ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ, DOPDOLU PROGRAMIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
İstanbul’da gerçekleşen unutulmaz etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam eden Atatürk Kültür Merkezi, 27 Kasım- 3 Aralık tarihleri arasındaki dopdolu programıyla dikkat çekiyor.
27 Kasım Pazartesi 20.00 Anadolu Ateşi Türk Telekom Opera Salonu; Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi, farklı yörelerden derlenmiş 3 bin halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün prodüksiyonu ile AKM’de sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
28 Kasım salı 20.00 Dans Adrenalin İstanbul Devlet Opera ve Balesi modern dans topluluğu AKM tiyatro salonu; Topluluk 5 parçadan oluşan ‘dans adrenalin’ adlı programıyla 2023-24 sanat sezonuna başlıyor. Programda, Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in yeni parçası “seni görüyorum”, Alper Marangoz’un yeni çalışması “bahar”, tekrar sergilenecek olan “koz” adlı çalışma, Ferhat Güneş’in “re-side” adlı kısa filmin sahne uyarlaması olan “resıde/düşler 3 kere görülmeli” ve İhsan Rüstem’in “anikka” adlı yeni çalışması yer alıyor. Işık tasarımını Taner Aydın’ın, kostüm ve dekor tasarımını Olcay Engin Kaymaz’ın üstlendiği dans adrenalin, 12 Aralık’ta yeniden AKM tiyatro salonunda seyirciyle buluşacak.
30 Kasım Perşembe 20.00 Don Giovanni İstanbul Devlet Opera ve Balesi Türk Telekom Opera Salonu; Avusturyalı müzik dehası, Wolfgang Amadeus Mozart’ın bestelediği “Don Giovanni” operası, 30 kasım 2023 tarihinde bu gece prömiyer yapıyor. Opera literatürünün başyapıtları arasında üst sıralarda kendine yer bulmuş. Opera, kadınları baştan çıkarmakla ün yapmış, çapkın bir İspanyol asilzade olan Don Giovanni adındaki efsanevi karakterin maceralarını anlatıyor. Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu eserde İdob orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetiyor. Dekor tasarımı Efter tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan imzalı. Eserin koro şefi ise Volkan Akkoç.
30 Kasım Perşembe 19.00 Türkü Akşamı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu AKM müzik platformu; Anadolu’nun muhtelif yörelerinden seçkin bir repertuvar ile Türkü Akşamının solistleri Cemal Kaya ve Neşe Demir’in sesi ile hayat buluyor. Konserin sanat yönetmenliğini ise Vedat Kapanoğlu üstleniyor.
30 Kasım Perşembe 20.00 Bizim Renklerimiz Devlet Halk Dansları Topluluğu AKM Tiyatro Salonu; Programda; canlı orkestra eşliğinde, sıla hasreti, aşkın yüceliği ve sevinçler türkülerle dile gelirken devlet halk dansları topluluğu; kuruluşundan bugüne kadar sergilediği, yörelerimize ait halk danslarının en seçkin örnekleriyle sahnede oluyor.
1 Aralık Cuma 20.00 Bir Yastıkta. Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu. AKM Tiyatro Salonu; İşinde çok başarılı, eğitim almış bir cerrahla bir mimarın tıkanmış evliliklerinden yola çıkarak sevgiyi tazelemenin yolları üstüne düşünen güldürü “bir yastıkta” izleyici ile buluşacak. Bir yastıkta kocamak için yola çıkan çiftin, evlilik tökezleyince yollarını ayırıp sonra yeniden bir araya gelmelerinin öyküsünü anlatıyor. “insan sevdiğinden uzakta kafasının içinde bomboş bir ev taşır. Her gün biraz daha yalnızdır. Her gün biraz daha ölüme yakındır. Biz en zor şeyi başardık. Birbirimizi affettik sözleriyle dikkat çeken “bir yastıkta” aşkın matematiği üstüne seyircilerle birlikte düşünen bir oyun.
2 Aralık Cumartesi 20:00 Giselle İstanbul Devlet Opera ve Balesi Türk Telekom Opera Salonu; Konusunun büyük Alman şairi Heinrich Heine’nin “Almanya üzerine” adlı kitabında anlattığı Wililer efsanesi’nden alındığı Giselle, Fransız besteci Adolphe Adam’ın müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurguluyor. İlk kez 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’académie Royale de Musique’de sahnelenen, doğaüstü ögelerle dolu olan giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve güzel, bir o kadar da utangaç Giselle adında bir köylü kızı ile kendisini ona ‘’Loys’’ adlı bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan kont Albrecht’in trajik ve romantik hikâyesini konu alıyor. Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle; tüm bu ‘imkânsız aşk’, ‘zengin erkek – fakir kız’ gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline geldi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.
10 Aralık Açık Yapıt Sergi. Zeynep Bulut AKM önü; Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan, uluslararası ödüllü “açık yapıt” eseri; Türkiye’de ilk kez Atatürk Kültür Merkezi’nde sergileniyor. 10 aralık’a dek ziyaret edilebilecek “açık yapıt”, temelindeki aidiyet ve kent vurgusunu temel alarak, dünyaya aidiyetimizi sorgulayan, yer yer sıkışık, yer yer eğreti bir teatral anıt olarak olarak ziyaretçilerle buluşuyor. Açık yapıt; tanımların anlamını yitirdiği, sınırların bulanıklaştığı günümüzde tiyatral bir anıt, tüm zamanlara bir soru işareti olarak sembolleşiyor.