YEMEK YEDİKTEN SONRA TUVALETE ÇIKANLAR DİKKAT
Pek çok kişi yemek yedikten hemen sonra tuvalet gitme ihtiyacı hisseder. Ancak bunun faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu, merak konusudur. İşte yemekten sonra tuvalete çıkmanın sağlığımıza etkileri
Sindirim sistemi sağlığı, vücudumuzun sağlığı için en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle bazı durumlarda sindirim sistemi sağlığını düşünülür. Günümüzde herkesin yaşam tarzı farklı olduğundan, her insanın sindirim süresi farklıdır.
Birçok insan her yemekten sonra tuvalete çıkma isteği hisseder. Yemekten sonra tuvalete çıkmak kimi zaman normalken, bazı temel sağlık koşulları da söz konusudur. Peki, yemekten sonra tuvalete çıkmak faydalı mı yoksa zararlı mıdır?
İşte yemekten sonra tuvalete çıkmanın etkileri...
Yemekten sonra tuvalete çıkmak
Yemekten hemen sonra bağırsak hareketi varsa bu, mide kolik refleksinin olduğunu gösterir. Yani bazen yemekten sonra dışkı çıkarmak bunun tamamen normal olduğu anlamına gelir. Genellikle kişi yemek yedikten sonra yemeğin mide ve bağırsaklardan geçmesi 6-8 saat sürer.
Daha sonra, daha fazla sindirim, asimilasyon ve emilim için kalın bağırsağa gider. Ancak o zaman yiyecek ya yenir ya da vücuttan atılır. Yemekten hemen sonra bağırsak hareketi yapmak normal bir gastrokolik reflekstir.
Ancak buna anormal dışkı, karın ağrısı veya beklenmedik kilo kaybı gibi başka belirti ve semptomlar eşlik ediyorsa bir sağlık sorununun işareti olmayabilir.
Dumping sendromu (hızlı mide boşalmasının neden olduğu, ishal, mide bulantısı) anormal, genellikle aşırı gastrokolik refleksin varlığını içerir.
Eğer yemekten sonra tuvalete çıktığınızda bu belirtiler yoksa, bu durum normaldir. Ayrıca düzenli bağırsak hareketleri, sağlıklı bir sindirim sisteminin göstergesidir. Bununla birlikte, bazı kişilerin bağırsak alışkanlıklarında değişiklik olmadığı sürece günde birkaç kez normaldir.