10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ ETKİNLİK VE PANELLERLE KUTLANDI
Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Bornova Belediyesi tarafından 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen Haber Fotoğrafçılığı paneli ve 25 yılın ödüllü haber fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı, Uğur Mumcu Kültür Merkezi?nde yapıldı.
TÜRKİYE FOTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ GENEL BAŞKANI ÖZEL: -''TÜRKİYE'DE FOTO MUHABİRLİĞİNİN GELDİĞİ NOKTA İYİ AMA MEDYANIN GELDİĞİ NOKTA KÖTÜ''
Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Bornova Belediyesi tarafından 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen Haber Fotoğrafçılığı paneli ve 25 yılın ödüllü haber fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, tarım camiasından gelen biri olduğunu, 10 Ocakta hep tarım bayramını kutladığını, kendisinin ilk defa iki mutlu günü kutlama fırsatı bulduğunu ifade etti.
Atilla Sertel ise gazetecilerin 10 Ocak 1961 tarihinde çıkan bir yasa ile çok önemli özlük ve sosyal haklar elde ettiklerini belirterek, ''Bu gün daha sonra bayram olarak kutlandı. Ancak bu hakların büyük bölümünü zaman içinde geri alındı ve 10 Ocak'lar bayram yerine Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Gazeteciler toplumun avukatlarıdır. Köylünün, işçinin, memurun, Tekel işçilerinin haklarını savunur'' dedi.
-PANEL
Haber Fotoğrafçılığı panelini yöneten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Sekreteri ve AA Foto Muhabiri Gürsel Eser, 10 Ocakın sadece 10 yıl bayram olarak kutlandığını, daha sonra gazetecilerin kazanımlarının yavaş yavaş geri alındığını söyledi.
Gürsel Eser, 2009 yılında toplam 35 gazetecinin tutuklandığını, bu nedenle Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmenin zor olduğunu belirterek, 2007 yılında kabul edilen 5510 sayılı yasa ile gazetecilerin yıpranma hakkının elinden alındığını, bu kanun ile gazete patronlarının büyük maddi kazanç elde ettiğini kaydetti.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi, AA Foto Muhabiri Erhan Sevenler ise ödüllü fotoğraflar eşliğinde haber fotoğrafçılığını anlattı. Haber fotoğraflarının etkili olması için yakınlık, zamanlama, şöhret, sıra dışılık, çatışma ve duygunun önemli olduğunu ifade eden Sevenler, insanların gazeteleri ellerine aldığında en dikkat çeken unsurun fotoğraflar olduğunu vurguladı.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Başkanı, AA Foto Muhabiri Rıza Özel de foto muhabirlerinin tarihe tanıklık ettiğini bildirdi.
Rıza Özel, foto muhabirlerinin gelecek nesillere belge bırakan kişiler olduğunu belirterek, ''Türkiye'de foto muhabirleri çalıştıkları kurumların ilerisinde. Bir çk gazete fotoğraf editöründen bile yoksunken bugün foto muhabirleri kendi çıkış yollarını internette buldu. Çok iyi işlere imza atan bir çok foto muhabiri artık emeklerini günlük gazetelerin dışına taşıyor. Oysa medya yalnızca fotoğraf kullanımı ile değil her yönü ile yavaş yavaş eriyor. Türkiye'de foto muhabirliğinin geldiği nokta iyi, ama medyanın geldiği nokta kötü'' dedi.
İZ TV Genel Yayın Yönetmeni, Foto Muhabiri Coşkun Aral ise foto muhabirlerinin emeği en çok sömürülen kişiler olduğunu, yaptıkları çalışmaların karşılığını çoğu zaman göremediklerini söyledi.
Sadece Zaman Gazetesi'nde fotoğraf editörünün bulunduğunu belirten Aral, fotoğraf editörlerinin gazetelerin genel yayın yönetmenleri kadar önemli bir işlevi olduğunu kaydetti.
Bazen fotoğrafların tarihi değiştirebildiğini, ABD ordusunun Vietnam'daki yenilgisini 3 fotoğrafın hazırladığını ifade eden Coşkun Aral, basın kartlarının etkinliğinin artırılması gerektiğini savundu.
Panelden sonra 25 yılın ödüllü haber fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.