ÜNLÜ FOTOĞRAFÇI MEHMET TURGUT BABASI ANISINA FOTOĞRAF KUPASI DÜZENLİYOR
Ödüllü fotoğrafçı Mehmet Turgut, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden babası ve ustası Ahmet Turgut’un anısına, ödüllü bir fotoğraf kupası düzenliyor! "Babalar ve Çocukları" temasıyla PhotoCup üzerinden düzenlenen Ahmet Turgut Fotoğraf Kupası’na başvurular, usta fotoğrafçının ölüm yıldönümü olan 21 Ocak’ta başlayacak ve 7 Şubat’a kadar sürecek. Dileyen herkesin kendi çektiği fotoğraflarla katılabileceği kupada oylamalar, başvuruların bitmesinin ardından 7 Şubat’ta başlayacak. Ahmet Turgut Fotoğraf Kupası’nın sonucunu ise halkın ve fotoğraf eğitmenlerinden oluşan PhotoCup Masters ekibinin oyları belirleyecek.
Fotoğrafçılığa, babası Ahmet Turgut’un 1971’de Ankara’da kurduğu Stüdyo Büyük’te adım atan ve üç kuşaktır devam eden aile mesleğini başarıyla sürdüren Mehmet Turgut, geçtiğimiz yıl 21 Ocak’ta kaybettiği babası ve ustası anısına kupa formatında ödüllü bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Bu yıl birincisi düzenlenen ve her yıl aynı tarihte düzenlenerek gelenekselleştirilmesi arzu edilen bu anlamlı fotoğraf kupasının ilk teması ise Mehmet Turgut tarafından “Babalar ve Çocukları” olarak belirlendi.
Ahmet Turgut Fotoğraf Kupası, fotoğraf yarışmalarını dünyada ilk kez kupa formatında düzenleyen PhotoCup üzerinden gerçekleşecek. 21 Ocak 2021 Perşembe günü başlayacak başvurular, 7 Şubat 2021 Pazar günü sona erecek. Eleme usulüyle ilerleyen yarışmanın oylaması ise başvuruların sonlanmasının ardından aynı gün başlayacak. Halktan ve değerli fotoğraf eğitmenlerinden oluşan PhotoCup Masters’dan en çok oyu alarak tüm turları geçen fotoğraf birinci olacak. Kazananlara toplam 5.000 TL ödül verilecek olan Ahmet Turgut Fotoğraf Kupası’nda; birinci, ikinci ve üçüncü olan fotoğrafçıların yanı sıra, en iyi oy veren bir kişi de para ödülü kazanacak. Mehmet Turgut Özel Ödülü’nü kazanan fotoğrafçıya ise, Mehmet Turgut’un imzalı 30 adlı kitabı ve baskılı bir fotoğrafı hediye edilecek.
AHMET TURGUT HAKKINDA
Ahmet Turgut; zorun zorunu yaşarken kendi içindeki renklerin ve çeşitliliğin farkında olup sahip olduğu renkleriyle Anadolu’nun Rus Savaşı’nı yaşadığı ve en zorlu mücadelelerin verildiği dönemlerde fotoğrafçılık yaparak ailesinin tüm fertlerine bu mesleği öğreten Mehmet Turgut ile Kurtuluş Savaşı yıllarında geçimini sürdürebilmek için eline fotoğraf makinasını alıp kendi kimliğini kazanan Emine Hanım’ın oğludur. Fotoğrafçılığa baba mesleği olarak başlayan Ahmet Turgut 1960 İhtilali sonrasında, babası Mehmet Turgut ile birlikte çalışmakta olduğu Gaziantep’ten ayrılmak zorunda kalır. Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Coğrafya Bölümü’ne kayıt yaptıran Turgut, hiç harçlık almadan fotoğrafçılara rötuş yaparak geçinmeye başlar. 1960-1961 yılları arasında foto ressamlığını öğrenen Ahmet Turgut 3. sınıfta üniversiteyi terk eder ve askerlik görevini 1964-1965 yıllarında Ankara’nın Keskin kazası Müsellim köyünde öğretmen olarak yapar. Fotoğrafhanelerin acele işlerinin rötuşlarını cumartesi, pazar günleri; diğer işlerini ise köyde, gece lambası ışığında çalışmak üzere haftalık alarak 1 haftada 500 filmi rötuşlar. Ahmet Turgut 1971’de Ankara’da, Türkiye’nin en büyük stüdyolarından biri olan dört katlı Stüdyo Büyük’ü açar. Muazzez Abacı, İzzet Altınmeşe gibi ses sanatçılarının gazino afişleri için; yabancı dans topluluklarının gazete ilanları için fotoğraflarını çeker. 1973-1982 yılları arasında Ankara Fotoğraf Sanatkarları Derneği’nin başkanlığını da yapan Ahmet Turgut, 1984’ten sonra Mini Lab Kiss alarak renkli laboratuvarı kurar. Photoshop öğrenen ve bilgisayar da kullanan Ahmet Turgut, 21 Ocak 2020’de hayatını kaybedene kadar fotoğrafçılığa devam eder.