ŞİLE BEZİ FIRAT NEZİROĞLU İLE YENİDEN DOKUNUYOR
Şile Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından geliştirilen "Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi" projesiyle köylü kadınlar dünyaca ünlü dokuma sanatçılarından alacakları eğitimler sonrasında, moda dünyası için üretime başlayacak. Sağlıklı ve doğal hammaddeden üretilecek ürünlerle bir yandan İstanbul’un tek coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi dünyaya tanıtılırken, diğer yandan köylü kadınlar için yeni bir ekonomik alan açılmış olacak.
Unlu suda kaynatılarak, Karadeniz’in hırçın sularında yıkanan ve kumların üzerinde güneşte kurutulan, ilçenin kültürel mirası Şile Bezi, köylü kadınların ellerinden dünyaya ulaşacak. Proje kapsamında köylerde kurulacak atölyelerle, çıkrık sesleri tekrar ilçede yankılanacak. Köylü kadınlar, ünlü dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun da aralarında bulunduğu eğitmenlerden alacakları 18 aylık eğitim sonrasında moda dünyasına iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Şileli kadınlar, geleneksel dokuma formlarını koruyarak yeni nesil dünya düzeninde yerini alacak çok özel tasarımlarla dünya markası olma yolunda ilk adımlarını atıyor.
İlk etapta; 4 atölye ve 80 tezgahla başlayacak projede yaklaşık 200 kadın dokumacılık faaliyetleriyle ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekler. Kooperatif iş modeli sayesinde dokumacılık yapacak kadınların ekonomik kazanımlarının yanı sıra, sosyalleşmeleri ve toplu halde hareket edebilme kabiliyetlerini geliştirmeleri de amaçlanıyor.
2021’de Paris ve Londra’da olacağız
Proje eğitimlerinde dünyaca ünlü tekstil ve dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu ile iş birliği yaptıklarını söyleyen Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “sanatı ve moda tasarımını Şile Bezi ile birleştirerek iddialı bir koleksiyon hazırlayacağız. 2021’de NY, Londra, Paris Fashion Week’lerde yer almak istiyoruz. Şile Bezi; günümüzde yeni bir trend haline gelen sağlıklı ve doğal ürün arayışının moda sektöründeki karşılığıdır. Bu özel ürünü tüm dünyada bilinir ve tanınır hale getireceğiz,” dedi.
Fırat Neziroğlu’ndan Şile Bezi’ne Sanatsal Dokunuşlar…
Köylerde kadınlara 18 ay boyunca verilecek eğitimlerle öğretilecek dokuma teknikleri ile kadın istihdamı oluşturacak proje için konuşan sanatçı Fırat Neziroğlu “Bu proje için çok heyecanlıyım. Köylerde kadınlarımızın elinde büyük emekle şekillenen Şile Bezini yepyeni dokunuşlarla koleksiyona dönüştürmek, dünyaya yaratıcı bir endüstri argümanı olarak sunmak istiyoruz. Gelenekseli güncele taşımak ve dünyaya tanıtmak en büyük dileğimiz. Bir yandan unutulmaya yüz tutan teknikleri kadınlara öğreterek istihdam yaratacağız diğer yandan güncellenen tekniklerle koleksiyona dönüşecek bu emekleri dünyaya sunma fırsatı yakalayacağız “ dedi. Projenin özellikle sosyal sorumluluk tarafının da kendisini oldukça etkilediğini belirten sanatçı, “hedefimiz dünya markası olmak ve bu konuda oldukça iddialıyız” İfadelerini kullandı.