EFSANE KOMUTAN OSMAN PAMUKOĞLU’NDAN 20. KİTAP: DEVRİMLERİN EFENDİSİ
Yazar, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun 20. Kitabı, Devrimlerin Efendisi İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı
Efsane Komutan Osman Pamukoğlu’nun Devrimlerin Efendisi kitabında, Mustafa Kemal’in tarihsel yolculuğuna ışık tutmuş değerleri bir kurmayın kaleminden okuyacaksınız.
1900’lü yılların çalkantılı sürecinde tarih sahnesine çıkanlar bir milletin kaderine yön verdi. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının cephelerden kongrelere, uluslararası antlaşmalardan iç isyanlara kadar her şart altında büyük zorlukların üstesinden gelerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve inşa etme yolunda hangi değerleri sahiplendiler?
Yazar Osman Pamukoğlu, Devrimlerin Efendisi kitabında tarihi yeniden yazanların, kişisel mutluluklarının değil, daha büyük bir anlamın peşinden nasıl yürüdüklerini anlatıyor. Pamukoğlu kitabında ayrıca Atatürk’ün Fransızcadan çevirisini yaptığı bir şiire de yer verdi.
ARKA KAPAK YAZISI
“ÇOCUK İLERİ BAK, ATEŞ IRMAĞI GİBİ OL!
PEŞİMDEN AYRILMA.”
ATATÜRK
“Hayatıma fazla değer vermiyorum, çünkü onu siperlerde, fazlasıyla tehlikeye attım. Tüm sıkıntılara rahatça katlanmamı sağlayan tek şey, vatanıma hizmet etmektir.”
Mustafa Kemal Atatürk
“Lider Mustafa Kemal’dir.
Eser O’nundur. Önder O’dur. Biz, O’nun emrinde çalıştık. Eğer O olmasaydı biz, birbirimize düşerdik. Vatan parçalanırdı. Derebeylik dönemi yaşar; parça parça yok olurduk...”
Ali Fuat Cebesoy
Osman Pamukoğlu’nun yayınevimizden yayımlanmış diğer kitapları şunlardır: Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok, 2004; Ey Vatan, 2004; Kara Tohum, 2005; Ayandon, 2006; Yolcu, 2007; İnsan ve Devlet, 2007; Angut, 2008; Akıllı Ol!, 2012; Siyasetin Sefaleti, 2013; Cehennemdere Kanyonu, 2013; Savaş Sanatı, 2014; Önder, 2016; Kafes, 2016; Strateji, 2016; Başka Bir Hikâye, 2017; Baş Döndürenler, 2017; Trampetler Çalarken, 2017; Hayat Karar ve Eylemdir, 2018; Kızıl Gömlekliler, 2018.
Devrimlerin Efendisi, Osman Pamukoğlu, İnkılâp Kitabevi, Araştırma, 152 Sayfa İstanbul 2019
Editör Mehmet Bozkurt
Kapak Tasarımı Eyüp İşkuran
Sayfa Tasarımı Eyüp İşkuran
OSMAN PAMUKOĞLU KİMDİR
Efsana Komutan
Osman Pamukoğlu (27 Aralık 1947; Gerze, Sinop), Türk emekli tümgeneral, yazar ve siyasetçi. Hak ve Eşitlik Partisi'nin kurucusu ve mevcut başkanıdır.
Askerî yaşamı
Sinop'un Gerze ilçesinde doğan Pamukoğlu, 11 yaşından 55 yaşına kadar askeri üniforma giymiştir.
Selimiye Askeri Ortaokulu, Kuleli Askeri Lisesi, Kara Harp Okulu, Piyade Okulu, Kara Harp Akademisi, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Milli Güvenlik Akademisi'nde öğrenim görmüştür.
10 yıl piyade subayı, 16 yıl kurmay subay olarak, kıta komutanlıkları ve karargah subaylığı görevlerinde bulunmuştur.
1990-1992'de Edirne-Uzunköprü'de 42'nci Piyade Alay Komutanlığı, 1993-1995'de Hakkari'de Dağ ve Komando Tugayı ve Güvenlik Komutanlığı, 1998-2000'de Kıbrıs'ta 28'nci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı, 2000-2001'de İstanbul'da Piyade Okul Komutanlığı vazifelerini yapmıştır.
1993'de Tuğgeneralliğe terfi etmiş, 1997'de Tümgeneralliğe yükselmiştir.
2002'de Tümgenerallikten emekli olan Pamukoğlu toplamda 43 yıl askeri üniforma giymiştir. Osman Pamukoğlu, 1. Dereceden Altın Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, 2 kez Üstün Cesaret ve Feragat Nişanı ve 5 kez Üstün Birlik Yetiştirme Nişanı almıştır.
Pamukoğlu, Türk Ordusu'nda 5 tane Üstün Birlik Yetiştirme Nişanı'na sahip tek kişidir.
PKK'ya karşı mücadele
1993-1995 yılları arasında Hakkari bölgesinden sorumlu olarak PKK'ya karşı yönettiği üstün mücadele dağlardaki PKK'ya bağlı militanlar rakamının 12.000'den 5.500-6.000 aralığına inmesini sağlamıştır.
30'a yakın kere yapılan sınırdışı askeri harekatların neredeyse tümü onun yönetiminde yapılmıştır. Dönemin genelkurmay başkanı Üç tane Pamukoğlu Paşa olsa terörü bitiririz demiştir.
Pamukoğlu, o dönemde yapılan büyük askeri fedakarlıklara rağmen PKK'nın halen niçin sonlandıralamadığını 3 temel sebebe bağlıyor: İlk olarak gerçek bir siyasi irade kurulamaması, ikincisi tam bir istihbarat olmaması ve son olarak her yerde yayılmış asker bulunması diye tanımlıyor.
Bizzat kendisinin yazdığı kitaplarda ve konuk olduğu birçok televizyon programında PKK'ya karşı yapılan mevcut mücadelenin uygun tarz ve strateji olmadığını ve ancak daha fazla şehit verilmesine sebep olduğunu söylemiştir.
'Karakolların hepsi yıkılmalıdır. Karakola gerek yok. Gelsinler bakalım, girsinler... Nereden girecekler? Pusuyu kurarsın, ağı kurarsın, mostrayı kurarsın alırsın.' demiştir.
Daha doğru olan yöntemin 20.000 kişilik Eşkıya Takip Kuvveti kurmak ve dağlarda, taşlarda, mağaralarda, ormanlarda, nehir yataklarında yani tüm coğrafyada bulunmanın gerekliliğini belirtmiştir.
Karakollarda bekleyen Mehmetçik kendisine karşı yapılan ani saldırılar halinde yeri, hareketleri, silahları militanlar tarafından bilinen bir durumdadır.
Bir başka deyişle, belli başlı, elle gösterilebilir bir yerde olmamakla birlikte her yerde her zaman bulunma tavsiyesini vermiştir.
2007 yılında ise Serdar Akinan tarafından kendisinin görevli olduğu yıllarda PKK olaylarının gelişimini inceleyen Kan Uykusu belgeselinde PKK'ya karşı mücadelesi konu edinilmiştir.