TUZ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
ABD’li bilim adamı James Dinicolantonio "THE SALT FIX" kitabında tuzun hayati önemi olduğu konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Sadece lezzetli yemeklerin değil sağlıklı bir hayatın da tadı tuzdan geçiyor. Peki, sağlığımız açısından böylesine önem taşıyan bir besin maddesi hakkında bildiklerimizin ne kadar doğru? Konuyla ilgili Zinde Bir Hayat platformu ise Tuz hakkında doğru bildiği yanlışları şu şekilde sıralıyor.
İşte tuz hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar:
1.YANLIŞ: Tuz sindirim sistemine zarar verir.
DOĞRU: Mide, pH değerini korumak için tuza ihtiyaç duyar. Mide asidi, hidroklorik asit ve sodyum klorürden oluşur. Sodyum klorürün kaynağı da tuzdur. Midedeki asit miktarının doğru seviyelerde olması iyi bir sindirimin olmazsa olmasıdır.
2.YANLIŞ: Spor yapanlar tuzdan mutlaka uzak durmalıdır.
DOĞRU: Tuz, hidrasyonun temel bileşenlerinden biridir. Egzersizin ardından terleme yoluyla atılan tuz ve suyun vücuda geri kazandırılması hayati önem taşır. Sporcular bu dengeye özellikle dikkat eder. Ayrıca magnezyum ve potasyum gibi özel mineraller içeren tuz, ağrı ve sızıları dindiren özelliklere sahiptir. Kas yorgunluğunu ve kaslarda gelişen baskıları gidermeye yardımcı olur.
3.YANLIŞ: Diyet yapan kişilerin tuz tüketmesi sakıncalıdır.
DOĞRU: Tuz, insülin duyarlılığını geliştirerek kan şekeri kontrolüne yardımcı olur ve diyabet riskini azaltır. Düşük tuzlu bir diyet ise insülin direncini artırır. Diyet yaparken tuz kısıtlaması, insülin direncinin oluşmasına neden olur. İnsülin direnci, kilo vermenin önündeki en büyük engeldir.
4.YANLIŞ: Tuz, ömrü kısaltır.
DOĞRU: Japonya ve İsviçre, Dünya üzerinde ortalama yaşam süresi en uzun olan ülkeler olarak gösteriliyor. Ancak daha az bilinen bir diğer gerçek, bu ülkelerdeki tuz tüketiminin dünya yüzündeki en yüksek seviyelerde olduğu. Yapılan birçok araştırma, tuz tüketimini belli bir seviyenin altına çekmenin en az gereğinden fazla tuz tüketmek kadar sağlık sorunlarına sebep olduğunu ortaya koyuyor.
5.YANLIŞ: Tuz, diş ve diş eti sağlığı açısından sakıncalıdır.
DOĞRU: Deniz tuzunun içinde bulunan florit maddesi diş ve diş eti sağlığının korunmasında büyük önem arz eder. Ağız yaralarının iyileştirilmesinde başvurulan başlıca yöntemlerden biri ılık su ile gargara yapmaktır. Ilık tuzlu su aynı zamanda diş ve diş eti sorunlarının, diş eti kanamalarının ve boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
6.YANLIŞ: Tuzun vücuda bir faydası yoktur, aksine zararı vardır.
DOĞRU: Sanılanın tam aksine, vücut iyileşmek için dahi tuza ihtiyaç duyar. Hastanelerde, tedavi amaçlı en sık başvurulan çözümlerden biri olan serumların içerisinde bile tuz vardır. Eğer tuzun insan vücuduna bir faydası olmasaydı, hastanelerdeki temel tedavi yöntemi olan serumların içinde tuz bulunmazdı. Buradan hareketle tuzun, vücudun iyileşmek için ihtiyaç duyduğu bir mineral olduğu söylenebilir.