İSKİ’DEN MİLYONLARCA İSTANBULLUYA ’1 DAKİKA’ ÇAĞRISI
Türkiye’de olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor ve İstanbul halkına İSKİ’den bunun için acil çağrı geldi. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa bir açıklama yaptı ve su tasarrufunun önemine değindi. Açıklamada "Su kullanım alışkanlığını 7’den 70’e değiştirmek zorundayız" denildi ve 21 madde ile İstanbul halkına duyuru yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Türkiye’de İstanbul’u da etkileyen olağanüstü kurak bir dönem yaşandığına dikkat çekerek, su tasarrufu çağrısında bulundu.
İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
Türkiye'de olağanüstü bir kuraklığın yaşandığına dikkat çeken Başa, "Bugün 22 Mart Dünya Su Günü. 1993’ten bugüne tüm dünyada su kaynaklarının korunması ve arttırılması ile ilgili çalışmalar yürütmek amacıyla kutlanan bu günün bu yıl ki teması 'Ortaklıklar ve İş Birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak.' Bu yıl Dünya Su Günü ülkemizde olağanüstü bir kuraklığın yaşandığı döneme denk gelmesi açısından da önem taşıyor. Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi problemlere gebe. Bugün dünyanın yüzde 70’i su olmasına rağmen, bunun sadece yüzde 3’ü tatlı su. Ulaşabildiğimiz tatlı suyun oranı ise maalesef yüzde bir." açıklamasında bulundu.
"Biz de bugün İstanbul’u da etkileyen olağanüstü bir kurak dönemi yaşıyoruz. Yüzeysel su kaynaklarından beslenen şehrimiz, bu kuraklıktan çok daha fazla etkileniyor" diyen Başa, "İklimde ve yağış rejimlerinde meydana gelen değişikler, şüphesiz su kullanma davranışlarımızı da değiştirmeyi gerekli kılıyor" uyarısında bulundu.
Su kullanım alışkanlığını 7'den 70'e değiştirmek zorundayız
"Algılarımızdan olgularımıza kadar suya verdiğimiz değeri ve su kullanma alışkanlıklarımızı 7’den 70’e değiştirmek mecburiyetindeyiz" diyen Başa, "Aynı ihtiyaçların, daha az su kullanarak giderildiği gerçeğini hayatımızın her alanında göz ardı etmemeliyiz! Bunlarla birlikte, su ayak izi de önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Su ayak izi, bir şeyin üretiminde kullanılan su anlamına geliyor. Bu bağlamda sadece musluğu açık bıraktığımızda değil, kullanmadan çöpe attığımız bir A4 kağıdında ya da eskimeden kullanmaktan vazgeçtiğimiz bir gömlekte, etekte de su israf etmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.
İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, İstanbul halkına çağrı yaptı ve su tasarrufu konusunda şu çağrıda bulundu.
İşte 21 maddelik pratik su tasarruf yönetimi.
“BANYODA GEÇİRDİĞİNİZ SÜREYİ 1 DAKİKA KISALTIN”
Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda gerçekleştiğini unutmayın.
Damlatan musluklarınızı tamir ettirin. Yılda ortalama 6 ton suyun boşa akmasını önleyin. Musluklarınızın altında bulunan vanaları bir miktar kısın veya musluk başlıklarınıza perlatör takın.
Akan su da yüzde 50 tasarruf sağlayın. Sızdıran bir tuvalet rezervuarının günde 700 litreye kadar su sarfiyatına sebep olabileceğini unutmayın.
Mümkünse tuvalet rezervuarlarınızı daha küçük hacimlilerle değiştirin.
Banyoda geçirdiğiniz süreyi 1 dakika kısaltın. Yılda ortalama 16 ton suyu kurtarın.
Duş esnasında sabunlanırken suyu açık bırakmayın.
El, yüz yıkarken ya da traş olurken musluğu açık bırakmayın.
Musluk sürekli açık bir şekilde elinizi yıkarsanız suyun yüzde 75'inin boşa gittiğini unutmayın.
Kombinin suyu ısıtmasını beklerden akan suyu bir kapta biriktirerek başka ihtiyaçlarınız için kullanın.
Çamaşır ve bulaşık makinalarını tam doldurmadan çalıştırmayın.
Bulaşıklarınızı elde değil makinada yıkayın. Her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanmasına engel olun.
Çamaşırlarınızı elde değil makinada yıkayın. Yılda ortalama 9 ton su tasarrufu sağlayın.
Sebze ve meyveleri akan suda değil bir kap içerisinde yıkayın.
Ev tipi arıtma cihazları ürettikleri suyun bir kaç katını harcar. Eğer arıtma kullanıyorsanız çıkış suyunu biriktirerek temizlikte kullanın. İSKİ'nin İstanbul'a sağladığı suyun, yeni tip ev içi tesisat kullanılmış ise ya da varsa depolar en az 6 ayda bir temizleniyorsa sağlıklı ve güvenli olduğunu unutmayın.
Sulama yapıyorsanız bunu sabah ya da akşam saatlerinde yapın. Buharlaşma kaynaklı kayıpları önleyin. Tarımsal kuraklığa karşı en güçlü yöntemin, damla sulama uygulaması olduğunu unutmayın.
Arabalarınızı akan su ile değil kova ve fırça yardımı ile yıkayın.
Halıları yıkamak yerine mümkünse silmeyi tercih edin.
Sokakta gördüğünüz su kaçaklarını İSKİ'ye bildirin.
Tükettiğimiz her bir malzemenin üretiminde su kullanıldığını unutmayın. İsraf edilen her şeyin su kaybına sebep olduğunu hatırlayın.