İMPLANTTA PUSULA "NAVİGASYONLU" İMPLANTI GÖSTERİYOR
Ağız sağlığı! Güzel gülüş! Hoş koku! Yüzümüzde ilk dikkati çeken yerlerden biri dişler. Hal böyle olunca onların görünümü büyük önem arz ediyor. Günümüzde en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkan ağız sağlığı tedavi edilmezse kayıplarla sonuçlanıyor. Diş kayıpları ise implantlarla gideriliyor. Özellikle dijital planlama sayesinde imkânsız denilerek uygulama yapılmayan bölgelere de implantlar mümkün. Detayları Estetik Diş Hekimi Aslı Ercanlı’dan dinledik.
Kadın erkek ilişkilerinin yanı sıra işe alımlarda dahi ilk 10 saniyede kararların verildiği hatta bu 10 saniye içinde ağız ve dişlerin etkili olduğunu bilmeyen kalmadı. Sağlıklı, bakımlı dişlerin bir araya gelerek oluşturduğu ahenkli bir gülümseme anlamına geliyor. Etkileyici bir gülümsemeyi ise diş kayıpları bozarken, kayıplar dişler biçilmiş kaftan olan implantlarla imkânsız bölgelere de implantlar mümkün. Nasıl mı?
ÖNCE İMPLANT
İmplanlatla, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şeklidir. İmplant tedavisinin klinik ortamlarında yapılması hastanın sağlığı için son derece önemlidir. Eğer 'cerrahi operasyonlardan endişe duyuyorum' diyorsanız uygulama lokal anestezi kullanılarak yapılabiliyor. Anestezi işleminden sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılıyor.
DİŞE ÇİVİ ÇAKILMIYOR
Bu noktada en sık aldığım soruların başında " dişe çivi mi çakıyorsunuz" sorusu geliyor. Hayır. Dişe çivi çakmıyoruz. Daha sonra ortaya çıkan çene kemiğine öncelikle küçük çaplı rehber deliği açılıyor ardından da rehber delik yavaşça genişletilerek implantın yerleştirileceği forma uygun hale getiriliyor. Çene kemiğindeki deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde kemik üzerinde oluşacak travmatik etki de azaltılmış oluyor. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanarak yerleştiriliyor. İmplant vidasının yerleştirilmesinden implantın kemikleşmesi ve implant yapılan bölgenin iyileşmesine kadar beklenileceği için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştiriliyor. Açılan dişeti dikilerek kapatılıyor ve birkaç aylık bekleme sürecine geçiliyor. Birkaç ay sonra, koruyucu vida çıkartılarak implantın üzerine geçici bir kuron yerleştiriliyor. Geçici kuron, dişetinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapıyor. Dişeti şekillendikten sonra geçici kuron, kalıcı kuronla değiştirilerek tedavi tamamlanıyor. Uzun uzun anlatmama takılmayın oldukça problemsiz bir tedavi süreci geçiriliyor. Elbette başvurduğunuz doktorun uzmanlığı son derece önemli.
DİJİTAL PLANLAMA DA NE?
Gelelim asıl konumuz dijital planlamaya. Dijital planlama, bilgisayarlı tomografi çekilip implantın yerleştirileceği bölgenin sanal ortamda belirlenmesi işlemidir. Sanal ortamda implantların yerleştirilmesinin belirlenmesinin ardından implant hastanın ağzına cerrahi operasyonla yerleştiriliyor. İmplantların yerleştirileceği bölgenin sanal ortamda belirlenerek hasta ağzına yerleştirildiği için hata payı ortadan kalkıyor. Herhangi bir hata ya da kaymanın yaşanmadığı bu yöntem sayesinde imkansız denilen bölgelere dahi implantın yapılması avantajı sağlanıyor.
Öncelikle doğru ve yeterli ağız bakımı aynı zamanda düzenli olarak uzmana başvurmanız sayesinde hem ağız sağlığınızı hem de genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diş kaybının yalandığı durumlarda ise dijital planlama sayesinde imkansız bölgelere yerleştirilebilen implantlarla mükemmel uyum sağlanıyor. En büyük avantajları; ağrısız acısız olması, imkânsız bölgelere bile uygulanması ve çok kısa sürede iyileşmesi.
NAVİGASYONLU İMPLANT TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI
• Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirlenir, analiz edilir ve ameliyat esnasında sürpriz yaşanmaz.
• Doğru açı ve konumda implant yerleştilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde üç boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu, kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye neden olur.
• Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır.
• Hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması, panaromik röntgene göre büyük avantaj sağlar.
• İmplant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırır.