2019 RAMAZAN BAŞLANGICI RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN
Ramazan ayı için milyonlarca mümin hazırlıklarına başladı. Ramazan ayında milyonlarca Müslüman sahur vakti ile oruç tutmaya niyetlenecek, gün boyunca nefsine gem vurup, günahlardan uzak duracak ve iftar vakti ile birlikte de orucunu açacak. Huzur ve bereketin en çok hissedildiği mübarek Ramazan ayı ne zaman başlayacak? İşte Ramazan ayı başlangıcı
Ramazan ayının anlam ve önemi Kur’an’ı Kerim’de birçok kez dile getirilmiştir. On bir ayın sultanı için milyonlarca Müslüman aile alışveriş, temizlik gibi çeşitli hazırlıklar yapmaya başladı. Peki bu sene Ramazan ayı ne zaman, Ramazan Bayramı’nda kaç gün tatil yapacağız?
RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?
6 Mayıs, Pazartesi
3 Haziran, Pazartesi
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı tatili 3 Haziran 2019 Pazartesi günü saat 13.00'te başlayıp 6 Haziran 2019 Perşembe günü sona erecek.
KAÇ GÜN TATİL YAPACAĞIZ?
Cumhurbaşkanlığı tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Ramazan Bayramı tatiline ilişkin gönderilen idari izin yazısında şu ifadelere yer verildi:
“Ramazan Bayramı tatili 3 Haziran 2019 Pazartesi günü saat 13.00’te başlayıp 6 Haziran 2019 Perşembe günü sona erecektir. Kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılmaları Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür. İdari izin süresince görevli olanlara herhangi bir fazla ödemede bulunulmayacak ancak kullanmadıkları idari izinleri, idarenin uygun gördüğü zamanlarda kullandırılabilecektir.”
RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ
Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed’e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)
Bu ay boyunca gün doğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.