CİHANGİR ATÖLYE SAHNESİ BU HAFTA ÜÇ OYUNLA SEYİRCİ KARŞISINDA
Arzu Gamze Kılınç ve Muhammet Uzuner’in 2017 yılında kurduğu, eğitim ve sahne uygulamalarıyla tiyatroseverlerden yoğun ilgi gören Cihangir Atölye Sahnesi’nde (CAS) bu hafta biri kendi repertuarından, ikisi konuk tiyatro ekiplerinden olmak üzere toplam üç oyun seyirci karşısına çıkacak.
"Üç Kuruşluk Opera" 28 Ocak Salı saat 20.30, "Sıfır Telaş" (Tiyatroperest) 29 Ocak Çarşamba saat 20.30 ve "Lampedusa" (Versus Tiyatro) 31 Ocak Cuma saat 20.30'da seyirciyle buluşacak.
"ÜÇ KURUŞLUK OPERA"
Cihangir Atölye Sahnesi (CAS) genç oyuncuları tarafından hazırlanan ve önceki gösterimlerde büyük beğeni kazanan "Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun 28 Ocak 2020 Salı saat 20.30'da Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.
Bertolt Brecht'in 1928'de yazdığı, çevirisini Yücel Erten, müziklerini Miraç Özar'ın yaptığı, Serpil Göral'ın yönettiği, ışık tasarımını Onur Alagöz, koreografisini Hicran Akın, şan eğitimini Ekin Bezirganoğlu ve müzik direktörlüğünü Erkan Karaosman'ın yaptığı "Üç Kuruşluk Opera" adlı müzikli oyun, 20. yüzyılın en önemli Alman şairi, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, Berliner Ensemble’ın ve Epik Tiyatro’nun kurucusu Bertolt Brecht’in, İngiliz yazar John Gay’in ilk sahnelendiği 1728’de çok ses getiren oyunu Dilenciler Operası’ndan 20. yüzyılın iklimine uyarlandı. Sinemaya da aktarılan "Üç Kuruşluk Opera", güncelliğini her dönemde korumuş, tiyatro ve tasarımı şaşırtıcı bir biçimde buluşturan müzikli bir gösteri.
Brecht’in tiyatro tarihinde çok önemli bir yere sahip eseri "Üç Kuruşluk Opera", maceralarla dolu bir anti kahramanlar dünyası aracılığıyla sadece geçmişe ışık tutmakla kalmıyor, bugünün dünyasına ait somut gerçekleri işleyerek, günümüzü farklı bir bakış açısıyla yorumlamaya da imkân tanıyor. Oyun, ahlak değerlerini irdeleyip savaşın korkunçluğunu sergilerken, müzikal açıdan zengin ve esprili biçiminden de ödün vermiyor. Ülkemizde farklı topluluklarca seyirciyle buluşturulan "Üç Kuruşluk Opera" adlı müzikli oyun şimdi Cihangir Atölye Sahnesi'nin (CAS) genç oyuncuları tarafından sahneleniyor. Oyunda; Ayça Öztürk, Canberk Dikmen, Deniz Özçelik, Emrah Erginöz, Erdi Göksu, İlke Demiröz, Kübra Ayçiçek, Müge Bozkurt, Erdi Öztürk, Osman Onur Can, Rabia Gözde Yıldız, Sadık Seven rol alıyor.
"SIFIR TELAŞ" TİYATROPEREST (KONUK EKİP)
Tiyatroperest konuk tiyatro ekibinin sahneleyeceği "Sıfır Telaş" adlı oyunu 29 Ocak 2020 Çarşamba saat 20.30'da Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.
Onur Özaydın'ın yazıp oynadığı tek kişilik oyunun yönetmenliği ve sahne - ışık tasarımını Doğu Yaşar Akal üstlendi. Kostüm tasarımını İlayda Saran'ın yaptığı Sıfır Telaş adlı oyunda; Eşi ve kızıyla İstanbul’da yaşayan Yamaç, dedesinin ilerleyen rahatsızlığında yanında olabilmek için bir haftalığına Gelibolu’ya gider. İstanbul’a dönme hazırlığındayken oranın yerel bir radyosunda program yapma teklifi alan Yamaç için şimdi yeni bir dönem başlar.
“Ben Yamaç Ulaş. Sizleri bir günden alıp diğer bir güne sağsalim teslim edebilmek için mikrofonun başında yerimi aldım, hazır bekliyorum. Yamaç Ulaş’la Sıfır Telaş başlıyor!”
"LAMPEDUSA" VERSUS TİYATRO (KONUK EKİP)
Versus konuk tiyatro ekibinin sahneleyeceği "Lampedusa" adlı oyunu 31 Ocak 2020 Cuma saat 20.30'da Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. "Harold Pinter ödülü" sahibi Anders Lustgarten’in yazdığı, çevirisini Hira Tekindor'un, yönetmenliğini Kayhan Berkin'in ve ışık tasarımını Utku Arslan'ın yaptığı "Lampedusa" oyununda; Cem Zeynel Kılıç, Özlem Öçalmaz rol alıyorlar.
Çağımızın en önemli sorunlarından göçmenlik ve yoksulluğun iki farklı karakter üzerinden anlattıldığı sarsıcı oyun "Lampedusa" bu sezon Türkiye prömiyerini yapıyor. Avrupa'nın iki farklı yerinde birisi göçmenlerin umut yolculuklarının öldüğü turistik plajlarıyla ünlü cennet adası Lampedusa, diğeri ise dünyanın en büyük metropollerinden biri olmasının yanı sıra parası olmayanın dışlandığı Londra.
Denizlerin kirlenmesiyle balık avlama işinden göçmen cesedi toplama işine geçen Stefano adında eski bir balıkçı ile, dünya ekonomisine yön veren sayılı cazibe merkezlerinden birinde, melez olduğu için dışlanan, firmalara geri ödenemeyen kredileri tahsil etmek için kapı kapı dolaşırken çeşitli hakaret ve tepkilerle karşılaşan yoksul bir borç takip görevlisi olan Denise’in hikayesi bu iki karakterin hiç beklemediği bir anda buldukları umudun hiç farkında bile olmadıkları iletişim biçimlerinin empatinin anlatısı Stefano'nun da dediği gibi buraya gelen, burada yaşayan, burada daha iyi bir yaşam arayan insanların sarsıcı hikayeleri anlatıldığı bir oyun.