HALDUN TANER’İN EFSANE OYUNU ’’KEŞANLI ALİ DESTANI’’PERDELERİNİ AÇIYOR
Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı; Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı "Keşanlı Ali Destanı", Yücel Erten rejisiyle, orijinal oyun metni ve müzikleriyle perdelerini yeniden açıyor. Birce Akalay, İlker Ayrık, Meral Çetinkaya, Köksal Engür, Nilgün Kasapbaşoğlu, Aykut Taşkın ve Hilmi Özçelik’le birlikte 50 kişilik oyuncu kadrosunun yer aldığı "Keşanlı Ali Destanı" oyununun prömiyeri, 20 Şubat Perşembe akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek.
“Keşanlı Ali Destanı”, Haldun Taner tarafından dünya tiyatrosuna armağan edilişinin 56. yılında; Türk Tiyatrosu’nun efsane yönetmeni Yücel Erten rejisiyle ve Pervasız Tiyatro prodüksiyonuyla yeniden tiyatro severlerle buluşuyor.
İlker Ayrık’ın Keşanlı Ali’yi, Birce Akalay’ın Zilha karakterini canlandırdığı oyunda duayen oyuncular Meral Çetinkaya Şerif Abla; Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih; Nilgün Kasapbaşoğlu Madam Olga, Aykut Taşkın ise İzmarit Nuri karakterlerine hayat veriyor. Ayhan Anıl, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik ve Burak Şafak’ın da rol aldığı oyunun dekorunda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında ise Yakup Çartık’ın imzaları yer alıyor. Müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken’in üstlendiği oyunun koreografisi Hamit Erentürk’e ait. Oyunda, 50 kişilik oyuncu kadrosuna 10 kişiden oluşan bir orkestra eşlik ediyor.
Her yönüyle yerli ve bir o kadar da modern; halkın kendi yaşantısını, meselelerini, arzularını yansıtan “Keşanlı Ali Destanı”nın prömiyeri 20 Şubat 2020 Perşembe akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek. “Keşanlı Ali Destanı” prömiyerinin ardından, 29 Şubat 2020 Cumartesi akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da sahnelenecek. Oyunun biletleri, biletix.com adresinden ve gişeden temin edilebilir.
“KEŞANLI ALİ DESTANI”
Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner, kaleme aldığı “Keşanlı Ali Destanı”nı şöyle anlatmaktadır:
sinekli: dağ bir ırklar karışımı bir diyalektler panayırıdır.
insanları hep diken üzerinde otururlar.
yıkıldık yıkılacağız, sürüldük sürüleceğiz.
bu kayalıklarda, kertenkeleler gibi, yazın yanar kışın donarlar.
herbirinin gönlünde bir aslan yatar.
kursaklarında boğum boğum özlemler.
kfüte kızartır, darbuka çalar, meydan düğünü yapar, lik maçı
dinler, kafayı çeker, sinemaya gider, hovardalık eder, Aşık olur,
erkeklik uğruna adam şişler, hayatın tadını çıkarmaya bakarlar.
orada da çıkarlar çarpışır.
orada da insanlar birbiriyle uğraşır.
orada da ağalar vardır.
orada da iktidar el değiştirir.
orada da şefler yetişir.
destanları dillerde dolaşır.
çünkü
orada da bu destanlara inananlar, inandırılanlar
çünkü
orada da bir puta tapma ihtiyacı vardır.
hasılı sineklidağ büyük şehir gibi bir yerdir.