KOKULARIN TEDAVİ ÖZELLİĞİ OLDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ?
Kimyager Melisa Ataç özel sektörü bırakıp kendi markasını yarattı. Genç ve güzel girişimci Melisa Ataç ile yeni markası Maji Botanicals ve günümüzün sıkça başvurulan Kokular ve Aroma terapi tedavisi üzerine konuştuk.
Melisa Ataç kimdir?
Ben her şeyden önce mesleğine gönlünü vermiş gazeteci bir ailenin 2 kızından biriyim. İstanbul’da doğup büyüdüm. Kimyagerim. Lisans sürecimi Uludağ Üniversitesi’nde ve Polonya’da Unywersytet Warsawzski (Varşova Üniversitesi) Kimya Enstitüsünde öğrenim görerek tamamladım. Mezuniyet sonrası çeşitli sektörlerde dolaştım fakat kimyager olarak ilk işim bira yapımcılığı oldu. Butik bira üreticisi bir işletmede çok keyif aldığım bir işti. Fakat kurumsal hayattan kaçış imkansızdı, bir süre sonra ilaç sektörüne ardından da ham madde sektörüne geçiş yaptım. Bu iki sektörde geçirdiğim 5 senenin bana çok şey öğrettiği gibi çok şey götürdüğünü fark ettiğimde köklü bir değişime ihtiyaç duydum. İstifamı verip Antalya Kaş’a yerleşerek Maji Botanicals’ ın temellerini atacağım uzun, zorlu ama keyifli bir yola çıktım.
Aromaterapi nedir ve nasıl tanıştınız? Maji Botanicals nasıl ortaya çıktı?
Aroma(-)terapi; isminden de anlaşılacağı üzere aromalarla, kokular ile ilgili, basitçe; kokular ile tedavi olarak tanımlayabilirim. Bitki ve çiçek özlerinden faydalanılıyor. Son yıllarda keşfedildiği üzere; güzel koku yalnızca güzel koku değil, aynı zamanda hem psikolojik hem de somatik iyileştirici etkileri de var. Örneğin aldığınız bir koku sizi mutlu edebilir ya da solunum yolları problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Klinik amaçlı kullanılabildiği gibi estetik amaçlı da kullanılabiliyor. Bazı cilt problemlerini Aromaterapi ile giderebiliyoruz veya çeşitli kozmetik bakım ürünleri hazırlayabiliyoruz.
İstanbul’da doğup büyüyen bir çocuğa göre şanslıydım ben çünkü yazları Isparta’da anneannemle bağ bahçede geçirirdik. Bir yandan da odamı laboratuvar ilan etmiştim ve elime geçen ne varsa bunları karıştırır, koklar, iksir yarattığımı düşünürdüm. Gül diyarında geçmiş meraklı bir çocukluktan beklenen şekilde güzel koku beni ele geçirdi, bitkilerin peşine düştüm. Botanikçi bir arkadaşımla çıktığımız gezilerde bitkileri tanımaya başladım ve onları ne şekilde kullanabileceğimi araştırdım. Okuduğum kitaplar beni tıbbi bitkilerle, oradan da Aromaterapi ile tanıştırdı. Sonra hala devam etmekte olan yoğun bir eğitim süreci başladı, çok değerli hocalardan birçok doğru bilgi edindim ve 2,5 senelik çalışmalarımın sonucunda nihayet “yeşil” bir kimyager olarak Maji Botanicals formüllerini oluşturdum. Yalnızca doğal ve/veya hem sağlıklı hem ekolojik ham maddeler kullanarak güvenli ve de konforla kullanılabilecek ürünler üretmeye gayret ediyorum. Bunu yaparken aromaterapi ilkelerini takip ediyor, hem cildi hem ruhu beslemesini hedefliyorum.
Aromaterapiyi günlük hayatlarımıza entegre edebilir miyiz? Nasıl bir fayda sağlayabileceğine inanıyorsunuz?
