DİNK CİNAYETİNİ YAZAN GAZETECİNİN YARGILANMASINA BAŞLANDI!
Vatan muhabiri Kemal Göktaş?ın, ?Hrant Dink Cinayeti Medya, Yargı, Devlet?, isimli kitabındaki bilgiler nedeniyle açılan soruşturmada yargılamaya başlandı.
"BANA ATILI SUÇLAMA YASAKLANMIŞ BELGEYİ YAYINLAMAKTIR"
Göktaş savunmasında, " Bana atılı suçlama yasaklanmış belgeyi yayınlamaktır. Bu belge Hrant Dink cinayetinin önceden işleneceğinin polisin bildiğini ortaya koyan bir belgedir. Belge, Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bilgisayar kanalıyla gönderilmiş bir istihbarat yazısıdır. Bu belge gösteriyor ki Trabzon emniyeti Dink'i öldürmek için organize olmuş bir grubun lideri konumunda Yasin Hayal'in İstanbul'a Dink'i öldüremek için gideceği bilgisini vermektedir" dedi.
"O BELGE CİNAYETTEKİ BİR DİZİ POLİSİN İHMALİNİN EN ÖNEMLİ DELİLLERİNDEN BİRİDİR"
Belgenin TBMM İnsan hakları Araştırma Komisyonu'nun Hrant Dink cinayetinin alt komisyonu raporunda ve basında yer aldığını ifade eden Göktaş, "O belge cinayetteki bir dizi polisin ihmalinin en önemli delillerinden biridir. Ramazan Akyürek Trabzon Emniyet Müdürü'yken Hrant Dink'in öldürüleceğini biliyordu. Ramazan Akyürek, yasaların kendisine verdiği görevi yapmamış ve Dink cinayetini önleyecek adımları atmamıştır. Polisin Dink cinayeti ihmali Ramazan Akyürek ile de sınırlı değildir" diye konuştu.
"DİNK CİNAYETİ TÜRKİYE'DE SON DÖNEMDEKİ EN ÖNEMLİ CİNAYETTİR"
Göktaş, Trabzon emniyet Müdürlüğü'nün, İstihbarat Daire Başkanlığı'nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bir bütün olarak Dink cinayetini önceden bilmelerine rağmen gerekli önlemleri almadıklarını gösterdiğini belirtti. Göktaş, "Dink cinayeti Türkiye'de son dönemdeki en önemli cinayettir. Hrant Dink'in iç barışa ve toplumun yararına yönelik ağır bir saldırıdır. Tamamen basın özgürlüğü çerçevesinde kamu yararı gözetilerek Anayasa ve Uluslar arası sözleşmeler içerisinde yazılmıştır" dedi.
Mahkeme, dosyanın incelenmesi için savcılığa gönderilmesine ve müşteki Akyürek'in ifadesinin alınması için Ankara Nöbetçi Ceza Mahkemesine yazılan yazının dosyanın gelişinin beklenmesine karar vererek duruşmayı ertelendi.
"BU KONUDA KAMUOYUNDA BİR DUYARLILIK OLUŞTU"
Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Davanın açılış sürecini anlatan Kemal Göktaş, "Bu dava süreci ve iddianame basın özgürlüğüne yönelik kasıtlı bir tutumu ortaya koyuyor. Dava, yasal süre dolduktan sonra açılmıştır. Nedim Şener'in yargılandığı davadan sonra bir başka kitaba ilişkin böyle bir dava açılması devletin bu cinayetlere ilişkin gazetecilerin araştırma yapmalarını, yayın yapmalarına yönelik tutumunu ortaya koyuyor" dedi. Göktaş, "Geçtiğimiz günlerde meclise, faili meçhul cinayetlerde öldürülenlerin aileleri geldi ve devletten bu dosyaların yeniden açılmasını istediler. Bu konuda kamuoyunda bir duyarlılık oluştu. Buna rağmen halen Türkiye'de bu cinayetleri araştıranların ve bu cinayetlerde kamu görevlillerinin ihmallerini ve sorumluluklarını gösteren gazetecilerin yargılanması aslında Sabahattin Ali cinayetinden bu yana gelinen süreçte bunca yıla rağmen devletin bakışında öz olarak devletin bakışının değişmediğini ortaya koyuyor" diye konuştu. Milliyet Gazetesi yazarı Nedim Şener'de Kemal Göktaş'a destek için duruşmaya katıldı.
İDDİANAMEDEN
İddianamede Ramazan Akyürek şikayetçi olarak yer alıyor. İddianamede, Ramazan Akyürek'in ve Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk İşleri Dairesi başkanlığınca konuyla ilgili iki ayrı suç duyurusu olduğu anlatıldı. İddianamede, suç duyurusunda, Kemal Göktaş'ın "Hrant Dink Cinayeti, Medya, Yargı, Devlet" isimli kitabında, "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs","Kamu görevlisine hakaret","Yasaklanan bilgileri açıklama" ve "Devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlarından soruşturma yapılmasının istendiği ifade ediliyor. İddianamede, kitabın bilirkişi tarafından incelendiği şüpheli Kemal Göktaş'ın "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs","Kamu görevlisine hakaret","Devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlarının unsurlarının oluşmadığının belirtildiği ifade edildi. İddianamede , raporda, "Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama" suçunun unsurlarının oluştuğunun anlatıldığı belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede tutuksuz sanık Kemal Göktaş'ın, "Hrant Dink Cinayeti, Medya, Yargı, Devlet isimli kitabında, "Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama" suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapisi isteniyor.