İSTANBULLULAR DİKKAT! SİZ SİZ OLUN YARIN DIŞARI ÇIKMAYIN ÇÜNKÜ HALK OTOBÜSÜ BULAMAYACAKSINIZ
İstanbul Özel Halk Otobüsü sahipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları ücretlerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek dün gece 15 Temmuz Şehitler Makamı önünde bir araya geldi. Erguvan Otobüs İşletmecileri her ay otobüs başına 15 bin TL zarar ettiklerini ve cuma gününden itibaren kontak kapatacaklarını açıkladı
2011 yılında İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın hayali olduğunu ve her erguvan araç için 1 milyon TL para ödendiğini belirten Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Kemal Çetin, ”2016 yılı toplamında 257 milyon yolcu taşıyan yaklaşık 930 adetlik erguvan otobüsleri işletmecileri, her ay otobüs başına 15 bin lira zarar ediyoruz. Kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Cuma günü itibari ile kontak kapatıyoruz.” dedi.
54 TANESİ İFLAS ETTİ
2.60 TL’lik biletin sadece 1,40 TL kuruşunun kendilerine verildiğini söyleyen Başkan Çetin, sozcu.com.tr’ye yapştığı açıklamasında, “Biz 2011 yılında 460 işletmeci bu otobüsleri aldık ancak 54 tanesi iflas etti bıraktı. Biz sürekli zarar ediyoruz. Belediyeden görüşecek bir muhatap bile bulamadık. Özel halk otobüsü işletmecileri, belediyeden alınan ücretlerin, taşıma ve yakıt masraflarının çok altında kalması nedeniyle, iflas aşamasına gelinmiştir.” dedi.
ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİN KONTAK KAPATMA EYLEMİNE İLİŞKİN İETT'DEN FLAŞ AÇIKLAMA
İETT "Söz konusu taşımacıların yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmadığı gibi yapılması planlanan eylem, sözleşmenin "Toplu olarak direniş yaparak taşımacılığı durdurmak, aksatmak otobüsle birlikte gösteri yapmak, kamu düzenini ve otoritesini sarsacak vb. eylemlerde bulunmak" hükmü kapsamında değerlendirilecektir" dedi
İETT'den yapılan açıklamada "İstanbul Otobüs A.Ş. bünyesinde çalışan bazı özel otobüs işletmecileri 07.03.2018 günü saat 22.30'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde eylem yaparak Cuma günü kontak kapatacakları yönünde basın açıklaması yapmışlardır.
Bilindiği üzere söz konusu taşımacılar İdare tarafından düzenlenen 2 ayrı ihale sonucu 10 ve 15 yıllığına taşımacılık hizmeti vermeye hak kazanmışlardır. Taşımacılar, taşımacılık faaliyetini sözleşme ve mevzuat hükümlerine göre yerine getirmekle yükümlüdürler.
Söz konusu taşımacıların yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmadığı gibi yapılması planlanan eylem, sözleşmenin "Toplu olarak direniş yaparak taşımacılığı durdurmak, aksatmak otobüsle birlikte gösteri yapmak, kamu düzenini ve otoritesini sarsacak vb. eylemlerde bulunmak" hükmü kapsamında değerlendirilecektir.
Bununla beraber, İETT olarak toplu taşımacılık hizmetinin aksamaması için gerekli önlemler alınmış, ihtiyaç duyulan hatlara ek seferler planlanmıştır. Eylem olması halinde İstanbullular toplu ulaşımda sorun yaşamayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.