MÜZİĞİN EFENDİSİ GERİ DÖNDÜ
Jennifer Lopez, Rihanna gibi sanatçıları keşfeden Universal Music, 2004?te çıktığı Türkiye?de eğlence pazarındaki hareketliliğin ardından geri dönme kararı aldı. Şirket, İstinye?den sanatçı yetiştirecek
72 ülkede ofisi olan dünya müzik devi Universal Music Group (UMG), 2004'te çıktığı Türkiye pazarında eğlence dünyasındaki gelişmelere kayıtsız kalamayarak yeniden girme kararı aldı. 1994 - 2004 arasında Türkiye'ye gelen ve Ebru Gündeş, Rafet El Roman, Serdar Ortaç gibi birçok sanatçıyı müzik dünyasına kazandırarak kaset tirajlarını 1 milyonun üstüne çıkartan şirket Türkiye'de ekonomisindeki olumlu gelişmeler karşısında 7 yıl aranın ardından Avrupa Müzik ile anlaştı. Avrupa Müzik'in sahipleri Deniz - Cengiz Erdem kardeşler imzayı attıktan sonra dünyada olduğu gibi şehir merkezi İstinye'de bir bina satın alarak Universal Müzik'i buraya yerleştirdi. Yani dağıtımı Unkapanı'ndan değil şehrin merkezinden yapılacak.
Universal'in gelişi nasıl oldu? Önce bu yılın başında dijital olarak Universal ile sözleşme imzaladık. Her şeyin değişebileceğini gösterince Türkiye'ye geldiler. Londra'dan hukuk başkanları İsviçre'den Avrupa- Asya başkanı, Fransa ve Yunanistan'daki Universal yetkilileri dört ayrı uçakla Türkiye'ye geldiler. Buradaki yapıya onay verdiler. Son 10 yıl boyunca Universal üvey gibi kalmış. Raflarda yer bulamamış. 1 Kasım'da Justin Bieber ve Metalica albümlerini dünya ile aynı anda Türkiye'de bastık. Önümüzdeki ay Rihanna'nın son albümü, Amy Winehouse'un çıkmamış son albümü, Lady Gaga'nın son albümü dünya ile aynı anda piyasada olacak.
avrupa liste lerine sta r girer
Dijital platformda da sorunlar giderildi mi? En büyük sorun telifti. Artık Türkiye'deki radyo, TV ve işletmeler Universal ile ilgili sıkıntı yaşamayacak. Takip yetkilerini meslek birlikleriyle birlikte yasal hale getirdik.
Universal'in gelişi, Türk sanatçılarını nasıl etkileyecek? Dünyanın her yerindeki network'ü Türkiye'ye getiriyorsun. Ama sen de network'e giriyorsun. Dünyanın herhangi bir yerinden Universal de senin bir sanatçının albümünü alıp, seni o network'e sokabilir. Amerika'daki Universal ikna olursa alır Gripin'i Güney Amerika'da yayınlar. Önümüzdeki sene en az bir Türk sanatçısının Avrupa müzik listelerine gireceğini düşünüyorum. Kimse böyle bir çaba sarfetmemiş yedi yıl kadar.
Universal'in Türkiye'de olmadığı süre, kayıp mı? Universal ile ilgili çok proje yapmak isteyen insanlar oldu. Bazı markalar promosyon ve tanıtım ürünlerini kullanmak istedi. Eskiden Türkiye ofisi özel projeler üretiyordu. Bu ekonomi tamamen ölmüştü, şimdi yeniden canlanacak. Örneğin Türkiye'de geçen sene konser veren sanatçılara baktığınızda çoğunun Universal sanatçıları olduğunu göreceksiniz. U2, Bonjovi... Gelip konser verdiler ve gittiler. Oysa şimdi olsa onları buradan farklı bir şekilde gönderebilirdik. Çekiliş, talihli, hayranlarına imza günü vs. gibi... Bundan sonraki dönemde sanatçılar Türkiye'de ofisleri olduğunu bilerek gelecekler.
