İSTANBUL’A KAR GERİ GELİYOR.! İŞTE YAPMANIZ VE YAPMAMANIZ GEREKEN ŞEYLER
Kış aylarının tam ortasındayız. Geçtiğimiz hafta tüm ülke yoğun karlı havanın etkisindeydi. Etrafın bembeyaz olması her ne kadar eğlenceli gibi görünse de aslında öyle değildir. Uzun ve soğuk kış akşamlarına katlanmak herkese göre değildir. Kar yağışının getirdiği olumsuz şartlara karşı hazırlıklı olmak gerekir. İşte karlı havalarda yapmamanız gereken 10 şey
Asla mangal kullanmayın/yakmayın
Elektrikli olacağınız varsa ve siz tam yemek yaparken elektrikler giderse, yemeklerinizi hazırlamak için sakın mangal yakmayın. Çünkü yaktığınız kömürlü mangalda bulunan metan gazı yayılabilir ve başta yangın olmak üzere yanıcı ve patlayıcı tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sıcak ve lezzetli bir yemek yiyememiş olsanız da, zehirlenmemiş veya herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya kalmayacağınızı biliyor olursunuz.
Aracınızın egzoz borusunu temizleyin
Kötü bir fırtına sırasında araba kullanmak zorunda kalırsanız, önce biraz ısınmak için arabayı çalıştırın ve bekleyin. Bu sırada aracınızın egzozunun temiz olduğuna ve karbonmonoksit gazının dışarı çıktığına emin olun. Aracınız kapalı otopark veya garaj gibi kapalı bir alandaysa asla çalışır durumda bırakmayın.
Yaşlı ve engelli komşularınızı unutmayın
Zorlu hava koşullarından önce, o esnada ve sonrasında iyi biri olun ve ihtiyacı olan komşularınızın ne durumda olduğunu kontrol edin. Herhangi acil durumda yardıma muhtaç kişilere yardım ederek hayat kurtarabilirsiniz.
Bozuk para yöntemi
Karlı havalarda elektrik kesintilerine karşı herkesin aklına mutlaka aynı soru geliyordur; “Buzlukta sakladığım yemek bozulur mu?” Bunu anlamanın basit bir yöntemi var. İçinde suyu dondurduğunu bir kabı buzluğunuza koyun ve onun üzerine bozuk para bırakın. Eğer bozuk parayı bardağın altına doğru ilerlediğini gözlemlerseniz, yemeklerinizin bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Hayvanları ihmal etmeyin
Aşırı soğuk ve karlı havanın yolda olduğunu biliyorsanız hava normalleşene kadar başta evcil hayvanınız olmak üzere, sokağınızdaki hayvanları da mümkün olduğunca korumaya çalışın. Saklanabilecekleri basit kulübeler yaparak ve mama vererek sokak hayvanlarını koruyabilirsiniz. Eğer bir ahırınız varsa kapıları sıkıca kapattığınıza emin olun. Ayrıca hayvanlarınızın üzerine battaniye örterek, yeterli yiyecekleri olduğuna emin olun.
Asla gaz sobası kullanmayın
Zorlu hava koşullarında kullanacağınız gaz sobasının, evinizin gazla dolmasına ve bu nedenle potansiyel bir patlamaya zemin hazırlayacağını unutmayın. Özellikle uzun süreli gaz sobası kullanımı karbon monoksit zehirlenmesi için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu tarz tehlikelerle karşılaşmaktansa onlarca kat battaniye yardımıyla ısınmanız herkesin sağlığı için daha iyi olacaktır.
Telefonunuzu şarj etmeyi unutmayın
Karlı ve fırtınalı havalarda elektriğiniz olduğu sürece telefonunuzu prizden çıkarmayın. Bu şekilde elektriklerin gitme ihtimaline karşı telefonunuzun bataryası %100 dolu olacaktır. Taşınabilir şarj cihazınız varsa, onu da kontrol edip dolu tutmakta fayda var. Ne zaman acil bir görüşme yapacağınız belli olmaz!
Boruları kontrol edin
Dondurucu soğuklar, evinizin su borularının donmasına sebep olabilir. Bu sorun size çok pahalıya patlayabilir. Boruların buz tutmasını önlemek için termostatınızı en yüksek dereceye getirerek sıcak tutmaya çalışın. Bu durum size yüksek bir faturaya sebep olabilir ama emin olun borularınızın çatlaması daha yüksek bir maliyete neden olacaktır.
Acil durumlar için gerekli telefon listeniz olsun
Fırtına, kar veya soğuk havaların ne getireceği hiç belli olmaz. Gerçekten acil bir durumla karşı karşıya kaldığınızda soğukkanlılığınızı koruyarak ihtiyacınız olan yerleri hızlıca arayıp yardım almalısınız.
Birden fazla odayı ısıtmaya çalışmayın
Elektrikleriniz kesilirse ve soba, şömine gibi elektriksiz alternatif bir ısıtıcıyı kullanmanız gerekiyorsa, en etkili yöntem sadece bir odayı ısıtmaktır. Mümkün olduğunca en yalıtılmış odada ısınmaya çalışırsanız, uzun süre odayı sıcak tutabilirsiniz.