AYRINTILAR NETLEŞTİ! ÖMÜR BOYU MAAŞ ALABİLİRSİNİZ...
Milyonlarca çalışanın merak ettiği ikinci emeklilik sisteminin ayrıntılarını netleşmeye başladı. İkinci emeklilik sisteminde çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacak. Ancak sistemde kalmaya devam etmeleri isteğe bağlı olacak. Sisteme katılım için en az 50 TL prim ödenmesi planlanıyor.
Akşam gazetesinden Okan Bülbül, çalışanların merak ettiği ikinci emeklilik sisteminin ayrıntılarını kaleme aldı... İkinci emeklilik sisteminde çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacaklar. Ancak devam etmeleri isteğe bağlı olacak. Sisteme katılım için en az 50 TL prim ödenmesi planlanıyor. Bireysel emeklilik Sistemi'ne otomatik katılımla ilgili ayrıntıların netleşmeye başlamasıyla çalışanların kafasında bazı sorular belirdi. Sisteme katılımın zorunlu olması çalışanları tedirgin ederken, çalışanlar ikinci emeklilik sistemi çerçevesinde maaşlarından kesinti yapılmasından dolayı endişeliler. Peki, ikinci emeklilik sistemi çalışanlara ne getirecek?
56 YAŞ, 10 YIL PRİM ŞARTI
İkinci emeklilik sistemi bireysel emeklilik sisteminin zorunlu katılımı içeren yeni bir boyutu. Özellikle tasarrufların artırılması ve düşen emekli maaşlarını takviye edecek bir sistemin hayata geçirilmesi amacıyla planlanıyor. Sisteme katılan ve tercih eden çalışanlar maaşlarından yapılan kesintinin ve buna ek olarak yüzde 25’lik devlet desteğinin fonda birikmesi sonrası 56 yaş ve 10 yıl prim ödeme şartlarını sağladıklarında ikinci emeklilik sisteminden toplu para alabilecekler.
ÖMÜR BOYU MAAŞ
Bu süre sonunda fonda biriken toplu parayı maaş olarak bağlatabilecek kişiler, bunun yanında yıllık gelir sigortası yaptırarak ömür boyu maaş almayı da tercih edebilecekler. 1990’lı yıllarda ülkemizde uygulanan 'zorunlu tasarruf sistemi'yle bazı benzerlikler gösteren söz konusu sistem, çalışanların çalışırken tasarruf etmelerini ve emekli olduklarında yalnızca SGK’dan alacakları emekli aylığına muhtaç kalmamalarını amaçlıyor.
YÜZDE 25 DEVLET KATKISI
İkinci emeklilik sistemine katılım için en az 50 TL prim ödenmesi planlanıyor. Dolayısıyla sisteme girmek isteyen bir kişinin maaşından en az 50 TL kesilecek. Daha yüksek miktarlarda prim ödemek isteyen çalışanların maaşından yapılacak kesinti artacak. Prim ne kadar yüksek olursa devlet desteği de o kadar artacak. Sisteme 100 TL prim ödeyen bir çalışan 25 TL, 200 TL ödeyen çalışan 50 TL devlet desteği alabilecek.
BES'TE KATILIMCI SAYISI 6.2 MİLYONU GEÇTİ
Bireysel emeklilik sistemine 6 milyon 234 bin 118 kişi dahil oldu. Çalışanların yalnızca yüzde 23,7’sinin bireysel emeklilik sözleşmesine sahip olduğu görülüyor. Sistem tasarrufu teşvik etmek açısından olumlu sonuçlar üretmesine rağmen, katılımcılar için tasarrufların değerlendirilerek fayda sağlanması noktasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle tasarrufunu farklı kanallardan değerlendirmek isteyenler sisteme katılmıyor.
DEVAMI İSTEĞE BAĞLI
Planlanan sisteme göre, çalışanların tamamı otomatik ve zorunlu olarak sisteme dahil olacaklar. Belirli bir süre sisteme kendi maaşlarından yapılacak kesintiyle dahil olan çalışanlar bu sürenin sonunda istemezlerse sistemden ayrılabilecekler. Sisteme katılım zorunlu ancak devam etmek isteğe bağlı olacak. Sisteme devam etmeyi tercih eden çalışanlar maaşlarından yapılan kesintinin yanı sıra yüzde 25’lik devlet desteği alacak.
İŞLETME AYLIĞI MODELİ TASARRUFU ARTIRIR
İkinci emeklilik sistemi yerine işletme aylığı modelinin hayata geçirilmesi daha doğru sonuçlar üretebilir. İşverenlerin de prim ödeyerek katıldığı bir sistem hayata geçirilirse, daha yüksek tasarruf miktarlarına ulaşılması mümkün olacaktır. Ayrıca özellikle kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin gündemde olduğu bir dönemde işverenler bu sayede işçileri işyerlerinde tutamamak gibi bir sorun yaşamayacaklardır.