İŞTE YENİ ANAYASA TEKLİFİNİN TAM METNİ
AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifini, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sundu. İşte 21 maddelik Anayasa teklifinin tam metni
BAŞBAKAN’DAN YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI!
Başbakan Binali Yıldırım, AKP ile MHP'nin ortaklaşa hazırladıkları Yeni Anayasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, “Ayaküstü içerikte şu var, bu var diye söylemem eksik bilgiye dayalı olur. Toplam 21 madde, bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18’i esas maddelerden oluşuyor. Başlangıçta MHP, AK Parti ve CHP’nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az beşi de yer alıyor” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifi hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği teklifinin bugün AKP grubunun tamamı olan 316 milletvekilinin imzası ile verildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bu çalışmanın bu safhaya gelmesinde MHP'nin büyük katkısı var. öncelikle Sayın Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere, bütün emeği geçen AK Parti ve MHP'den arkadaşlara teşekkür ediyorum. Titiz, yoğun bir çalışma sonucu sınırlı diyebileceğimiz bu anayasa değişikliği teklifini hazırladık” diye konuştu.
“SON KARARI MİLLET VERECEK”
Bundan sonraki süreç hakkında konuşan Yıldırım, “Meclis önce komisyonda, Anayasa Komisyonu'nda teklif görüşülecek, daha sonra Anayasa'da belirtilen esaslara uygun olarak Genel Kurul görüşmeleri tamamlanacak, Genel Kurul'da her bir madde 330 ve üzerinde kabul oyuyla geçmesi halinde tamamı oylanacak ve ondan sonra da artık referandum için gün sayacak. Yani son kararı millet verecek. Milletin verdiği karar hepimizin başı gözü üstüne bir karar olacaktır” açıklamasında bulundu.
“MHP AK PARTİ VE CHP'NİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI 7 MADDEDEN EN AZ BEŞİ YER ALIYOR”
İçerikle ilgili yarın kapsamlı bir değerlendirme yapacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ayaküstü içerikte şu var, bu var diye söylemem eksik bilgiye dayalı olur. Ama şu kadarını söyleyeyim, getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler var, bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var. Şöyle söylemek lazım, toplam 21 madde. Bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18'i esas maddelerden oluşuyor. Diğerleri de geçiş, uyum ve geçici maddelerden oluşuyor. Ne var belli başlı? Yargının bağımsız olduğu anayasada yazıyor, ama biz bağımsız ve tarafsız yargıya vurgu yapılıyor. Esasında getirilen bu değişiklik teklifinde başlangıçta MHP, AK Parti ve CHP'nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az beşi de yer alıyor. Dolayısıyla bir anlamda CHP'nin de mutabık olduğu maddeler var. Bunlar, askeri yargının kaldırılması, yargının bağımsız, tarafsız olması, efendime söyleyeyim diğer birkaç madde daha var” ifadelerini kullandı
“ARTIK KOALİSYONLAR DÖNEMİNE SON VERİLMİŞ OLUYOR”
Başbakan, “Ayrıca Seçilme yaşı 18'e iniyor ve milletvekili sayısı 600'e çıkıyor. En öneli düzenlemeler şöyle söyleyebiliriz, yasama ve denetleme görevi sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde de yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı o da yetki kargaşası sona eriyor. Yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapar hale geliyor. Böylece Meclis'in yürütme üzerinde, yürütmenin de meclis üzerindeki bir anlamda yetkisi asgari düzeye indirilmiş oluyor. Bu da hem Meclis'i, hem yürütmeyi güçlendiriyor. Hepsinden daha önemlisi, bu getirilen değişiklikle artık koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor. Sürekli güçlü siyasi iktidar çıkaran, istikrarı da beraberinde getiren bir süreci başlatmış oluyoruz. Ülkemize, milletimize yapılacak bu değişikliğin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
PEKİ, TEKLİFTE NELER VAR?
AK Parti'nin MHP'ye önerdiği anayasa değişiklik teklifine göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak.
* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.
* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.
* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.
* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.
* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.
* Yerel seçimler 2019'un mart ayında yapılacak.
* HSYK'nın seçim sistemi değişecek.
* Askeri yargı kalkacak.
* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeliği sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.
* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak.