TÜRKİYE?NİN TWİTTER?DAN İSTEKLERİ BELLİ OLDU
Twitter?la ilk görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Türk yetkili, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve kendilerini temsil eden bir ofis açması" dedi. İşte ayrıntılar..
Twitter üst düzey yetkilileri, temaslarda bulunmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) geldi. Twitter'ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 14.00'te binaya kapalı otoparktan giriş yaptı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, görüşmeye BTK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile belki Başbakanlıktan da bir, iki yetkilinin katılacağını belirtti. Görüşme ile ilgili konuşan Türk yetkililer, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve burada ofis açması" dedi.
TWITTER YETKİLİLERİ ANKARA'DA
Hükümetin temsilcilik açmasını ve Türkiye'de vergi mükellefi olmasını talep ettiği Twitter'ın yöneticileri, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere Ankara'ya geldiler ve görüşmeler başladı.
MART AYINDA KAPATILDI, NİSAN AYINDA ERİŞİME AÇILDI
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları dikkate almadığı gerekçesiyle, Twitter'a erişimi mart ayında engellemişti. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'da yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, nisan ayı başında söz konusu kararın iptal edilmesine yönelik karar aldı; ardından erişim engeli kaldırıldı.
TWITTER'İN 2 NUMARASI GELDİ
Konuya yakın üst düzey bir yetkili, Twitter'ın üst yöneticilerinden ve şirketin 2 numarası olarak bilinen Colin Crowell ile bugün iki kademeli bir toplantı yapılacağını, şirket ile var olan iletişim kopukluğunun ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirterek, "Yapılacak ilk toplantıda ağırlıklı olarak siyasi konular değerlendirilecek. Muhataplık konusunun çözülmesi, ne tür işbirliği yapılabileceği ele alınacak. Öncelikle Türkiye tarafından yapılacak olan sunuşun ardından Twitter'ın neler söyleyeceği de önemli" dedi.
Twitter'ın bugüne kadar Türkiye'nin taleplerine yakın zamana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermediğinin altını çizen aynı yetkili, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konulardan taviz verilemeyeceğini, bu konularda ciddi ilerleme sağlanmasının şart olduğunu bildirdi.
"TWITTER VERGİ ÖDEMİYOR"
Twitter'ın Türk yasalarına uygun bir temsilcilik açmasını istediklerinin altını çizen aynı yetkili, "Twitter herhangi bir vergi vermeden şu anki rakamlara göre yıllık 35 milyon dolar gelir elde ediyor ve bunun tamamı kâr. Şirketin burada açacağı temsilcilikle hem vergi ödemesi hem de Türkiye'nin haklı taleplerinin karşılanması konusundaki sorunun giderilmesi amaçlanıyor" dedi.
Yetkililer, Twitter ve YouTube gibi şirketlerin, mahkeme kararıyla yöneticilerinin hapis cezası almaları ihtimallerinin de Türkiye'ye gelmelerinin önündeki büyük engellerden biri olduğunu ve yapılan yasal değişiklikle hapis yerine para cezasının getirilmesiyle bu konudaki sorunun giderildiğini anımsattı. Yetkili, Twitter yöneticilerinin öğleden sonra BTK ve TİB ile bir araya gelerek teknik düzeyde ayrıntılı görüşmeler yapmasının planlandığını bildirdi. Türkiye görüşmelerde ayrıca ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali niteliği taşıyan bazı mesajların kaldırılması ve ulusal güvenliği tehdit eden bazı hesapların IP adreslerinin verilmesini de istiyor. Öte yandan AKP'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da geçen hafta Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak kendisi hakkındaki hakaretin kaldırılmasını, bu mümkün olmazsa Twitter'a erişimin engellenmesini talep etti.
BTK BAŞKANI ACARER'DEN TOPLANTI AÇIKLAMASI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Twitter yetkililerinden mahkeme kararlarının uygulanmasını isteyeceklerini belirterek, "Sürekli dava konusu olan, özellikle vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" dedi.
TÜRK YETKİLİLER REUTERS’A KONUŞTU
Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Crowell'in, Twitter'la daha iyi iletişim sağlanabilmesi amacıyla Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.
İlk görüşmenin "olumlu" geçtiğini söyleyen yetkili, "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve burada kendilerini temsil eden bir ofis açarak Türkiye'nin adil taleplerinin yerine getirilmesi konusundaki sorunun giderilmesini sağlamak." dedi.
Türk yetkili, hükümetin hesaplarına göre Twitter'ın Türkiye'de yılda 35 milyon dolar reklam geliri elde ettiğini belirtti.
KİMLER KATILDI
Twitter yetkilileriyle görüşmeye kimlerin katılacağı sorusuna Acarer, BTK ve TİB personeli ile belki Başbakanlıktan da bir iki kişinin görüşmede olacağını söyledi. Mevcut sorunlarla ilgili görüşme yapacaklarını belirten Acarer, "Özellikle mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Sürekli dava konusu olan konularla ilgili, özellikle vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" diye konuştu. Twitter'dan 3 üst düzey yetkilinin geleceğini kaydeden Acarer, bu yetkililerin Türkiye'nin görüşlerini bildiğini ifade etti.
Öncelikle mahkeme kararlarının sonuçlanmasını istediklerini dile getiren Acarer, "Sadece mahkeme kararları değil bundan sonraki süreçlerde de benzer sıkıntılar yaşanabilir. Biz bunların toptan çözülmesini istiyoruz" dedi. aşbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütli Elvan'ın görüşlerini ilettiklerini anlatan Acarer, "Bu bir sosyal sorun haline geldi. Biz bunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Twitter'ın uygulamadığı 100'e yakın mahkeme kararı var. Ama onun dışında vatandaşlardan gelen talepler var. O da önemli" diye konuştu. Twitter yetkilileri ile yapılacak görüşmenin ortak uzlaşma ile sağlandığını ifade eden Acarer, görüşme sonrasında açıklama yapılacağını kaydetti.