MÜJDAT GEZEN SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİLERİ KOMPLE SINIFTA KALDI
MSM’de yüz yüze eğitim eksikliğini yaşayan tiyatro bölümünün bütün öğrencileri yönetime dilekçe yazarak sınıfta kalmak istediklerini belirtti ve sene tekrarı istedi.
Pandemi nedeniyle eğitim kurumlarında sınıf içi yüz yüze eğitime belli bir süre ara verilirken dersler internet üzerinden verildi. Türkiye'de geleneksel Türk tiyatrosu eğitimi veren ilk kurum olan ve sanatçı Müjdat Gezen tarafından kurulan, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde (MSM) salgın nedeniyle öğrenciler derslerden mahrum kaldı. Yüz yüze eğitim eksikliğini yaşayan tiyatro bölümünün bütün öğrencileri yönetime dilekçe yazarak sınıfta kalmak istediklerini belirtti ve sene tekrarı istedi. Okul yönetimi de bu talebi kabul etti. Öğrencilerin kararı karşında duygulanan Gezen, “Öğrenciler sınıf geçme talebinde bulunurken, sizler tekrar istediniz. Hepinizi kutluyorum” dedi.
Alınan bu karardan oldukça memnunuz
CANSU CANAN CENGİZ: Salgının engel olunamayan değişim kervanına eğitim de katıldı. Hocalarımız ve tiyatro bölümü öğrencileri olarak bizler online eğitime sabırla devam ettik. Şimdiyse bu sürecin kaderini hocalarımızın desteğiyle değiştirebilmenin, sınıf tekrarı edebilmenin sevincini yaşıyoruz.
Bir yıl bizim için asla kayıp değil
MURAT DERELİ: Tiyatro bölümü son sınıf öğrencileri olarak 2020-2021 eğitim yılından yeterli verimi alamadığımızı düşünüyorduk. Sadece biz değil, tüm öğrenciler bu düşünceye sahip. Bizim için fazladan okuyacağımız bir yıl asla kayıp değil. Çünkü bizim okulumuzun beş ilkesinden bir tanesi. ömür boyu eğitim.
Yüz yüze ilişkiden mahrum kaldık
KUTLU SAFA OLGAÇ: Sahneden uzak kaldığımız bu seneyi özlemle geçirdik. Online eğitimde hocalarımız ne kadar emek verse de tiyatronun doğası olan yüz yüze ilişkiden mahrum kaldık. Bu yüzden isteyerek sınıfta kalıp, hocalarımızın ve birbirimizin hislerini ve düşüncelerini yaşamak istedik.
MSM'li olmaktan hepimiz mutluyuz
CEREN GÜRLER: Okulların büyük bir çoğunluğu, pandemi dönemindeki kararları öğrencilerinden bağımsız alırken, benim okulum sürecin başından beri öğrencilerle birlikte hareket etti .Yönetim, kıymetli hocalarımızdan daha verimli bir eğitim almak adına sınıf tekrarı talebimizi geri çevirmedi.
METİN AKPINAR VE MÜJDAT GEZEN’DEN DÜNYA TİYATRO GÜNÜ BİLDİRİSİ
Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi Türk tiyatrosunun usta sanatçıları Müjdat Gezen ve Metin Akpınar imzasıyla yayınlandı. Bildiride, "Güzelim tiyatro kültürü biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya devam edecek’ denildi.
Bütün tiyatro emekçilerinin ve tiyatroseverlerin 27 Mart Dünya Tiyatro Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
ITI (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü) Üniversiteler Türkiye Temsilcisi Bilkent Üniversitesi (Böl. Bşk. Jason Hale) ve ITI Türkiye Temsilciliği Yönetim Kurulu'nun (Turan Oflazoğlu, Engin Uludağ, Ayşe Emel Mesci ve Savaş Aykılıç) aldıkları ortak karar ile bu yılki Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi ise duayen tiyatro ustaları Müjdat Gezen ve Metin Akpınar tarafından birlikte kaleme alındı.
İşte bildirinin tam metni:
2021 DÜNYA TİYATRO GÜNÜ ULUSAL BİLDİRİSİ
27 Mart Dünya Tiyatro Günü sanat emekçilerine, sanatseverlere kutlu olsun. Dionysos şenlikleriyle başlayıp gelişen tiyatro, asırlardır varlığını sürdürüyor. Merkezinde insan olan bu sanat, insan var olduğu sürece yaşayacak.
Edebiyatın en içten bölümlerinden biri olan Tiyatro Edebiyatı'nda, oyun yazarlarına çok gereksinim var. Onlarsız olmaz. Tıpkı seyirci olmadan tiyatro olmayacağı gibi…
Oyuncu – Seyirci – Oyun Yazarı.
Biz bize benzeyen insanlarla üç yüz elli bin yıldır yeryüzündeyiz. Ancak insanı insan yapan, Bilimdir, Sanattır, Tiyatrodur.
Ana malzemesi insan olan bu meslekte, iyi insandan iyi yazar, iyi yönetmen, iyi oyuncu çıkartmak daha kolaydır.
Biz değerler sıralamasında, genelde sanatı en üst sıraya koyarız. Özelde tiyatroyu, sanata en yakın düzeyde düşünüyoruz. Çağımızda; üreme içgüdüsü, beslenme içgüdüsü tatmin olduğunda mutlu olanlara başka popülasyonlara verilen adı veriyoruz. Ancak üreme, beslenme açlıklarından başka açlıklar duyanlara, onları üretip onları tükettiğinde mutlu olanlara insan diyoruz.
Bilgi iletişim çağı ne kadar gelişirse gelişsin, algoritmalar, yapay zekâlar nereye ulaşırsa ulaşsın, Tiyatro insanla yapılır, insanca yapılır, insanlar için yapılır…
TİYATRO İNSANLIĞIN VAZGEÇİLMEZİDİR.
İNSANSIZ TİYATRO, TİYATROSUZ İNSAN OLMAZ.”
MÜJDAT GEZEN - METİN AKPINAR