İSTANBULLULAR LALE İLE YENİDEN TANIŞIYOR
İstanbul Lale Vakfı, İstanbul’da lalenin görünürlüğünü artırmak amacı ile "Tarihi Mirasımız: Lale" projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, lale çiçeğinin açtığı nisan ve mayıs aylarında devlet müzelerini ve kültür merkezlerini gezen misafirlere lale hediye edilecek.
Proje, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Müze Müdürü Ekrem Aytar ve İstanbul Lale Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Arslan tarafından başlatıldı. Önümüzdeki günlerde Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Müzesi, Atatürk Kültür Merkezi gibi mekanlarda da lale dağıtılacak. Lale soğanı ekim dönemi olan Eylül ve Ekim aylarında da ziyaretçilere lale soğanı hediye edilecek.
Lale, İstanbul’un simgesi olarak kabul edilen bir bitki. İstanbul lalesi özellikle 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyıl arası en parlak dönemini yaşamış. Badem şekli çiçeği ve hançeri sivri yaprakları ile Avrupa lalelerinden çok farklı olan İstanbul lalesi 19. yüzyılda yok olmuş. İstanbul Lale Vakfı, lalenin bir Türk çiçeği olduğu olgusunu ulusal ve uluslararası düzeyde pekiştirmek, ülkemizde yeniden bilinirliğini artırmak, üretimini yaygınlaştırmak üzere çalışıyor. Vakıf, Lale Festivali ile aynı dönemde başlattığı “Tarihi Mirasımız: Lale” projesi ile lalenin bilinirliğini artırmayı hedefliyor.
İstanbul Lale Vakfı
İstanbul Lale Vakfı, Türkiye genelinde lalelerin yaygınlaştırılması, lale türlerinin araştırılarak çoğaltılması, ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, bilinirliğinin artırılması ve üretiminin geliştirilmesi; lalenin Türk kültür ve sanat hayatındaki yerinin araştırılması ve bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları ve eserleri tanıtmak, sergilemek amacıyla 2016 yılında kuruldu. İstanbul Lale Vakfı, adı ile özdeşleşen Emirgan Korusu sınırlarında, 1871-1878 yılları arasında Emirgan Korusu’nda inşa edilen köşklerin müştemilatı olarak kullanılan binada yer alıyor. Vakıf bünyesinde yer alan Müze’de, lalenin bir çiçek olarak gelişiminin yanı sıra Osmanlı’dan günümüze bir desen olarak yer almasının örneklerini görmek mümkün.