruz. Canlı DJ setleri de var.
Radyo Hitmix genel anlamda Türkiye'nin popüler yabancı dans müzik istasyonları FG ve Dimano'nun Türkçe versiyonu gibi bir formatta mı?
Serkan Altunkum: Tabii aynen öyle aslında. Ama biz daha avantajlıyız. Bir defa kendi dilimizde yayın yapıyoruz. Burası Türkiye. Herkes yabancı müzikten anlamıyor ki. Radyolar ticari müziğe dönüyor. Biz de öyle müzik yapıyoruz.
Radyo, "Orhan Gencebay'ın radyosu" olarak lanse edildi ama aslında öyle değil galiba. Orhan Bey ne kadar işin içinde?
M.S.: "Orhan Baba"mız her zaman başımızda. Destek anlamında her zaman yanımızda. Ama radyonun başında oğlu Altan var. Biz hiçbir zaman "Orhan Gencebay böyle bir radyo yapıyor" demedik. Onu DJ kulaklıklarıyla görenler de bu yorumu ekledi biraz. Kötü mü oldu bu imaj? Tabii ki hayır, Orhan Gencebay'ın radyosu olarak anılmakla da sorunumuz yok.
Şu günlerde bir numaranız kim? En çok hangi remiksler tutuluyor?
S.A.: Serdar Ortaç'ın "Gitme"sinin Reina remiksi. Günde 6 defa falan çalıyor. Mor ve Ötesi, Şebnem Ferah çok tutuluyor mesela... Barış Manço'nun "Dönence" bir klasik. Biz DJ'lerin yaptıkları ama kulüplerde çalmadıkları prova remiksleri de kullanıyoruz. Onlar da kendi reklamlarını yapmak için bize veriyorlar. Çünkü biz anonslarda isim veriyoruz. Böylece DJ'leri de destekliyoruz. DJ'ler yaptıkları remiksleri diğer radyolarda çaldıramazlar. Sitemize de bir özellik koyduk. Remiks yapan insanlar bize dosyalarını gönderebiliyorlar. Biz de beğenirsek yayımlıyoruz.
Kendinizi remiks gibi bir formatla kısıtlamış olmanız kötü değil mi? Remiks işi de bir yere kadar sanki...
S.A.: Biz normal şarkılar da çalıyoruz. Kulüpte de öyledir. İnsanları eğlendirebilmek için ara sıra tempo düşürmeniz de gerekir. Biz radyoda bunun için şarkıların albüm versiyonlarını çalıyoruz. Radyo Hitmix'in kendi hitleri de var. "Mor ve Ötesi"nin "Bir Derdim Var"ı çıkalı bir yıl olmuştur. Ama şu anda remiksi bizde en çok istenen şarkılardan biri... Mustafa Sandal'ın "Kalmadı-2006"sını da çok çalıyoruz. Şarkı Sandal'ın 1996'daki albümünden. Bu, sanatçılar için de güzel.
Can Mahmutoğlu: Bir alt yapıyı bulup üzerine "dımtıs dımtıs" takmak değil amacımız. Zaten remikslerle bir şarkının pek çok farklı versiyonunu çalabiliriz. Siz bir şarkıyı en az 4'le çarpın yani. Bazı şarkı, yavaş ya da hızlı versiyonlarıyla 10 ayrı şarkı haline de gelebiliyor. Bazı şarkılar tanınmıyor bile. Elimizdeki şarkılar son 3 ayın şarkıları değil uzun dönemlerin şarkılarını yeniden gündeme de getirebiliyoruz.
Şarkıları alıp remiks yapmanız sanatçılar açısından sorun yaratmıyor mu?
M.S.: Biri şarkısının remiksini beğenmezse yayından kaldırırız. Ama bugüne kadar hiç olmadı. Olacağını da sanmıyorum. Çünkü biz aynı zamanda şarkıları yeniden meşhur da ediyoruz, gündeme getiriyoruz. Bu radyo, sanatçılar için de tanıtıcı bir işlev görüyor. Bazı sanatçılar albümlerine kendi şarkılarının remiks versiyonlarını da koymaya başladı.
Telif ödüyor musunuz?
M.S.: Orhan Gencebay MÜYAP'ın başkanı... Telif vermeden olur mu?!
Bu formatın partileri de olacak mı?
M.S.: Tabii. Şu anda Etiler'de Fancy Kulüp var. Çarşamba günleri DJ'lerimiz orada çalıyor. Türkçe pop ve remiksleri çalıyoruz. Yazın da 'beach party'ler (kumsal partileri) de yapacağız. Almanya'dan çok teklif var orada parti yapmamız yönünde. Prodüktör DJ'ler internetten radyoyu takip ediyor çünkü. Bir de çaldığımız şarkılardan toplama albüm yapacağız.
Kaynak:Nilay Örnek/Milliyet
Diğer teknoloji Haberleri
TümüYukarı