İLBER ORTAYLI O KAPAĞI PAYLAŞTI VE TÜRKİYE’YE SESLENDİ: ’’SAHİP ÇIKIN’’
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yayımlanan "History Life" dergisinin Almanya edisyonunda bu ayki kapak konusu "Die Grossen Revolutionaere - En Büyük Devrimciler" olarak belirlendi...
Dünyanın çeşitli ülkelerinde yayımlanan “History Life” dergisinin Almanya edisyonunda bu ayki kapak konusu “Die Grossen Revolutionaere – En Büyük Devrimciler” olarak belirlendi. Derginin kapağında 8 kişi yer alırken, “idealleri ve ideolojileri ile dünyayı değiştiren erkekler ve kadınlar” alt başlığı kullanılıyor.
Kapakta Mustafa Kemal Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafı ise tam merkezde bulunuyor. “Modern Türkiye'nin babası Atatürk” yazılı fotoğrafın yanı sıra, Che Guevara, Emmeline Pankhurst, Maximilien Robespierre, Vladimir Lenin, Mahatma Gandi, Rosa Luxemburg ve Mao kapakta yer bulan isimler oldu.
Derginin kapağını paylaşan Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da söz konusu yayınla ilgili önemli ifadeler paylaştı.
Sosyal medya hesabından yazan Ortaylı, “Türkiye’nin eski yapıya dönmesi mümkün değildir. Önemli olan eskiyi değerlendirme ve onunla birlikte yaşama fikridir ki o da 20. yüzyıla ulaşan tarihî mirasa sahip çıkma tavrıdır” ifadelerini kullandı.
Ortaylı’nın mesajı şöyle:
Almanya’da yayınlanan “History Life” dergisinin beşinci sayısında "En Büyük Devrimciler" başlığıyla dünyaya yön veren 17 kişi arasında "Modern Türkiye’nin Babası" başlığıyla Mustafa Kemal Atatürk’e geniş yer verilmiş. Birçok liderlerin olduğu kapakta Atatürk tam merkezde yer almış.
Bu gelişmeler ve manzaranın ışığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk nasıl ele alınabilir? Her şey bir yana, o, Türkiye tarihini ve Türk toplumunu değiştiren bir başbuğdur ve onun yaptıklarının izleri hukuk hayatında, kültürel alanda hiç değişmeyecek şekilde devam edecektir. Zira atılan temeller ve yeni rejimin izlerinin zaman içindeki değişimleri ancak kendi mantıkî yapısı içinde olabilir. Türkiye’nin eski yapıya dönmesi mümkün değildir. Önemli olan eskiyi değerlendirme ve onunla birlikte yaşama fikridir ki o da 20. yüzyıla ulaşan tarihî mirasa sahip çıkma tavrıdır. Kısa bir dönem içinde bazı değişiklikler olmuş ancak birçoğunun tutmadığı sonradan görülmüştür. Çünkü kısa sürede bir toplumun devrim gerçekleştirmesi mümkün değildir. Lâkin bir kapı açıldıktan sonra şayet kapanmıyorsa artık orada bir devrimden bahsedilebilir.
Bununla beraber Atatürk’le ilgili “Atatürk kurucumuzdur”, “Atatürk 20. yüzyılın büyük devlet adamıdır” gibi devamlı kullanılan klişelerimiz var. Bunlar doğrudur ama elzem olan bazı sloganları maalesef kullanmıyoruz. Birincisi Atatürk, Türkiye Mareşali’dir. Büyük bir mareşaldir çünkü başka mareşalleri takdir etmeyi bilmiştir. Büyük mareşaldir çünkü sivil hayata geçmeyi bilmiştir. Bunlar onun en büyük özelliklerindendir. Büyük ve yaratıcı adamlar bu geçişleri kolaylıkla yaparlar. İkincisi Atatürk bir organizatördür. Hem askeri alanda hem de politikada başarı göstermiştir.
Büyük bir devlet adamı olduğunun göstergesi olarak monarşiyi Cumhuriyet’e dönüştürmüş ki bu gerçek bir inkılabtır. Bu büyük inkılabı başka hangi inkılablarla besleyeceğini de bilmiştir. Cumhuriyet’i ilan etmiş olsa bile eski vagonda gitmeye devam edebilirdi. Ancak böyle yapmamıştır ve dolayısıyla kendisinden “Halaskârgazi”, “Gazi Paşa”, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk”, “Gazi Paşamız” unvanıyla bahsedilmesi uygundur.