CORONA VİRÜSÜNE TEMASSIZ İŞLEM TEDBİRİ!
Ülkemizde de görülmeye başlayan Corona virüsü salgını nedeniyle market ve benzeri alışverişlerde kağıt ve bozuk para kullanımı yerine kredi/banka kartlarındaki temassız ödeme sistemleri tercih edilmeye başlandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Temassız ödemelerde işlem limitinin 18 Mart 2020 tarihi itibarıyla 250 TL’ye çıkarılacağını açıkladı.
Tüm dünyada yayılan salgın karşısında Türkiye’de alınan önlemlere ek olarak hızlı bir çözüm daha üretilerek temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti yükseltiliyor.
Güvenli olmasının yanı sıra hijyenik bir ödeme deneyimi sunan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 18 Mart 2020 itibarıyla 250 TL’ye çıkartılıyor. Kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler 250 TL’ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise şifreli olarak yapılmaya başlanacak.
NEDEN TEMASSIZ ÖDEME TERCİH EDİLMELİ?
Temassız ödemeler hızlı ve güvenli olmasının yanı sıra hijyenik olmasıyla da öne çıkıyor. Alışverişlerde kullanılan nakit paralar elden ele geçerek virüs ve bakterilerin yayılma riskini artırırken; temassız kartları kasa görevlisine vermek zorunda kalmıyorsunuz. Dolayısıyla elden ele geçmeyen kartlar virüs ve bakterilerin bulaşmasına da engel oluyor.
BDDK’DAN KREDİ TAKİBİYLE İLGİLİ CORONA VİRÜSÜ DEĞİŞİKLİĞİ!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gecikmeye giren kredilerin takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün bekleneceğini açıkladı. Uygulamanın ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsadığı belirtildi.
BDDK, ölümcül Corona virüsü nedeniyle tedbir kararları aldı.
Kurumdan yapılan açıklamaya göre, kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenecek.
BDDK’nın açıklamasında şöyle denildi:
* Uygulama ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.
* Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık sağlandı.
* 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi otuz günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grupta sınıflandırılma şartı kaldırıldı.
* Uygulamalar, 31 Aralık 2020’ye kadar geçerli olacak.