TİYATROKARE, 32 YIL ÖNCE DOĞDUĞU NİŞANTAŞINA GERİ GELİYOR!
MAGAZİNCİ FOTO GALERİ- Yıllardır Kapalı gişe oynanan ’Ahududu’, ’Ağaçlar Ayakta Ölür’, ’Veda’ ve repertuara yeni alınan ’Annem Hep Derdi Ki’ oyunlarını seyircileriyle buluşturan ’Tiyatrokare’ Feyziye Mektepleri Vakfı ile özel bir birlikteliğe adım attı. Tiyatrokare oyunları bundan böyle haftasonları düzenli olarak FMV Işık Okulları Nişantaşı Yerleşkesi Muvaffak Benderli Salonu’nda seyirciyle buluşacak.
Son yıllarda nice kültür merkezi, sinema ve tiyatro salonu kapanan Şişli’ye yeni bir soluk kazandırmak ve gelecek nesillere ilham olmak için sağlanan bu özel birliktelik, okulun profesyonel standartlardaki salonunda bir basın toplantısıyla duyuruldu. Bu anlamlı olaya “Tiyatokare’nin üç farklı kuşağa ait 30 oyuncusu, teknik ekip ve basın mensupları şahit oldu.
Bu ilham verici işbirliğinin tanıtıldığı basın toplantısına, Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Zeynep Sezerman, Tiyatrokare Yönetmeni Nedim Saban ve Tiyatrokare’nin usta isimleri Suna Keskin, Nevra Serezli, Melek Baykal’ın yanısıra, Aziz Sarvan, Renan Bilek, Ayşe Erbulak, Tuğrul Arsever, Ecmel İs gibi kıdemli isimleri, uzun süredir Tiyatrokare ailesinde bulunan Bülent Seyran, Meral Asiltürk, Birol Engeler, Fatih Gülnar gibi değerli oyuncular, Tiyatrokare’ye yeni katılan Ege Kökenli, Leyla Feray gibi televizyon starlarının yanısıra, Tiyatrokare sahnelerinde alkışlanan Cem Güler, Önder Atakanlı, Müge Kement, Özgür Yetkinoğlu, Emre Ozan, Murat Turhan, Zeynep Sevi Yılmaz, Alişan Özkan, Murat Şahan, Gizemnur Topaloğlu, Gizem Çayhanoğlu katıldı.
7 yaşında metot oyunculuğunu keşfettim
Yer yer duygulu anlar yaşanan, bazen kahkahaların havada yükseldiği basın toplantısında, Tiyatrokare’nin kurucusu, yönetmeni ve usta oyuncusu Nedim Saban, konuklarını geçmişe götürdü. Saban “Ustalarım, arkadaşlarım, sayın basın mensupları bu an benim için çok heyecan verici bir an. Sizinle birlikte 50 yıl öncesine gitmek istiyorum. 50 yıl önce anaokulundayken bu sahnede oynadığım oyunda, anneannem yoksul bir çocuğu oynamam için kostümüme yama yapmıştı. Ama o yama içime sinmemişti. Ben kendim yırtmıştım. O zamanlardan metot oyunculuğunu keşfetmiştim yani! Ertesi yıl anaokulunda oynadığım oyunu bir başkası oynayınca anneme arkadaşları, senin oğlun daha iyi oynamıştı diye konuştuklarını duyunca, 7 yaşında Türk tiyatrosuna bela oldum. (Gülüyor) 1992 yılında Amerika'dan döndükten sonra kendi mahallemde tiyatro olsun istedim. Devlet sanatçısı Macide Tanır, Tiyatrokare’nin açılışında oynamayı kabul etmişti, ancak salonumuz yoktu. Şu an AVM ‘ye dönüşen bir okul salonunda perde açtık, ardından Şişli’de başka bir okula sığındık. Sonra Şişli’de bir tiyatroda 8 yıl perde açtık. Ancak, daha ilk günden, bütün Anadolu’yu ve dünyayı sahne olarak seçtik.
“32 yılda 75 oyun oynamışız 3,5 milyon seyirciyle buluşmuşuz”
Tiyatrokare hakkında rakamlarla bilgi veren Nedim Saban “Tiyatrokare’de 32 yılda 75 oyun oynamışız. 32 yılda Türkiye'nin 70 şehrine defalarca gitmişiz. Aynı gün üç farklı kentte perde açmışız. En az 7500 perde açmış yaklaşık 3,5 milyon seyirciyle buluşmuşuz. Farklı türlerde 75 oyunda 50 yeni oyuncu kazandırdık tiyatromuza, bugüne kadar 50 oyuncumuz ödül almış… Tiyarokare’nin 100’e yakın ödülü var. Çok gurur verici inanın.” diye konuştu.
Gurur kaynağım olan şeylerden biri de 7 Ocak 1992 açılışımız gününde Nevra-Metin Serezli, Suna- Erol Keskin gibi bana destek olmak için gelen ustalarla çalışabilmek oldu. Melek Baykal ile de bir havaalanında tanışmıştık, o günden 20 yıl sonra çalıştık, ancak o zamandan beri havaalanlarından hiç ayrılmayarak bol turne yaptık. Farklı türlerde 75 oyunda 50 yeni oyuncu kazandırdık tiyatromuza
“İyi bir sinerji yakaladık”
Nedim Saban’ın sahneye davet ettiği Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Zeynep Sezerman ise eğitim ve kültürün bir arada olacağı bu projeye imza attıkları için çok mutlu olduklarını ifade etti. “Işık Okullarında okuyan bir öğrenci belki bizi izledikten sonra tiyatroyu seçecek” diyen Nedim Saban, Dünya Ttiyatro Günü başta olmak üzere, öğrenciler için pek çok workshop yapacağını, okulun öğretmenleri, öğrencileri ve mezunları için indirimli bilet olanaklarının sağlanacağını, yeni kuşaklara tiyatroyu sevdirmek için çalışmalara devam edileceğini söyledi.
Nedim Saban’a plaket takdim edildi
Daha sonra sahneye davet edilen Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Zeynep Sezerman, Işık Okullarıma isminin bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğini hatırlatarak Nedim Saban’a Işık Okullarının üzerinde Atatürk’ün Işık ismi ile ilgi telgrafı olan bir plaket verdi.
“10 günü devirebilen 10 yıl dayanabiliyor”
Oyuncu arkadaşlarını sahneye davet eden Nedim Saban, “Tiyatrokare’ye 10 gün dayanan 10 yılı devirebiliyor.” diyerek büyük alkış aldı ve Tiyatrokare’de 10 yılı aşkın bir süredir üretim yapan Bülent Seyran, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Birol Engeler, Cem Güler gibi oyuncuları sahneye davet etti. Ayşe Erbulak da, Nedim Saban gibi ilk müsamere deneyimini Işık Okullarında yaşadığına değindi.
Sahneye gelen oyuncu dostları tek tek konuşma yaptı:
“Güvenli bir çatı benim için”
Ahududu oyununun başrol oyuncularından Melek Baykal duygularını dile getirdi ve ekledi: “Gözlerim yaşardı. Tiyatrokare küçük bir fabrika gibi. Bu kadar insana ekmek veriyorsun. Fabrika’da emek veren çok önemli isimlerimiz var. 7. senem doluyor. Uzun yıllar ödenekli tiyatroda çalıştım, ancak özel tiyatro olarak burada huzur buldum. Tiyatrokare çatısı çok güvenli bir yer” dedi.
“Tiyarokare benim ailem”
Ağaçlar Ayakta Ölür ve Veda oyunuyla ayakta alkışlanan usta oyuncu Nevra Serezli ise “ Tiyatrokare benim ailem. İnsan hayatta yalnız kalabiliyor. Tiyatro aileniz oluyor. Bazen turne zamanında isyan ettiğim oluyor. Herkesi çok seviyorum.” açıklamasında bulundu.
“16 senedir birlikteyiz”
Ahududu sevenleriyle buluşan duayen Suna Keskin “16 senedir birlikte çalışıyorum. Bizler çok mutluyuz. Bana bir onur bahşetti Nedim Saban.
YENİ OYUN; ANNEM HEP DERDİ Kİ
16 Mart’ta FMV Işık Okullarında sahnelenmeye başlayacak olan ve Renan Bilek, Ege Kökenli, Bülent Seyran, Ayşe Erbulak, Tuğrul Arsever, Ecmel İs, Murat Şahan’ın oynadığı Annem Hep Derdi Ki komedisi hakkında kısa bir bilgi veren Nedim Saban “İyilik önerdiği için bu oyunu seçtik. Biliyorsunuz dünya çok karanlık. Bu yeni oyunumuz çok sıcak tatlı bir komedi olacak. Seyircilerimizin oyun sonunda #annemhepderdiki hashagtiyle de bize katılmalarını istiyoruz. Bir kız tarafı var bir erkek tarafı var. En önemli ayrıntı da bu.” açıklamasında bulundu.
TİYATROKARE’NİN ÖDÜLLÜ OYUNLARI ŞUBAT AYINDA DA SAHNEDE!
KAPALI GİŞE OYUNU ‘AĞAÇLAR AYAKTA ÖLÜR’ÜN ŞUBAT AYI PROGRAMI
KAHKAHALARLA GÜLERKEN BİR ANDA GÖZYAŞLARINIZI TUTAMAYACAKSINIZ.
