TİYATROKARE AYŞE KULİN’İN ÜNLÜ ROMANI ’’VEDA’’YI SAHNEYE TAŞIYOR
Nedim Saban’ın yönetimindeki Tiyatrokare, Ayşe Kulin’in çok sevilen, çok okunan romanı "Veda"yı sahneye uyarlıyor. "Veda" oyunun kahramanlarının yaşamlarına eğilirken aynı zamanda Millî Mücadele dönemine ve bu dönemin hem acı hem de umut dolu olaylarına ışık tutuyor.
32 yıldır ara vermeden sahnede olan Tiyatrokare, tarihi drama "Veda" ile bir kez daha seyircinin karşısına çıkıyor. Ayşe Kulin'in ünlü romanı "Veda"yı, Nedim Saban'ın imzasıyla sahneye taşınıyor. Eylül ayı sonunda seyirci ile buluşacak oyunun biletleri Türkiye’nin lider etkinlik biletleme platformu Biletinial’da satışa sunuldu.
Cumhuriyetin kurulduğu ilk günlerin getirdiği değişim sancılarının getirdiği gerilimli atmosferinde geçen oyun, yazarın son Osmanlı nazırı olan dedesinin hayat hikayesini konu alıyor. Arka planda ise dönemin olayları ve bir çağın değişiminde yaşanan acılar, umutlar, belirsizlikler ve kuşak çatışmalarına yer veriyor.
Düşman işgali altındaki İstanbul'u anlatıyor
Merkezinde bir konağın sakinleri ve onların hayatlarının yer aldığı oyunda, savaşın acısı ve bireylerin bu değişim karşısında nasıl tepki verdikleri de sorgulanıyor. Oyun, özellikle düşman işgali altındaki İstanbul'un kaybına yoğunlaşıyor. "Veda”da aşk hikayeleri de önemli bir yer tutuyor. Özellikle Leyla Feray’ın canlandırdığı evlatlık Mehpare'nin evin muhalif kahramanı Fatih Gülnar ile yaşadığı aşk, oldukça buruk ve etkileyici bir izlenim bırakıyor. Evin iki genç kızı ise Batının kadın haklarına gözlerken, kendileriyle ilgili kaygı içinde. Leman'ın kurtuluş savaşının idealist doktoru Mahir ile gerçekleşen evliliği ise gerçek bir yaşanmış hikâyeyi anlatıyor.
Oyunun kadrosunda ise; Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Sarvan ve Fatih Gülnar gibi önemli isimler yer alıyor. Ayşe Kulin’in Robert Kolej’den okul arkadaşı olan Nevra Serezli “Deli Saraylı” rolü ile seyirci karşısına çıkarken, Ayşe Kulin’in dedesini oynayan Aziz Sarvan, ilk kez Şehir Tiyatrosu dışında bir prodüksiyonla seyirci karşına çıkacak. Oyunun tasarım ekibi ödüllü tasarımcılardan oluşuyor. Dekor ve kostüm tasarımında Eylül Gürcan, ışık tasarımında Ayşe Sedef Ayter ve görüntü tasarımında ise Necati Demircan'ın imzası bulunuyor.
Özellikle edebi uyarlamalarda yetkin olan Tiyatrokare, daha önce yine bir roman uyarlaması olan "Leyla'nın Evi" adlı oyunu 10 yıl boyunca sahnelemişti.