USTA GAZETECİ ARDA USKAN HAYATINI KAYBETTİ
Takvim gazetesi yazarı Gazeteci Arda Uskan, uzun bir süredir tedavi gördüğü karaciğer yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Uskan bugün yayınlanan yazısında ?Artık biliyorsunuz, iki seksen yatmaktayım. Zihnim ise faal mi faal.? yazmıştı.
Nokta Dergisi'nin efsane yayın yönetmeni olarak da bilinen Arda Uskan'ın cenazesi, yarın öğlen Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazına müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek. www.magazinci.com ailesi olarak Arda Uskan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.
ARDA USKAN KİMDİR?
1947 yılında İstanbul’da doğdu... O doğduğu zaman Beatles diye bir gurup yoktu John Lennon ise henüz 7 yaşındaydı. Ne gariptir ki yıllar sonra her ikisi Cannes’da bir sabah kahvaltısında buluşacaklar, yanlarında da Yoko Ona ve Erkin Koray olacaktı...
Biz yine çok eskilere dönelim... Arda Uskan daha yirmi yaşına gelmeden müzisyen olmayı kafasına koymuş, bir grup kurmuştu. Vahşi Kediler gurubu Moda, Caddebostan semtlerinde konserler verirken amatör bir guruptu. Gurup elemanları o günlerde üne kavuşan Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray gibi ağabeylerini hayranlıkla izlerlerdi. Kendi çevrelerinde biraz da olsa adları duyulmuştu ama bir sorun vardı. Arda, inanılmaz yeteneksiz bir gitaristti. Ama organize yeteneği ona rağmen gurubu ayakta tutuyordu. Vahşi kediler dağıldı, gençler başka işlere yöneldiler. Aralarından sadece biri Neşet Ruacan bugün jazz müziğinin duayen gitaristleri arasındadır.
1970 yılında gazeteciliğe stajyer olarak Milliyet’te başladı. Milliyet’in müzik sayfasında yazıyordu. Sonra Doğan Şener’in yayın yönetmeni olduğu Hey Dergisini rahmetli Yener Süsoy ile birlikte çıkardılar. "Hey" o günlerin efsane haline gelmiş bir müzik dergisi oldu. Adını koyan da Arda Uskan’dı...
Fikret Kızılok ile birlikte gittikleri Sivas’ın Sivralan köyünde Aşık Veysel ile yaptığı röportaj ile, Milliyet gazetesinin röportajcısı oldu.. Ünlü Gediz depremi sırasında bölgeye ulaşan ilk gazetecilerden biriydi
O yıllardaki gazetecilik hayatı, yıllar süren dostlukları da birlikte getirdi. Fikret Kızılok, Cem Karaca, Barış Manço, Erkin Koray, Esin Afşar, Seyyal Taner, Sezen Aksu, Kadir İnanrır gibi pek çok ünlü sanatçı ile gazeteci-sanatçı ilişkisinin ötesinde dostluklar yaşadı.
Daha Özkan yokken, Mahzar ve Fuat’ın müzikalitesini keş fetmişti. Dostlukları onları Moda’da bir gece kulübünde çalarken ilk gördüğü gün gibi sürmekte.
Daldan dala uçan bir tip bu Arda... İstanbul Üniversitesinin Arkeoloji bölümünde okudu... Sonra sinemaya merak sardı... Sinema okumak için İngiltere’ye gitti, iki sene Londra ve Paris’te serserilik yapıp hiç bir şey okumadan geri döndü...
İstanbul’a döndüğünde 70’li yılların sonunda bir fotoroman salgını vardı. Tıpkı bugünün TV dizileri gibi... Arda Uskan için yeni bir heyecan alanı... Ayda en az iki fotoroman çekiyor. Muazzez Abacı’lar Barış Manço’lar, Nilüfer’ler bu fotoromanların yıldız oyuncuları...
Kendi imkanları ile Felek adlı ilk filmini çekti. Aytaç Arman ile Seyyal Taner başrolde...
İkinci filmi Çizmeli Kedi’de yine Seyyal Taner oynuyor... Ve o dönemin en ünlü şarkıcıları, (Sevim Tuna, Salim Dündar, Fecri Ebcioğlu, Selçuk Ural.... V.s) hiç para almadan oynuyorlar.)
O günlerde kadim dostu rejisör Temel Gürsu ile tanışıyor. Ve bugüne kadar süren senaristlik macerası başlıyor. Dönemin moda olan arabesk filmlerinin starlarına İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur v.b.. pek çok senaryo yazıyor, Temel Gürsu çekiyor. Sonra televizyon dönemi başlıyor. İbrahim Erkal’ın 120 bölümlik sürecek Canısı... Karaoğlan’dan Kadir İananır’ın Kader Yolcuları dizisine kadar pek çok dizide senaristlik yapıyor.
Bu arada gazeteci olarak her yıl Cannes film festivallerine gidiyor. Uluslar arası pek çok ünlü ile söyleşi yapıyordu. Erkin Koray ile birlikte John Lennon ve Yoko Ono... Alfred Hickok ve Love Story romanının geçenlerde ölen ünlü yazarı Eric Segal (Bunların fotografları var)
1982 yılında Ercan Arıklı’nın çıkarmaya hazırlandığı Nokta dergisi ile gazeteciliğe dönüyor. Bir yıl sonra Nokta’nın yayın yönetmeni oluyor ve on yıl aynı görevde Ercan Arıklıyla çalışıyor. Nokta o yılların en önemli haber dergisi oluyor. Ve bugünün pek çok ünlü gazetecisinin de okulu... Ayşegül Aslan, Can Dündar, Salih Memecan, Mahmut Övür, Haşmet Babaoğlu, Gülay Göktürk, Levent Tayla, Nurcan Akad oradan yetişmiştir.
Ercan Arıklı Nokta Dergisini Asil Nadir’e satınca Uskan’ın hayatında yeni bir dönem açılıyor: Televizyon. 1992 yılında kurulan ilk özel Televizyon Star’ın haber müdürü oluyor. Anahtar adlı bir haber program hazırlayıp sunuyor. Daha sonra Kanal 6’nın kurulduğu dönem haber müdürü olarak oraya geçiyor. Daha sonra ATV’nin kuruluşunda bu kanala geçiyor. Böylece ilk üç özel televizyonun kuruluşunda yer alıyor.
2000 yılında kşe yazarı olarak Radikal’de yazmaya başlayarak, yazılı basına dönüyor. Vatan gazetesi kurulurken oraya geçiyor... Tempo Aktüel dergilerinde çalışıyor.
Şu an Takvim gazetesi yazarı ve Aktüel dergisinin röportajcısı...
Kitapları:
Güle güle bebeğim (Ercan Arıklı’nın yaşam öyküsü)
Fareli Köyün Kavalcısı
Köpeğin Gölgesi