Universal'in gelmesi, müzik dünyasında neleri değiştirecek? Müziğe yatırım yapan şirket yok. Amatör ya da yeni sanatçı çıkmıyor artık. Çünkü kimse para yatırmıyor. Bu müzik şirketi yeni isimlere de para yatırıyor. Bu yatırımla insanlar müzikle para kazanmaya başlayacak artık.
2 milyar euro cirosu olan bir dev ile anlaştı
Türk müzik sektörüne pekçok başarılı sanatçı kazandıran Avrupa Müzik, 87 yılda başta Odeon Müzik olmak üzere, Süper Müzik, Tempa/Fonex ve Universal Music Türkiye, Neşe Müzik, S Müzik, Marş Müzik'i kurdu. Şirket in4 binin üzerinde albüm, 30 bin şarkı ve binlerce klipte imzası bulunuyor. Buna karşılık UMG'nin ise 2011'deki gelirleri 1 milyar 863 milyon euro olarak gerçekleşti. Dijital müzik satışlarındaki yüzde 13.5'luk artış, yükselen lisans gelirleri ve sanatçı özel ürünlerine olan talep CD satışındaki gerilemeyi karşıladı. Ayrıca UMG'in sahibi Vivendi 2011'de 14 milyar 253 milyon euro gelir açıkladı.
Dünyadaki pazar payı % 30.3'e ulaştı
Dünyanın en büyük müzik pazarına sahip olan Amerika'da ilk dokuz aylık satışlara göre UMG yüzde 30.3 pazar payı ile birinci sırada bulunuyor. Onu yüzde 28.9'la Sony Music takip ediyor. Üçüncü ve dördüncü sırayı da Warner Music ve EMI Music yüzde 18.7 ve yüzde 9'luk pazar payıyla izliyor. Sadece Amerika'da 3.5 milyon adet satan Eminem'in Recovery albümü 2010'un en çok satan albümü oldu. 2011'de de Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, Lady Gaga, Kanye West, Jay Z, James Morrison, Jesse J, Rihanna, Justin Bieber, Florence & The Machine satış listelerini zorluyor.
Rihanna da var Bon Jovi de...
Kuzey Amerika:
Akon, Justin Bieber, Bon Jovi, Mariah Carey, Keyshia Cole, Daddy Yankee, Eminem, Fergie, 50 Cent, Kid Cudi, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Nelly, Rihanna, Sting, Stevie Wonder
Latin Amerika:
Axel, Bersuit, Cafe Tacuba, Chino & Nacho, Coti, Don Omar, Pedro Fernandez, Luis Fonsi, Juan Gabriel, Enrique Iglesias, Jennie Rivera, Juanes, Fanny Lu, Dulce Maria, Merche, Molotov ve Wisiny Yandel.
Avrupa
Bryan Adams, Bjork, Elton John, Kaiser Chiefs, Keane, Lena, Annie Lennox, Metallica, Vanessa Paradis, Paco de Lucia, Rammstein, Rolling Stones, Bob Sinclar, Snow Patrol, Tokio Hotel, U2, Amy Winehouse, Zazie ve Zucchero.
Asya Pasifik
AI, Vanessa Amorosi, Thelma Aoyama, Avalanches, Sarah Blasko, Eason Chan, Hins Cheung, Jacky Cheung ve Jane Zhang.
Michael Jackson'ın da ürünlerini satıyor
Umg bünyesindeki Bravado 360 derece tam servis sağlıyor. Birçok farklı mecradan satış yapan şirket üçüncü partilere de lisans imkânı sağlıyor. Şirket ofisleri London, Los Angeles, New York, Berlin, Paris, Madrid, Stockholm, Tokyo ve Sydney şehirlerinde yer alıyor. Bravado sanatçıları arasında Michael Jackson, The Rolling Stones, Lady Gaga, Justin Bieber, Beyonce, Paul McCartney, Kanye West, No Doubt, Nickelback, Katy Perry, Elton John, Guns 'N Roses, Metallica, Led Zeppelin gibi isimler yer alıyor.