SERAMİK DÖŞEMESİ NASIL YAPILIR?
Seramik döşemesi, en doğru şekilde yapılması için ustalar tarafından yapılması gerekse de internet üzerinden video izlenerek te yapılan uygulamalar arasındadır. Ancak internet üzerinden bakılarak yapılan seramik döşemeleri ustalar kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olmuyor. Ancak evlerinde seramik döşemesini yapmak isteyen kişilerin en doğru ve en kaliteli şekilde yapmaları için detaylı bir şekilde seramik döşemesi nasıl yapılır anlatacağız.
Döşeme yapmak isteyenlerin yer seramikleri için ihtiyaç duyduğu bazı malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemelerin yer seramiklerini döşemek isteyenlerin malzemelerin tamamının bulunmasına gerek duyulmasa da malzemelerin tamamının olması hem işi daha hızlı bir şekilde yapmasını sağlayacak hem de işleri büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Seramik Döşemek İçin Gerekli Aletler
• Seramik malası
• Derz malası
• Düz mala
• Lastik tokmak ya da lastik çekiç
• Seramiği kırmak için seramik pensesi
Seramik Döşemek İçin Gerekli Malzemeler
• Seramik
• Seramik harcı
• Derz dolgu
Yukarıda belirtilen malzeme ve aletler seramik döşemek için ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Ancak bu malzemeler kadar önemli olan bir başka konu ise seramik döşeme işlemini yapmamış olanların ustalar kadar profesyonel yapmayacağı ve malzemeleri yeteri kadar düzgün bir şekilde kullanamayacağı için fazladan seramik alması gerekir. Bu nedenle seramik keserken ya da seramik döşemesi yaparken oluşabilecek olumsuzluklar nedeniyle kırılan seramiklerin yerine ekstra seramik gerekeceğidir. Seramik döşemesi oldukça basit gibi görünüyor olsa da işlem esnasında yapılan en ufak hatalar büyük sonuçlara yol açabilmektedir.
Seramik Döşeme
Seramik döşeme yapmanız için ilk olarak bir plana göre adım adım hareket etmeniz gerekmektedir. Bu yüzden seçtiğiniz seramik modellerinden sonra uygulama yapılacak alanın boyunu ölçmeniz gerekiyor. Seramik ölçüsü alabilmek için uygulanacak alanın metrekare türünden ölçülerek ilgili firmalardan alınmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi ihtiyaç duyulan seramikten fazlasını almanız önemlidir.
Seramik döşeme işlemine geçmeden önce ilk olarak harçsız bir şekilde seramikleri dizerek nasıl görüneceğini kontrol edin. Eğer seramiklerin fazlalık geldiği noktalar mevcut ise seramik pensesi yardımıyla keserek tam oturmasını sağlayın. Eğer seramik döşemesinde herhangi bir problem yok ise seramik harçlarını uygulanacak zemine eşit seviyede yayın. Seramik harcını zemine serdikten sonra seramiğin arkasına da harç sürün ve zemine yerleştirin. Seramiği zeminde sağa sola olacak şekilde hareket ettirerek tam olarak yerleştirin. Daha sonra diğer seramikleri de aynı şekilde yerleştirin. Ayrıca iki seramik arasında eşit seviyede boşluk bırakmayı unutmayın. Seramikler arasında eşit mesafeyi korumak için seramik ayırıcı kullanın.
Seramikleri yerleştirdikten sonra derz dolgu yardımıyla seramik arasındaki boşlukları doldurun. Derz malası yardımıyla seramiklerin arasını doldurun ve seramik ayırıcıları çıkartın. Seramik üstüne yayılan derz dolgulara endişe etmeyin temizlenmesi oldukça kolay. Daha sonra 1 saat kurumaya bırakın ve ardından sünger ve su yardımıyla arta kalan bölgelerdeki derz dolguları temizleyin. Seramik üzerinde kalan derz dolguları temizlemek için marketlerden yüzey temizleyicisi alarak kullanabilirsiniz. Ayrıca banyo seramik seçimi arasında kalanlar için calacatta seramik modelleri son dönemlerde en popüler seramikler arasındadır. Oldukça şık ve sade tasarımlarıyla gerek restoran ve kafe gerekse ev banyo zeminlerinde oldukça fazla tercih edilen seramiklerin başında gelir. Seramik renginin beyaz ağırlıklı olması nedeniyle kullanım alanlarının daha ferah ve ışık olmasını sağlayarak ferahlatan bir hava katmaktadır.