Elbette, evde, iş yerinde, tatilde veya çalışma ortamlarında Aromaterapi’den faydalanmak mümkün. Soluma ya da difüzyon yollarıyla modumuzu yükseltmek, sakinleşmek, uykumuzu düzenlemek, konsantrasyonu artırmak, grip/nezle tipi solunum yolu rahatsızlıklarında antibakteriyel özelliklerinden faydalanmak, mikrop ve virüslerden korunmak, doğum anını kolaylaştırmak gibi birçok kullanım alanı mevcut. Örneğin satın alabileceğiniz uçucu yağları ortam kokulandırıcılarıyla veya bazı soluma aparatlarıyla kullanabilirsiniz. Ya da Maji Botanicals Losyon Bar’lar gibi hazır ürünler de mevcut. Bu kremler boyun ile göğüs arasındaki bölgeye sürüldüğünde hem cildinizi besliyor hem de açığa çıkan uçucu yağlar burnunuza ulaşıyor. Böylece beyni dolayısıyla sinir sistemini uyararak; Lavanta’lı olanı sakinleşmenize, Portakal ve Bergamotlu olanı modunuzu yükseltmeye ve sizi neşelendirmeye yardımcı oluyor. Özellikle yurt dışında benzer birçok aromaterapötik ürün bulmak mümkün.
Cilt bakımı konusunda aromaterapi nasıl bir rol üstleniyor? Sizin bakım rutininiz nasıl? Favori bir ürününüz var mı mesela?
Cilt bakımında aromaterapiden faydalanmak mümkündür ve çoğunlukla multi fonksiyoneldir; yani bir ürün birden fazla iş görebilir. Örneğin bir güneş kremi aynı zamanda anti-aging aktivite veya yara iyi edici özellik gösterebilir. O yüzden bu ürünler hem iyileştirici hem besleyicidir diyebilirim. Benim rutinimde Temizleyici-Tonik-Nemlendirici- Serum-Güneş Kremi şeklinde. Doğal içerikli temizleyiciden sonra yine hidrosol bazlı bir tonik, sonrasında nemlendirici ve ihtiyaç duyuyorsam ya nemlendirici ya da onarıcı bir serum kullanıyorum. Serumları genelde akşamları tercih ediyorum çünkü cilt gece onarılıyor. Sonrasında güneşe çıkacaksam mutlaka koruyucu güneş kremimi kullanıyorum çünkü yaşlanma izlerinin en büyük sebebi güneş.
Laboratuvarınızda bir gününüz nasıl geçiyor?
Öncelikle her yeni girişimci gibi kahvaltı bile etmeden bilgisayar başına oturup günün maillerini ve siparişlerini takip ediyorum. Kargoları aradan çıkarıyor, bir yandan telefon görüşmeleri bir yandan sosyal medya işlerimi yapıyorum. Sonra en sevdiğim kısma geçerek günde en az 4 saat ar-ge çalışmalarıma başlıyorum. Şu günlerde Maji Botanicals için daha üretmeyi planladığım onlarca ürün var, bunun yanı sıra aynı bünyede bulunduğumuz kardeş marka MineVital için de birçok yeni projemiz var, onlara konsantre olmuş durumdayım. Bazen sabahın erken saatlerinde bazen akşamüzeri güneş etkisini biraz yitirince, doğada yürüyüşe çıkıp bitki topluyorum bazı denemeler yapmak için. Bir yandan Isparta’daki ata arazilerimizde ürünlerimde kullandığım tıbbi bitkileri üretmek istiyorum, onların hazırıkları sürüyor. Bunların haricinde online eğitimler veriyorum, gün içinde 3-4 saat vakit ayırdığım oluyor. Günün sonunda tekrar bilgisayarın başına geçip merak ettiğim konuları araştırıp en az 1 makale okuyor, sonrasında kendime vakit ayırıyorum.
Aromaterapi ile ilgilenenlere nasıl tavsiyeler verirsiniz?
Aromaterapi eğitimleri veya atölyeleri araştırmalarını öneririm. Sertifikalı aromaterapistlerden veya akredite kuruluşlardan eğitim almaları çok önemli çünkü ortalıkta çok yanlış bilgiler de geziyor. Bunun yanı sıra tıbbi bitkilerle, uçucu yağlarla ilgili kitaplar edinebilirler. Çoğu yabancı kaynak olsa da Türkiye’de de çok değerli hocalarımız var. Botanik bahçeleri, çiftlikleri gezmeye başlayabilirler, böylece bitkileri gözlemleyebilirler. Birkaç uçucu yağ edinip önce kendilerinin deneyimlemelerini tavsiye ediyorum son olarak.