3 AY KAVRULACAĞIZ!
Meteoroloji uyardı: Temmuz, Ağustos, Eylül çok sıcak geçecek! Meteoroloji, internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Temmuz, ağustos ve eylül aylarında sıcaklıkların artacağı uyarısında bulundu...
VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI!
Yurdun güney, iç ve batı kesimlerinde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyredeceği beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
Hava sıcaklığı yağış alan bölgelerde 1 ila 3 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, yurdun kuzey ve doğu kesimleri parçalı zamanla çok bulutlu, bugün (Salı) öğle saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı (Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır) ile Sivas, Samsun, Ordu, Bolu ve Karabük çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerler az bulutlu ve açık geçecek. Yağışların bugün (Salı) öğleden sonra Erzurum, Kars ve Iğdır çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.
Hava sıcaklığı yağış alan bölgelerde 1 ila 3 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Yurt genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edecek.
Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli (30-50 km/saat) olarak esecek.
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Yağışların bugün (Salı) öğleden sonra Erzurum, Kars ve Iğdır çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (Ani sel, lokal su baskını, yıldırım düşmesi vb.) vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatan'dan çok önemli uyarılar!
- Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
- Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeliler.
- Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir.
- Yoğun fizik aktivite Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.
- Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
- Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
- Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
- Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.
- Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
- Güneş veya Sıcak Çarpması, Sıcak krampları, Güneş Yanıkları, Sıcak Döküntüsü (İsilik) gibi istenmeyen durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.