FERHAN ŞENSOY’UN VEFATINDAN SONRA SES TİYATROSU’NDAN ’ZİYARETÇİ’ KARARI
Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un vefatının sonrasında Ses 1885 Tiyatrosu’nun kapılarını ziyarete açtı. Ses Tiyatrosu açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Yapılan açıklamada, "Ses 1885, 10 Eylül Cuma’dan 17 Eylül Cuma’ya 13.00-20.00 arasında ziyarete açık olacak" denildi.
Usta tiyatrocu Ferhan Şensoy 31 Ağustos'te aramızdan ayrıldı. Kızının deyimiyle, 'göklere uçtu'. Usta oyuncu, vefatının ardından, Türkiye'ye Ses 1885 Tiyatrosu'nu ve Ortaoyuncular'ı miras bıraktı. Ortaoyuncular, Şensoy'un acı kaybının sonrasında Ses 1885 Tiyatrosu'nun bir haftalığına ziyarete açıldığını sosyal medya hesaplarından duyurdu.
İşte Ses Tiyatrosu'nun yaptığı açıklama:
Halk TV'de yer alan habere göre; Ses 1885 Tiyatrosu'nun girişinde Ferhan Şensoy'un efsaneleşmiş oyunu 'Ferhangi Şeyler'in ilk oyununda kullandığı kostümler ve Gazeteci Can Dündar'ın Silivri Cezaevinde iken Şensoy'a yazdığı mektup sergilenmekte.
Can Dündar mektubunda Şensoy'a şu satırları yazmış:
"3 Ocak 2018/ Pazar - Silivri
Sevgili Ferhan Ağabey,
"Ferhangi Şeyler"in en ön sırasında yer ayırtmak her kula nasip olmaz.
Hiçbir şey için değilse, sırf bunun için değdi içeri girdiğimize...
O arada oyunu kaçırdık hoş.. Ama olsun. Çıkar, gelir, izleriz nasılsa...
Ama bu desteğini unutmayız hiç...
Ömür boyu.
Varolasın.
İyi seneler olsun..
Can'la!"
Tarihi tiyatronun içinde ayrıca, Ferhan Şensoy'un pek çok oyunun afişi sergilenmekte. Bunun yanısıra Şensoy'un anısına bir video da tiyatro sahnesinde oynatılmakta.
Ses Tiyatrosu'nun, uzun turneleri sayılmazsa, ilk kez Ferhan Şensoy'suz kaldığını ifade eden Ses 1885 Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin, 'Bu, geri dönüşü olmayan bir turne oldu Ferhan Bey için' ifadelerini kullandı.
Gültekin, tiyatroyu ziyarete açma nedenlerini, 'Burası halkın tiyatrosu' sözleriyle anlamlandırırken tiyatronun girişindeki pirinç levhayı hatırlattı:
"Bu tiyatro
'Ferhangi Şeyler' oyununu izleyen 112.437 Anadolu Tiyatroseverinin ödediği bilet parasıyla, halk tarafından onarılmıştır
ORTAOYUNCULAR/ 24 Kasım 1989"
'ÖDEVİMİZDE'
Ses tiyatrosunu ayakta tutan temel faktörün halk olduğunu ifade eden tiyatro müdürü, 'Ferhan Şensoy'u, ekolünü ve Ortaoyuncular'ı halk ayakta tuttu. Desteğini hiç çekmedi. Dolayısıyla, burayı, Ferhan Şensoy'un vefatının ardından hızlı bir şekilde halkın ziyaretine hazırlamak bizim bir görevimizdi, halka karşı' ifadelerini kullandı.
Ses Tiyatrosu'nu insanların gezip, dokuyu yaşamalarını ve bir istediklerini aktaran Gültekin, 'Biliyoruz ki, bir çok insan, Ferhan Bey'in ardından bir veda duygusu yaşamaya çalışıyor. Ölümü yakıştıramadığımız bir insandı' cümlelerini kullandı.
Gültekin ayrıca, tiyatronun ziyarete açılmasının Ferhan Şensoy'a veda etmek açısından bir anlam ifade ettiğinden de bahsederek, 'Bizim bir ödevimizdi bu' dedi.
'BURAYI HALK YAPTI'
Tiyatronun 1885 yılında Pera Sirki olarak inşa edildiğini belirten tiyatro müdürü, zaman içinde yer yer sinema ve tiyatro olarak hizmet ettiğinin de bilgisini aktardı. Tarihi tiyatronun müdürü ayrıca '1989 yılında da Ortaoyuncular buraya restorasyonla beraber geliyorlar' dedi.
1989 yılındaki restorasyon sürecinden de bahseden Gültekin, 'Anadolu'da uzun bir 'Ferhangi Şeyler' turnesinin ardından insanların ödediği bilet parası buraya demir, çimento, koltuk, perde, kadife olarak geri döndü. Dolayısıyla burayı halk yaptı. Bu bizim ödevimizdi, biz sadece kapıyı açtık' ifadelerini kullandı.
'FERHAN BEYİN EMANETİNİ AYAKTA TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Tiyatro müdürü, tiyatronun eskiden beri 'müze gibi' olduğunu ancak işleyiş halindeyken insanların gezmesine imkan tanıyamadıklarını aktardı. Bununla birlikte Gültekin, bu ziyaret sürecinin bir hafta süreceğini belirterek, 'Daha sonra sahnede Ortaoyuncular, Ferhan Bey'in emaneti, ve Ses Tiyatrosu oyunlarını sergilemeye devam edecek. Ses Tiyatrosu'nu ayakta tutmaya devam edeceğiz, Ortaoyuncular da yüzyıllar boyu yaşamaya devam edecek' şeklinde konuştu.