TRAFİK VAKFI BIRAKTI, İSTANBUL POLİS HİZMETLERİNİ GELİŞTİRME DERNEĞİ ÇEKMEYE DEVAM EDECEK
Trafik Vakfı’nın İstanbul’da araç çekme işinden çıkmasının ardından günlük 135 bin liralık pastadan pay alan dernek belli oldu. Trafik Vakfı bünyesindeki 60 araç İstanbul Polis Hizmetleri Güçlendirme Derneği’ne devredildi.
İstanbul'un yoğun trafiğine bir de hatalı parklar eklenince, bazı noktalarda trafikte ilerlemek mümkün olmuyor. Park yasağı olan yerlerdeki araçlar ise çekiciler tarafından kaldırılarak, geçiş kolaylığı sağlanıyor. Çekicilere yüklenen araçlar yediemin otoparklarına götürülüyor.
Araç çekme işlemleri ise geçen ekim ayı sonuna kadar İstanbul Trafik Vakfı, İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği ve ilçe polis derneklerinin iktisadi kuruluşlarınca yapılıyordu. Ancak araç çekilecek yediemin otoparklarını da belirleyen İstanbul Trafik Vakfı geçen ekim ayı sonunda çekici hizmetlerini sonlandırdı. Bünyesindeki 60 araç, İstanbul Polis Hizmetleri Güçlendirme Derneği'ne devredildi.
İstanbul Valiliği'nin açıkladığı ve İstanbul Trafik Vakfı’nın internet sitesinde yayımladığı karar tartışmalara yol açtı. İstanbul'da çekici hizmetlerini kimin yapacağı merak konusu oldu. Ancak araç çekme işlemini bir buçuk aydır İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği ve ilçe polis derneklerine bağlı çekicilerin gerçekleştirdiği öğrenildi.
GÜNDE ORTALAMA 135 BİN LİRA TOPLANIYOR
İstanbul Trafik Vakfı, İstanbul Polis Hizmetleri Geliştirme Derneği ve ilçe polis dernekleri'ne bağlı yaklaşık 300 çekici günde ortalama bin 500 araç çekiyordu. Günde ortalama toplanan 135 bin lira, vergi ve masraflar çıktıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü giderlerinde kullanılıyordu.
Yaklaşık 50 bin personeli bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, ilçe emniyet müdürlüğü bina yapımı, şubelere ait binaların yapımı ve yenilenmesi, araç alımı, araç bakım ve tamiri ve benzeri alanlarda kullanılan gelir ve bağışlar, emniyet hizmetleri için hayati önem taşıyor. Çekici hizmeti vermeyi bırakan İstanbul Trafik Vakfı’nın farklı gelirlerinin de olduğu belirtiliyor.
ARAÇLARI ÇEKİLENLERE ÖNEMLİ UYARI: ÖDEDİĞİNİZ BEDELİ GERİ ALABİLİRSİNİZ
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Park yasağı olan yere park etmiş araca sadece trafik cezası uygulanır araç kaldırılıp götürülmez.
Bu ikinci kez cezalandırma olur ki böyle bir durumda tüketici çekiciye ödediği bedeli tüketici hakem heyetine başvurarak iadesi talep edebilir" dedi. İstanbul Trafik Vakfı’nın park yasağını ihlal eden araçları çekme, taşıma ve kurtartma faaliyetleri sona erdirildi. İstanbul Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda 1996 yılında kurulan İstanbul Trafik Vakfı’nın faaliyetlerinin 30 Kasım 2019 tarihi itibariyle sonlandırıldığı aktarıldı. Karar tekrar çekicileri gündeme getirdi.
"Vatandaşın aracını cebinde götürecek hali yok"
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Belediyeler yeni yapılan binalarda alınmış olan otopark bedellerinin başka kalemlere sarf edilmesi yasal olarak yasak. Buna rağmen belediyeler topladıkları bedellerle o parselde, o parselde mümkün değilse en yakın parselde otopark yapması gerekirken başka yerlerde harcanıyor. Büyük şehirlerde özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlar yeterli otoparka sahip değiller.
Belediyeler parselleri birleştirerek otopark yapacak şekilde imkan verirse ve bu şekilde düzenleme yaparsa otopark sorunu asgariye iner. Vatandaş aracını cebine koyup yanında götürecek hali yok. Sokağa bırakacak. En yakın yerde park imkanı yoksa ne yapacak" dedi.
Hangi araçlar çekilebilir?
Ağaoğlu, "Bir aracın çekilebilmesi için okul, ambulans, itfaiye, kamu binaları gibi giriş çıkışı engellenmemesi gereken yerlere park etmiş olmalı ya da trafiği engelleyecek ikinci sıra yapılan araçlar çekilebilir. Yangın musluklarının yanına park edilmemeli. Kavşaklar , otobüs durakları gibi önem arz eden yerlere park edilmemeli" dedi.
"Sadece trafik cezası kesilir, aracı çekilemez"
Her aracın çekilemeyeceğini belirten Aydın Ağaoğlu, "Örneğin park yasağı olan yere park etmiş araca sadece trafik cezası uygulanır araç kaldırılıp götürülmez . Bu ikinci kez cezalandırma olur ki böyle bir durumda tüketici çekiciye ödediği bedeli Tüketici Hakem Heyetine başvurarak iadesi talep edebilir ve sonuç alabilir kanaatindeyim. Trafik ihlali yapılan yerde ceza kesmek için bir trafik polisine ihtiyaç var.