TÜRK SİNEMASININ YEŞİL GÖZLÜ DEVİ TARIK AKAN’A "SAYGI" VE "SEVGİ" SERGİSİ TÜRVAK SİNEMA-TİYATRO MÜZESİ’NDE!
TÜRVAK (Türker İnanoğlu Vakfı ) Sinema-Tiyatro Müzesinde bu yıl Türk Sineması’nın 102.yılı (Türk Sinemasının Doğum günü14 Kasım 2016) etkinlikleri kapsamında Tarık Akan’a "Saygı ve Sevgi" temalı sergi ile açılacak.
Sanatçının Türk Sineması’ndaki 46 yıllık emeği sinematografik açıdan ele alınacak. Birlikte rol aldığı sanatçı arkadaşları, sevenleri ve yakın dostlarının da katılacağı sergi açılışı 17 Kasım’da ülkemizin ilk ve tek sinema müzesi olan TÜRVAK (Türker İnanoğlu Vakfı) Sinema-Tiyatro Müzesi’nde yapılacak.
“Tarık Akan’a Sevgi ve Saygı” sergisinde, sanatçının 46 yıllık sinema hayatında rol aldığı 116 filmin tüm afişleri ve filmlerine ait birçok sahne fotoğrafı sergilenecek. Ayrıca, sanatçının daha önce hiç görülmemiş onlarca portresi, hakkında basında yer alan ve müzemizce arşivlenmiş sinema ve magazin dergilerine ait kapaklar, yazılı basından derlenmiş makaleler ve köşe yazıları yine bu sergi kapsamında ziyaretçilere sunulacaktır.
Bu sergi kapsamında Tarık Akan’ın başrollerinde yer aldığı bazı filmler Türvak Sinema-Tiyatro Müzesi Ali Efendi Sinema Salonu’nun da sergi boyunca ve günde iki seans halinde ücretsiz gösterimde olacaktır.
Serginin sürprizi ve de en can alıcı noktası, ünlü heykeltıraş Bülent İşcan tarafından yapılan Tarık Akan’ın silikon heykeli, ilk defa bu sergiyle birlikte müzemizin ‘’Heykeller Salonu’’nda sergilenecek ve sevenlerine takdim edilecektir.
Türk Sinemasından bir Tarık Akan geçti!
Tarık Akan, 1970 yılında Ses Dergisi’nin açmış olduğu oyunculuk yarışmasına katılarak birinci oldu. Yarışmadaki başarısıyla tüm yaşamı değişen Türk Sineması’nın yeşil gözlü dev sanatçısı ülkemizde yediden yetmişe herkesin sevgisini ve saygısını kazandı. Hafızalara Hababam Sınıfı’nın Damat Ferit’i, Canım Kardeşim’in Murat’ı, Sürü’nün Şivan’ı, ve Yol’un Seyit Ali’si olarak kazındı. O seyircinin farklı rollerle özdeşlik kurduğu ve bağrına bastığı babası, abisi, kardeşi veya romantik sevgilisi oldu. “Hababam Sınıfı”, “Ah Nerede”, “Canım Kardeşim”, “Evcilik Oyunu”, “Kıskıvrak” ve “Adem ile Havva” unutulmayan filmlerindendir. Sinema kariyerine salon filmleri, romantik komedi ve güldürü türüyle başlayan sanatçı, Türvak’ın kurucusu Erler Film-Türker İnanoğlu Şirketi’nde de 1974 yılından itibaren “Yaz Bekarı” filmiyle birlikte toplam 14 tane filmde başrol oynamıştır
1977 sonrasın da tarzını değiştirerek sosyal içerikli filmlerle ve bir dönemin siyasi sembolü olan gür bıyıklarıyla sinema serüvenine devam eder. Başrolünü oynadığı ve 1982 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Film” seçilen “Yol” filmiyle “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü adaylığına layık görülür. Ulusal çapta ki festivallerde ise sanatçı 8 kez Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ve 6. Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazanır. Sürü, Yol, Pehlivan, Maden, Adak ve Karartma Geceleri gibi filmleri en önemli filmlerinden olup, dönemin sosyal ve politik sıkıntılarına işaret eden ve anlatan filmlerindendir. Ölümünün ardından 2016 Adana Altın Koza Film Festivali “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında da En İyi Erkek Oyuncu” ödülü sanatçıya atfedilmiştir.
Tarih: 17 Kasım 2016
Saat: 15.00
TÜRVAK SİNEMA-TİYATRO MÜZESİ
Yeniçarşı Caddesi No:24 Beyoğlu, İstanbul
0 212 245 80 92 www.turvak.com info@turvak.com