KADİR AKYOL VE OBEN YILMAZ ’’VOLTA NEW YORK 2023’’ ÇAĞDAŞ SANAT FUARI’NDA!
Uluslararası sanat arenasında adından sıkça söz ettiren Kadir Akyol ve çağdaş sanatın göze çarpan isimlerinden Oben Yılmaz’ın eserleri dünyanın en önemli sanat fuarlarından birisi olan VOLTA New York’ta Türkiye’yi temsil ediyor.
17-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve dünyanın dört bir yanından önemli sanat galerilerini yer aldığı fuarda, Kadir Akyol’un doğu ve batıyı birleştirmeye yönelik gelenekselden evrensele dair üretimleri farklı dönem, kavram, mitolojik sembollerle sanat tarihinde yer alan eserleri post prodüksiyon melez bir yapı içerisinde yeniden ürettiği ,”Inception” adlı serisi, Oben Yılmaz’ın “Liminal Space” kavramı içinde kentleri kendi algısı ile tuval üzerine yorumladığı işleri Gama Art Gallery stantında uluslararası sanatseverlerin izleniminde olacak.
Kadir Akyol portrelerine, değişimin kaçınılmazlığını, insanın uyum sağlama gücünü, şimdiki zamanın enerjisini yükler. Eserleri izleyici ile diyalog halindedir. İzleyeni ile içten ve nezaketli bir etkileşim kurmaya zorlar. Oben Yılmaz eserlerinde Eşik (arada kalmışlık) kavramını, bulunduğu noktadan ulaşmak istediği noktaya kadar olan süreci, varmak istenilen noktaya telaşla değil sükunetle ilerlemeyi yansıtır.
Oben Yılmaz, “Liminal Space” kavramı içinde tuval üzerine akrilik işlerinde kendi algıladığı kentleri yine kendi yorumuyla betimliyor. ’’Bize tanıdık gelen ve kendimizi rahat hissettiğimiz bir alandan çıktıktan sonra bir sonraki aşamaya ve alana geçmeden önce içinden geçtiğimiz alanlara liminal alanlar deniliyor, kontrol sağlayabilme, geçişe hazırlanma ve kendini güvende tutma güdüsü barındırır. Rahatsız edici ve kaygı uyandırıcı bir yanı vardır. Bulunduğunuz noktadan hedeflediğiniz yere gidebilme süreci tam olarak buna karşılık gelir. “Eşik” arada kalmış mekanlardır, yeni yaşama planladığımızdan daha çabuk geçme arzusu uyandırır. Resimlerimde insanlar binaların içinde yer almaz, ya hiç yokturlar ya da bir eşikte bekliyorlardır. Yaşam kontrol edebildiğimiz bir döngü değildir. Mücadele ederken uyum göstermekte son derece naif bir kabulleniştir’’.
Oben Yılmaz Hakkında; Almanya –Schramberg doğumlu sanatçı 2000 yılında Çukurova Güzel Sanatlar Grafik Ana Sanat Dalından mezun oldu. Bir süre Adana’da Resim öğretmenliği ve müdür yardımcılığı yapan sanatçı 2023 yılında eğitmenlik alanında çalışmaya son vererek kendisine ait atölyesinde çalışmalarına ağırlık verdi. Yurt içi ve yurt dışında 13 kişisel sergi, 68 karma sergi ve çalıştaya katıldı.
Kadir Akyol’un ”Inception” adlı yeni seri çalışmaları doğu ve batıyı birleştirmeye yönelik gelenekselden evrensele dair üretimleri farklı dönem, kavram, mitolojik sembollerle, sanat tarihinde yer alan eserleri post prodüksiyon melez bir yapı içerisinde yeniden üretimleriyle rüya içinde başka bir düşü zaman/mekanın kaybolduğu kültürler arasındaki disiplinler arası söylemi geliştirmeye olan bağlılığının bir tezahürüdür. Sanat tarihinde portre geleneğinin mirasını, olağanüstü zenginlikte bir kaynak olarak kullanan genç sanatçıyı öne çıkaran, farklı tarihsel dönemlerden ve kültürel bağlamlardan seçtiği imgeleri, son derece özgün bir dille bir araya getiriyor olmasıdır. Tuvallerinde popüler kültürün ve geleneksel yaşantının, popüler olanın ve modern resmin, lirizmin ve ironinin unsurları dinamik bir uyum içinde yan yana/iç içe geliyor.
Kadir Akyol Hakkında; 2013 yılında “Yılın Genç Ressamı” seçilen Kadir Akyol, 1984 yılında Mardin’de doğdu. 2008 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun oldu. 2011 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı yıl İspanya’da Universidad De Sevilla Faculttad De Bellas Artes’de ikinci master eğitimine başladı. 2018 Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlilikte (doktora) eğitimine başlamıştır. Akyol halen burada “Hacker Sanatı” isimli tezine devam etmektedir.
Sanatçı’nın bugüne kadar 14 kişisel sergisi ve 200’den fazla ulusal ve uluslararası birçok karma, grup, trienal, sempozyum, Fuar, müzayede, projeli etkinlikte; Resim başta olmak üzere, video, enstalasyon ve performanslarıyla katıldı. Eserleri İngiltere ve Türkiye başta olmak üzere, İngiltere, Amerika, Dubai, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Romanya, Moldovya, Kosova, Tanzanya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ, Belçika gibi birçok ülkede yer aldı.