İSTANBUL’DAN SONRA İZMİR’DE KARAR ALDI! OKULLAR BOŞALTILIYOR
İstanbul’da okullar açılmadan hemen önce alınan bir kararla 93 okul için boşaltma kararı alınmış ve bu okullarda okuyan öğrenciler de başka okullara nakledilmişti. Benzer bir adım da deprem riski bulunan İzmir’de alındı. İzmir’de 8 okul boşaltılırken eğitim sendikaları da deprem bölgesinde yer alan kentteki okulların depreme dayanıklılığının yeniden değerlendirilmesini istedi.
İzmir Valiliği, depremsellik testleri sonucu tahliyesine karar verilen 8 okulun nereye ve hangi tarihlerde taşınacağını açıkladı. Açıklamaya göre, bugün ve yarın tahliye işlemleri tamamlanacak.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, depremsellik testleri sonucu tahliyesine karar verilen 8 okulun nereye ve hangi tarihlerde taşınacağını açıkladı. Açıklamaya göre, bugün ve yarın tahliye işlemleri tamamlanacak.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 6 Şubat depremlerinin ardından kent genelindeki okulların yapı durumunu açıklamış ve raporlara göre 8 okulun tahliye edileceğini açıklamıştı. Köşger, bugün sosyal medya hesabından “Depremsellik testleri sonunda tahliyesine karar verilen son sekiz okul ve tahliye tarihleri ilişikteki listededir” notuyla tahliye edilecek okulların isimlerini açıkladı.
Tahliye edilecek okulların listesi ve tarihleri şöyle:
“26 derslik ve 797 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Şehit Oğuz Özgür Anadolu Lisesi, 22 Şubat’ta Şehit Bahattin Elden Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne,
6 derslik 110 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Hasbi Şengül İlkokulu (A Blok) 22 Şubat’ta Hasbi Şengül İlkokulu’na (B Blok),
9 derslik 336 öğrenci kapasiteli Çiğli'deki Sasalı İlkokul/Ortaokulu, 22 Şubat’ta Kaklıç İlkokulu/Ortaokulu’na,
13 derslik 309 öğrenci kapasiteli Foça'daki Reha Necla Midilli Ortaokulu 21 Şubat’ta Reha Necla Midilli İlkokulu’na,
17 derslik 470 öğrenci kapasiteli Kemalpaşa'daki Armutlu Ortaokulu 21 Şubat’ta Veli Üzümcü İlkokulu ve Armutlu İlkokulu’na,
10 derslik 150 öğrencili Kemalpaşa'daki Halilbeyli Hatice Ali Katrancı İlkokulu 21 Şubat’ta Aliya İzzetbegoviç Ortaokulu’na,
10 derslik 833 öğrencili Kemalpaşa'daki Faruk Ergüden Mesleki Eğitim Merkezi, İbrahim Polat- Ege Seramik Meslek Lisesi ve Teknik Anadolu Lisesi’ne,
8 derslik 22 öğrenci kapasiteli Urla'daki Esrar Koman Sümen Özel Eğitim Uygulama Okulu (1-2 Kademe) 22 Şubat’ta Urla Ayşe Hafsa Sultan Özel Eğitim Anaokulu’na.”
Veliler ve öğrenciler dikkat! Kararı valilik almıştı. İstanbul'da depreme dayanıksız okulların tahliyesi başladıVeliler ve öğrenciler dikkat! Kararı valilik almıştı. İstanbul'da depreme dayanıksız okulların tahliyesi başladı
EĞİTİM SENDİKALARINDAN AÇIKLAMA
Öte yandan Eğitim sendikalarının İzmir’deki temsilcileri, deprem bölgesinde yer alan kentteki okulların depreme dayanıklığının yeniden değerlendirilmesini istedi.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 10 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, kentteki 8 okulun tahliye edileceğini ve 29 okulda da güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
“8 OKULUN BOŞALTILACAĞI AÇIKLAMASI BİZLERİ ENDİŞELENDİRDİ”
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, Vali Köşger’in 8 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılacağına yönelik açıklamasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.
Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli depremin 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan depremi yeniden hatırlattığını belirterek ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:
“30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de bir deprem gerçekleşmişti ve sonrasında da başta kamu binaları olmak üzere eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden okullarımızın durumu bizler tarafından merak konusuydu. O gün için yapılan incelemeler sonunda anladık ki 127 tane okulumuz ne yazık ki hasar görmüştü ve bunların bir kısmı güçlendirilmek adına boşaltıldı. Bir kısmı da yık-yap projesi kapsamına alınmıştı.
Valimiz bir açıklama yaparak bu 127 okulun 35 tanesinin eğitim-öğretime hazır hale getirildiğini, 40 küsur tanesinin ise inşasının devam ettiğini, kalan 46 okuldan 27 tanesinin proje çalışmalarının tamamlandığını, inşa aşamasına geçileceğini, 20 tanesinin de ihale sürecinde olduğunu söyledi. Ama bir başka detay bilgi daha verdi. Son yapılan çalışmalar kapsamında da 8 yeni okulumuzun depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bunların da önümüzdeki günlerde boşaltılacağı açıklamasını yaptı ki biz endişelendik bu açıklamadan hareketle. Çünkü 30 Ekim depremini yaşamış bir İzmir vatandaşı olarak, İzmir halkı olarak, bütün okullarda incelemelerin tamamlandığını, dayanıksız okulların tespit edildiğini ve bunların da ivedilikle yıkılıp yerine yenilerinin yapılacağını beklerken yapılan incelemeler devam ettiği süre içerisinde 8 yeni okulla karşılaşmış olmak, önümüzdeki günlerde kalan okullarda yapılacak incelemelerin sonucunda da yeniden acaba depreme dayanıksız okullarımız var mı, varsa bunlar ne zaman tespit edilecek, bu okullarda şu an eğitim-öğretime devam öğrencilerimizin ve eğitim çalışanlarımızın güvenliğini nasıl sağlayacağız sorusu, bizim için endişe verici bir soru haline geldi.”
Adem Yıldırım, geçen yıl Eğitim-İş Genel Merkezi olarak 81 ilin valisine okulların durumuna ilişkin yazı yazdıklarını, ancak İzmir Valiliği’nden bu yazıya cevap verilmediğini hatırlatarak, “İzmir Valiliği’ne sorularımızı tekrarladık. Umarım Sayın Vali’miz ve yetkililer, hepimizin içini rahatlatacak bir açıklamayla bizi cevap verirler. Çocuklarımızın ve eğitim çalışanlarımızın güvenli bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmelerine yardımcı olurlar” dedi.
“OKULLARIN DEPREME DAYANIKLIĞI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal da Kahramanmaraş merkezli depremlerin tüm ülkede derin acılara sebep olmakla birlikte özellikle İzmir gibi deprem bölgesi olan bir ilde yaşayan yurttaşların kaygılarını artırdığını söyledi. Vardal, şöyle konuştu:
“İzmir genelinde özellikle merkez ilçelerdeki okullarımızın yaşlı olması ve okulların şimdiye kadar geçirmiş olduğu depremleri de dikkate aldığımız zaman bu binaların yorgun binalar olduğunu ve önümüzdeki olası depremlerde dayanıklılığı konusunda hem kamuoyunun hem de eğitim-öğretim süreçlerindeki öğrencilerin, velilerin ve biz eğitim çalışanlarının bu konuda endişe ve kaygılarının yüksek olduğunu ifade etmem gerekiyor. Bu nedenle de güvenli ortamlarda nitelikli bir eğitim yapabilmelerinin koşullarının yaratılması gerekiyor. Bunun ön koşullarından biri de bu binaların depreme dayanıklılık konusunda yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulması, güvenli okul kapsamında değerlendirip değerlendirilemeyeceği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.” Kaynak: ANKA