TİMUR SELÇUK’UN ESERLERİ ’’BABAMIN ŞARKILARI’’, AKM’DE BALE VE MODERN DANSA DÖNÜŞÜYOR
Klasik Türk Musikisi’nin üstadı Münir Nurettin Selçuk’un kaynağından ilham alan Timur Selçuk’un eserleri "Babamın Şarkıları", AKM’de müzikseverlerle buluşuyor
Batı müziği ve klasik Türk musikisinin ruhunu bozmadan reklam ve film müziklerinden, tiyatro, oda müziği, müzikal, opera ve baleye kadar birçok alanda esere imza atan Timur Selçuk’un manevi birikimi üçüncü kuşak Mercan Selçuk Dans Topluluğu tarafından yaşatılıyor.
Geçmişten gelen şarkıları bale ile yorumlayan Mercan Selçuk Dans Topluluğu, "Babamın Şarkıları" adıyla Timur Selçuk'un klasikleşmiş şarkılarını, dans ve performansların harmanlandığı eşsiz bir anlatımla 6 Kasım akşamı saat 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda müzikseverlerin karşısına çıkarıyor.
TİMUR SELÇUK KİMDİR?
2 Temmuz 1945 Tarihinde İstanbul'da doğdu. Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk’un oğludur. Beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.
Paris’teki École Normale de Musique de Paris’te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975’te Türkiye’ye dönmüştür. “Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin” ya da “İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları bu dönemimin şarkılarıdır. Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurmuştur. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sinin müziklerini yapmış, ayrıca “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Rumuz Goncagül ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yapmıştır. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği bestelemiştir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.
Timur Selçuk 6 Kasım 2020 tarihinde 75 yaşında uykusunda kalp krizi geçirerek öldü.Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.