AYNUR, KÜRTÇE MÜZİĞİ DÜNYAYA DİNLETİYOR
The Times’a kapak olan ve BBC’de şarkı söyleyen Kürt sanatçı Aynur, sesini ve müziğini dünyaya duyurmaya devam ediyor. Aynur, önümüzdeki aylarda Avrupa Birliği Parlamentosu’nda vereceği konserle de parlamento tarihinde bir ilke imza atacak.
Büyüleyici sesiyle beyaz Türkler’e ve dünyaya bu müziği sevdiren Kürt sanatçı Aynur Doğan, Aktüel dergisinin son sayısına konu oldu. Aynur’un geçen yıl çıkardığı ’Keçe Kürdan’ bir dönem yasaklansa da en popüler albümlerin bile yakalayamadığı 400 binlik tiraja ulaştı. Sanatçının ikinci albümü Nüpel (Yeni Sayfa) ise geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. Yeni albüm ’Yeni Sayfa’da geleneksel Kürt şarkılarının yanında bu kez ’Roni’ (Aydınlık) ve ’Aman Aman’ adını verdiği kendine ait iki beste de var. İlk albümünden sonra Fatih Akın’ın belgeseli ’İstanbul Hatırası’nda ve Yavuz Turgul’un ’Gönül Yarası’ filminde söylediği ve dinleyeni ağlatan türkülerle Türkiye’de ciddi bir hayran kitlesi de edinen Aynur, dünya müzik piyasasında da adından sıkça söz ettiriyor. Bir süre önce ünlü İngiliz etnik müzik dergisi Folk Roots’ta hakkında övgü dolu bir yazı yayınlanan Aynur, The Times’ın Türkiye’yi tanıtan ekinde ’kapak kızı’ oldu ve BBC’de de şarkı söyledi.
TARİHE GEÇECEK KONSER
Aynur, önümüzdeki aylarda da sazını alıp Belçika’daki Avrupa Birliği Parlamentosu’nda konser verecek. Yapımcısı Hasan Saltık, bu teklifin AlmanYeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir’den geldiğini söylüyor. Geçen yıl Türkiye’de Aynur’u dinleyen Özdemir; Saltık ile bağlantı kurarak bu projeyi sunmuş. Konser, parlamentoda gerçekleşecek ilk müzikli etkinlik olarak da tarihe geçecek.
HERKES DİNLİYOR
Onun için şarkı söylemek su içmek, nefes almak gibi... O yüzden kendini en iyi ifade ettiği, içinde doğup büyüdüğü kültürün diliyle, Kürtçe söylediği türküler bütün önyargıları ve engelleri aşıp iyi müziği takip eden herkesle buluşabiliyor. Aynur sadece Kürtçe değil, hayatında ’halk müziği’ dinlememiş insanlara bile sesini dinletebiliyor. Herkes onun ’ne kadar güçlü bir sesi olduğundan’ bahsediyor. O ise, "Sesimin kaç oktav olduğunu bilmiyorum. Bilmek de istemem. Bunun bence önemi de yok. Ben şarkıda bir yerde çığlık atıyorsam bu ses gösterisi için değil, o duyguyu yaşadığım içindir" diyor.
’SADECE MÜZİK YAPIYORUM’
Aynur Doğan, sahnede piyanist Anjelika Akbar’a vokal yapmış; Metin-Kemal Kahraman projelerinde yer almış bir isim. Bir süre de Grup Yorum’la çalıştı. Aynur’un "Aslında ilk albümüm budur" dediği ve onu Kürt müziğinin divalığını taşıyacak olan ’Keçe Kürdan’ 2004’te yayınlanmıştı. Ancak Kültür Bakanlığı’nın bandrolüyle yayınlanan albüm, aylar sonra Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı. Ama sağlam bir zemine oturmayan yasak çok geçmeden kaldırıldı. Aynur şöyle konuşuyor: "Özellikle yabancı basın söyleşilerde hep konuyu politik zemine çekmeye çalışıyor. Ben müzik yapıyorum politika değil. İnsanlar kendi ruhlarıyla ilgilenirse hiçbir sorun kalmaz. Sen-ben kavgası da olmaz. Ama Kürtçe müziği; bu dili bilen bilmeyen herkese sevdirebilmek ve bunu müziğin gücüyle yapmak beni mutlu ediyor, bu bana yetiyor."
YAPIMCISI HASAN SALTIK:TATLISES’İN DİŞİ VERSİYONU
"Türkiye’nin en iyi kadın sesi. ses olarak İbrahim Tatlıses’in kadın versiyonu... Kuzey Irak’ta, İspanya’da efsane gibi... İngiltere’de ’World Music’ raflarında en ön sıralarda. BBC ’en iyi etnik müzik albümü’ yorumunu yaptı ’Keçe Kürdan’ için. Bizim pop starlar İngilizce parçalar yapıp dünya müzisyeni olmaya uğraşıyor. Aynur bunu kendi anadili ve güçlü yorumuyla başardı."
ERKAN OĞUR:RUHANİ BİR HAVASI VAR
"Ruhuyla söylüyor. Çok akortlu ve geniş bir aralığı olan sesi var. Dinleyeni de, birlikte çalıştığı müzisyeni de şarkı söylerken gittiği yerlere götürebiliyor. Ruhani bir hava yaratıyor şarkı söylerken ve bu dinleyeni içine alıyor. Dünya çapında bir ses."