’DAHA SAKİN, DAHA GÜÇLÜ VE DAHA MUTLU BİR BEYİN İÇİN’ BU KULLARI UYGULAYIN!
Beslenme uzmanı ve psikiyatrist Dr. Uma Naidoo, ’daha sakin, daha güçlü ve daha mutlu bir beyin için’ uyguladığı kuralları yazdı. Vücudu dinlememiz önerisinde bulunan uzman isim, hangi gıdalardan uzak durmamız gerektiğinin de altını çizdi.
Harvard Üniversitesi'nden mezun olan beslenme uzmanı ve psikiyatrist Dr. Uma Naidoo, ruh sağlığını desteklemek için tavsiyelerini kaleme aldı. "İnsanlara her zaman yiyecek ve beslenmenin kaygıyı hafifletmemize, odaklanmayı artırmamıza ve genel zihinsel sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olabilecek paha biçilmez araçlar olduğunu söylüyorum" diye yazan Naidoo, 'daha sakin, daha güçlü ve daha mutlu bir beyin için' uyguladığı 6 kuralı şöyle anlattı:
KAYGIYI UZAK TUTMADA ÖNEMLİ FAKTÖR
"İşlenmemiş veya mümkün olduğunca az işlenmiş malzemeler kullanıyorum. Örneğin sebzeler, meyveler, işlenmemiş tahıllar ve baklagiller, bağırsak sağlığı ve iyi bakterilerin gelişebileceği ortamlar yaratmak için çok önemli olan harika lif kaynaklarıdır. Ve sebzelerde bulunanlar gibi karmaşık karbonhidratlar vücudunuz tarafından daha yavaş işlenir. Bu, onları yemenin kan şekerinizdeki ani yükselişleri önlemenize yardımcı olabileceği anlamına gelir. Sağlıklı bir metabolizma kaygıyı uzak tutmada önemli bir faktördür."
RENKLİ GIDALAR TÜKETİN
"Brokolinin ve ıspanağın koyu yeşilinden, havuç ve biberin parlak sarısına kadar geniş bir renk yelpazesi ile beslenmek, düzgün beyin fonksiyonu ve sakin bir zihin için gerekli olan besin maddelerinin sürekli olarak sağlanmasına yol açar. Ama renkler yalnızca sebze ve meyveler ile sınırlı değil.
Safran, biberiye, zerdeçal, karabiber ve fesleğen gibi otlar ve baharatlar da yemeklerinize renk, tat verirken ve kaygıyla mücadeleye de yardımcı olur.
Örneğin, zerdeçalda bulunan biyoaktif madde olan kurkumin, inflamasyonu ve yüksek
MİKRO BESİNLERE AĞIRLIK VERİN
"B kompleksi, C, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi minerallerin tümü kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilecek önemli mikro besinlerdir.
Kakao bir demir kaynağıdır ancak bir bitkiden geldiğinden C vitamini maksimum emilime yardımcı olur.
Birçok mikro besin, beyninizi uzun vadeli gerilemeden koruyabilecek antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca dopamin ve serotonin gibi kimyasallarının üretilmesine ve düzenlenmesine de yardım eder."
SAĞLIKLI YAĞLAR KULLANIN
"Beynimizin yüzde 60'ı yağdan oluşur ve düzenli olarak sağlıklı yağ tüketmek, sağlıklı bir beynin en önemli faktörlerinden biridir. Zeytin ve avokado yağları antiinflamatuar özellikleri barındırır, iyi bağırsak ve metabolik sağlığı destekler.
Sağlıklı Omega-3 yağ asitleri (deniz ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunan yağlar) kaygıyı azaltmak, nöroinflamasyonu önlemek ve nörodejenerasyona karşı korunmada önemlidir."
BU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
"Glisemik indeks (GI), gıdaların kan şekeri seviyemizi ne kadar hızlı etkilediğini ölçer. Yani rafine buğday unu, beyaz pirinç ve diğer nişastalar gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerinizi yükseltebilir, bu da bir enerji patlaması ve ardından bir çöküşü getirebilir. Bu yükseliş ve düşüş döngüsü, kaygıyla ilişkilidir."
VÜCUDUNUZU DİNLEYİN
"Size uygun bir beslenme planı oluşturmak için, halihazırda sevdiğiniz lezzet profillerine ve yeme biçimlerine uyan sağlıklı yiyecekler tüketin.
Son olarak vücudunuzu dinleyin. Belirli yiyecekleri yedikten sonra kendinizi huysuz, sinirli, aç veya gergin hissediyorsanız, bunları diyetinizden çıkarmayı deneyin. Bir şeyi yedikten sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız, muhtemelen sizin için iyi değildir."