4 Şubat Pazar 20:30 İstanbul Trump Towers
7 Şubat Çarşamba 20:30 Mall Of MOİ Sahne
15 Şubat Perşembe 20:30 İstanbul Beylikdüzü Kültür Merkezi
19 Şubat Pazartesi 20:30 İstanbul Avcılar Kültür Merkezi
İspanyol yazar-şair Alejandro Casona'nın dünya klasikleri arasında yer alan ‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ duygusal komedinin çevirisi ve oyunun yönetmenliğini Nedim Saban üstleniyor. 11 yıl sonra bu oyunla tiyatroya dönen Nevra Serezli, oyunda yüreği torun özlemiyle dolu büyükanne rolünü üstleniyor. Usta oyuncu Serezli ye ise Aziz Sarvan eşlik ediyor. Oyunun kadrosundaki diğer oyuncular Meral Asiltürk, Önder Atakanlı, Emre Ozan, Meltem Özlevent, Beyza Vural…
‘Ağaçlar Ayakta Ölür’ oyununun konusu: Çocuklarını bir uçak kazasında kaybetmiş olan bir ailenin tek varlığı torunlarıdır. Ancak, geleneklerine bağlı olan dede, hırsızlık yaparken yakaladığı torunu ile bağlarını kopartır. Yıllar geçtikten sonra, büyükanne, sağlık sorunları nedeniyle yaşamdan ayrılmadan önce torununu son kez görmek isteğine kapılır. Ancak dede, torunun nerede olduğunu bilmediği için bir dilek tut derneğine eşinin bu isteğinin yerine getirilmesi için torun rolü oynayacak birileri bulması için başvurur. Kendisine oynanan bu oyunu sorgulamadan kabul eden ve bir yalan içinde yaşamayı acı gerçeğe yeğleyen Büyükannenin dünyası, gerçek torunun boy göstermesiyle yıkılacaktır.
TİYATROKARE ‘VEDA’ İLE TÜRKİYE TURNESİNE ÇIKIYOR
İstanbul, İzmir, Bodrum, Ankara, Mersin, Gaziantep, Urfa, Diyarbakır ve Yalova….Türkiye turnesine çıkacak VEDA’nın tarihleri ve sahneleri…
2 Şubat Cuma 20:30 Trump Towers
10 Şubat Cumartesi 20:30 İzmir Bostanlı Suat Taşer Salonu
11 Şubat Pazar 19:00 İzmir Konak A.K.M.
12 Şubat Pazartesi 20:30 İzmir Narlıdere A.K.M.
13 Şubat Salı 20:30 Bodrum Herodot Kültür Merkezi
18 Şubat Pazar 15:00 / 19:00 Trump Towers
21 Şubat Çarşamba 20:30 Ataköy Yunus Emre
22 Şubat Perşembe 20:00 Ankara M.E.B Şura
23 Şubat Cuma 20:30 Mersin Devlet Opera
25 Şubat Pazar 20:30 Gaziantep Üniversitesi AKM
26 Şubat Pazartesi 20:00 Urfa City AVM
27 Şubat Salı 20:00 Diyarbakır Sezai Karakoç
29 Şubat Perşembe 20:30 Yalova
Edebi uyarlamalar konusunda başarısını bir kez daha ispatlayan ‘Tiyatrokare’’nin yeni oyunu “Veda” sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Ayşe Kulin’in çok sevilen, çok okunan ünlü romanı ‘Veda’ Nedim Saban imzasıyla sahneye uyarlandı. Ömrünü tiyatroya adayan usta oyuncu Nevra Serezli’nin başrolünü üstlendiği ‘Veda’, Milli Mücadele dönemine ve bu dönemin hem acı hem de umut dolu olaylarına ışık tutuyor…
“Veda” Oyununun konusu:
“Veda” oyunu Cumhuriyetin kurulduğu ilk günlerinin getirdiği değişim sancılarını ve gerilimi anlatıyor. Yazar Ayşe Kulin’in son Osmanlı nazırı olan dedesinin hayat hikayesini konu alan Veda’nın oyuncu kadrosunda Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Savran, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Zeynep Sevi Yılmaz, Alişan Özkan, Gizemnur Topaloğlu, Gizem Çayhanoğlu yer alıyor.
7 SEZONDUR SAHNELENEN, EN ÇOK SEYREDİLEN ‘AHUDUDU’ OYUNUN ŞUBAT AYI PROGRAMI
8 Şubat Perşembe 20:30 İstanbul Mall Of MOİ
23 Şubat Cuma 20:30 İstanbul Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi
25 Şubat Pazar 15:00 / 18:30 F.M.V Işık Okulları Nişantaşı M. Benderli
Tiyatrokare’nin 7 sezondur sahneye taşıdığı Suna Keskin, Melek Baykal, Nedim Saban başrolünü oynadığı, oyuncu kadrosunda Bülent Seyran, Cem Güler’ Ender Gülçiçek, Aysuda Dalgıç, Birol Endeler, Özgür Yetkinoğlu’nun olduğu ve ilk günden bugüne kadar kapalı gişe oynamaya devam ediyor. Melek Baykal oyundaki rolüyle Dümbüllü Ödülü’nü, Suna Keskin ise Kartal Tiyatro Festivali Onur Ödülü’nü aldı.
Ahududu oyununun konusu:
Oyun kahramanları olan iki yaşlı kadın bir konakta, yeğenleriyle birlikte münzevi bir hayat yaşamakta ve konağın tek kişilik bir küçük odasını günlük olarak kiralamaktadırlar. Ancak, kendilerinin yaşamış olduğu mutsuzluğun bir izdüşümü olarak değerlendirdikleri ve acıdıkları yalnız insanları, daha güzel bir hayata kavuşturmak için kimyasal bir formül bulduklarına inanırlar. Zehir kattıkları Ahududu likörünü içen kişiler acısız bir biçimde öbür dünyayı boylamaktadırlar.