2017 RAMAZAN FİTRESİ BELLİ OLDU! KİMLERE FİTRE VERİLİR?
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2017 yılı fitre miktarını 16 TL olarak belirledi. Belirlenen fitre miktarı 2017 yılı ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak. Peki kimlere fitre verilir, kimlere fitre verilmez? İşte cevabı
Din İşleri Yüksek Kurulu, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş'in başkanlığında toplandı.
2017 YILI FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Fitrenin Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 16 TL olması belirlendi.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fitre; Ramazan Bayramı'nın birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab (İslam'da yapılınca sevap sayılan, yapılmayınca günah olmayan eylemlere verilen isim) olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir sakınca yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, eksiklerini telafi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ve zekatla benzer özellikler taşır. Anne, baba, çocuk gibi kimselere, gayrimüslimlere ve zengin sayılabilecek kişilere fitre verilmez. Eğer fakir ise kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya-anneye, kardeşe, geline, damada, fitre verilebilir.
Bu konuya ilişkin Tevbe Suresi'nde şu ifadeler yer alır: "Sadakalar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir."
Fitre verirken bunun fitre olduğunu belirtmek de gerekmez.
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Fitrenin esas amacı, durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir. Böylece Ramazan Bayramı'nın mutluluğu tüm Müslümanlar arasında paylaşılmış olur. Zengin sayılabilecek kişilere ve gayrimüslimlere fitre verilmez. İsteğe göre fitre sadece bir kişiye değil, durumu olmayan birçok yoksula verilebilmektedir.
Ayrıca fitre verilirken kişi bulunduğu yerdeki yoksullara vermelidir çünkü farklı bir yere gönderilmesi mekruh (Müslümanlıkta, dince yasaklanmamış olmakla birlikte yapılmaması istenen) olur. Fitre verirken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise verilen miktarın kişinin günlük gıda ihtiyacına yetiyor olmasıdır. Sadece gıda olarak değil para olarak da verilecekse bulunulan günün şartları göz önünde bulundurulmalıdır.