DİKKAT SOKAK TİYATROCUSU ÇIKABİLİR
Sokaklarda ve kitlesel ortamlarda oynadıkları oyunlarla sosyal içerikli konulara dikkat çeken Sokak Tiyatrocuları "Fışkiye Sanat Ekibi" Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeydi.
Kadıköy-Beşiktaş Vapurunda yolculuk ediyorsunuz… Yan masada oturan bir grup genç sesini yükselterek ve alabildiğine dikkat çekerek sosyal içerikli konularda konuşmaya başlıyor. Hatta konuşma, tartışmaya dönüyor ve sonunda da genç adamın, yüzü gözü morarmış bir kadına şiddet uygulaması ile son buluyor.
Bir hayli magandavari görünen bu tablo aslında idealist bir grup gencin, kadına şiddet konusunda dikkat çekmek amacıyla hazırladıkları bir mizansen, mini bir tiyatral gösteri. Emir Baran Sezginer, Aleyna Karagöz, Mustafa Efdal Kalyoncu, Melda Saral, Barış Yarar, Egehan Deniz Koska, Mine Aydıncılar ve Evren Tülü’den oluşan Sokak Tiyatrocuları “Fışkiye Sanat Ekibi” sokaklarda ve kitlesel ortamlarda oynadıkları oyunlarla sosyal içerikli konulara dikkat çekiyorlar. Çoğunluğu Sarıyerli gençlerden oluşan grup, Karşıyaka’dan Çeliktepe’ye, Üsküdar’dan Bağcılara uzanan renkli bir liseli profiline sahip. Kimi Belediye Tiyatrosunda oynuyor, kimi okulunun tiyatro kulübünde, kimi müzisyen, kimi ressam. Ortak paydaları ise sanat yoluyla farkındalık yaratmak. Grubun, sokak tiyatrosu dışında sahne tiyatrosu, resim ve karikatür ekibi, dans ekibi ve müzik grubu da bulunmakta. Kıt imkanlar ve amatör bir ruhla çalışan ve yaşları 15 ile 18 arası değişen gençler, örneğin dayak yiyen kadın makyajını suluboya ve rujla yapıyor.
“Metro Cazcıları” olarak ünlenen Boğaziçi Caz Korosu tarzındaki çalışmalarıyla dikkat çeken grubun Metro Cazcılarından farkı, sanat icra etmelerinin yanı sıra, tiyatro konsepti itibariyle sosyal mesajlar da verebilmeleri. Bazen bir vapurda, bazen metrobüs, bazen bir kafeterya, bazen kalabalık bir parkta gösterisini yapan grup, dün Yıldız Teknik Üniversitesindeydi.
Ekip oyuncularında Emir Baran Sezginer’in “bu bir proje değil aslında zorunluluktu bizim için” dediği çalışmayla ilgili Mine Aydıncılar da “bu oyunu sergilemek için aslında çok da senaryo ihtiyacı hissetmedik. Çevremizde, komşularımızda, gazete ve televizyon haberlerinde, kısaca yaşamın her alanında, bu konuyla ilgili o kadar kötü örnek var ki, bu soruna acilen dikkat çekip, farkındalık yaratmak istedik” dedi.
Ekip, faaliyetleri için Facebook’ta “Fışkiye Sanat Ekibi” ve Twitter’da da, #sanatsokaklardaguzel hasthagıyla iletişimini sağlıyor.