AZ KONUŞMA CEZASI KALKTI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, aboneleri koruyan bir karara imza attı. Cep telefonu kampanyalarına sınırlama geliyor. Aboneler 1 dakikanın altındaki görüşmeler artık 40 kuruş ödeyecek.
ŞOK FATURAYA SON
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) üst düzey bir yetkili, 'cep'te şok faturaları bitirecek müjdeyi şöyle anlattı: "Dakika ücretini 40 kuruş belirledik. Ancak şirketler 2 dakikası 65, 3 dakikası 80 kuruş gibi tarifeler çıkardı."
MOBİL MÜJDESİ
"Oysa 20 saniye konuşan abone, 65 kuruş ödüyordu. Şimdi ilk dakika için 40, ikinci 1 dakika için 25 kuruş ödeyecek. Mobil internetten de çok şikâyet aldık. Cepten internet tarifesine de üst sınır getireceğiz."
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu görüşme ücretleri ile üçüncü nesil (3N) mobil internet kullanımında gündeme gelen yüksek tutarlı şok faturaların önünü kesecek iki kritik adım attı:
MOBİL İNTERNETTE TARİFE ÜST SINIRI GELİYOR
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu görüşme ücretleri ile üçüncü nesil (3N) mobil internet kullanımında gündeme gelen yüksek tutarlı şok faturaların önünü kesecek iki kritik adım attı:
--BTK, cep telefonuyla (her türlü tarife ve kampanyaları da kapsayacak biçimde) 1 dakikanın altında yapılacak tüm görüşmelerin, en fazla 40 kuruş ile ücretlendirilmesine karar verdi.
--Kurum, ses trafiğinde geçerli 'azami ücreti', mobil internette de uygulamak için çalışma başlattı. Yetkililer, üçüncü nesille birlikte hızla yaygınlaşan mobil internette (data) abonelerin, yüksek tutarlı şok faturalarla karşı karşıya kaldıklarına işaret ederek, "Mobil internette de ücretlendirmeye 'üst sınır' getirmeyi planlıyoruz. Buna yönelik bir çalışma yapıyoruz" dedi.
BTK'dan üst düzey bir yetkili, bir süre önce cep telefonuyla yapılacak görüşmelerin dakika ücretinin 40 kuruş olmasını öngören bir karar aldıklarını anımsatarak, "Bu karar sonrasında bazı operatörler, konuşmanın 2 dakikası 65 kuruş, 3 dakikası 80 kuruş gibi tarifeleri uygulamaya koydu. Abone, bu tarifelerde, 2 dakika yerine 20 saniye bile konuşsa 65 kuruş ödemek zorunda kalıyordu" diye konuştu.
BTK'nın, çoğu zaman abonelerin aleyhine olacak bu uygulamanın önüne geçmek için yeni bir karar aldığını kaydeden yetkili, "Yeni kararımızla birlikte örneğin, konuşmanın 2 dakikası 65 kuruşluk tarifeden hizmet alan bir abone, ilk 1 dakika için 40 kuruş, ikinci 1 dakika için 25 kuruş ödeyecek. Kısa konuşan abone daha az para ödeyecek" bilgisini verdi. '2 dakikası 65 kuruş'luk tarifede olan bir abonenin, 2 dakikanın üzerindeki konuşmasının da bu yöntemle ücretlendirileceğini anlatan yetkili şunları söyledi:
"Buna göre 2 dakika için 65 kuruş ödeyen vatandaş, 3 dakikaya kadar olan konuşmasını 1 lira 5 kuruştan, 4 dakikalık konuşmasını ise 1 lira 30 kuruştan yapacak. Daha önce 2 dakika 1 saniyelik konuşma için abone 1 lira 30 kuruş ödüyordu. Yeni uygulamayla 2 dakika 1 saniyelik görüşme için abone, 1 lira 5 kuruş ödeyecek."
ORTALAMA 20 SANİYE KONUŞUYOR
BTK'nın daha önce yaptığı bir araştırmaya göre, abonelerin ortalama 20 ile 30 saniye arasında görüşme yapıyor. BTK, kısa konuşanların daha yüksek ücret ödediği sistemin değişmesi için ücretlendirmenin 20 saniyelik periyotlarla yapılmasına karar vermişti. Bu uygulama, operatörlerden gelen talep üzerine bir süreliğine ertelendi. BTK'nın, cep telefonuyla yapılacak görüşmelerde 'azami tarife'yi 40 kuruş üzerinden belirlemesiyle birlikte kısa konuşma yapan abonelerin, daha yüksek ücret ödemesinin önüne geçilmiş olacak. Uygulama, cepten cep'e ve cepten sabite yapılan görüşmeleri kapsayacak.
İNTERNETE TARİFE AYARI
BTK, ses trafiğinde uyguladığı 'azami ücreti', mobil internette de uygulamak için çalışma başlattı. Yetkililer, üçüncü nesille birlikte hızla yaygınlaşan mobil internette (data) abonelerden, yüksek tutarlı şok faturalarla karşı karşıya kaldıkları yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, "Bu çerçevede mobil internette de ücretlendirmeye 'üst sınır' getirmeyi planlıyoruz. Buna yönelik bir çalışma yapıyoruz" dedi.
"ABONELER MAĞDUR OLMASIN"
BTK Başkanı Tayfun Acarer, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, mobil internet için çalışma yaptıklarını doğruladı. Acarer, abonelerin mağdur olmalarını engellemek istediklerini, çalışmaların sürdüıünü anlattı.
Olcay Aydilek / HT Ekonomi