"ARAMA MOTURU " 3 HAZİRAN DA VİZYONA GİRİYOR
MAGAZİNCİ VİDEO- FOTO GALERİ- Yapımcılığını ve yönetmenliğini Atalay Taşdiken’in üstlendiği "Arama Moturu", eşsiz Anadolu coğrafyasının, Mevlana diyarı Konya’da hayata geçirilen, yapım şekli, biçim, içerik ve senaryolaştırdığı evrensel meselelerle daha şimdiden Türk Sineması’nın klasikleri arasına girmeye aday önemli bir köy komedisi filmidir.
Arama Moturu filminde, kasabada yaşayan, o yörenin çiftçisinden kahvecisine tamamen köylüler ile çalışıldı.
Filmin çekimleri uzun bir ön hazırlık süreci sonrasında, Konya’nın Hüyük ilçesinin Çavuş köyünde 4 hafta boyunca gerçekleştirildi.
Kadim Anadolu topraklarının kültürel zenginliğini hem mekânsal, hem insan, hem de insan ilişkileri açısından büyük bir özveriyle aktaran film, binlerce yıldır damıtılarak sonraki kuşaklara aktarılan özgün Anadolu kültürünün kuşaklar arasındaki geçişlerinin nasıl olduğuna da dikkat çekiyor.
Ayakları yere basan, sıcak, samimi ve gerçekçi bir hikâye, örneklerine Anadolu’da her an rastlayabileceğimiz Anadolu’nun sıcak ve samimi insan karakteri, sadece taşrada yaşayanların değil, dünyanın herhangi bir yerinde bir insanın bile başına gelebilecek sosyolojik ve psikolojik meseleler filmde konu alınıyor…
Arama Moturu, TBMM tarafından “üstün hizmet ödülüyle” taçlandırılmış Atalay Taşdiken’in, ulusal ve uluslararası film festivallerinden 30’dan fazla ödül alan Mommo Kız Kardeşim ve Meryem filmlerinden sonra çektiği üçüncü sinema filmi.
Filmin Konusu
“Arama Moturu” medeniyetler beşiği eşsiz Anadolu coğrafyasının orta yerinde, sevimli bir kasabada geçen ve her biri kendileri için yaşamsal değerdeki bir şeyleri arayan bir avuç insanla birlikte, bu arayışları paraya dönüştüren girişimci ruhlu yeni yetme bir gencin öyküsünü anlatmaktadır. 76 yaşındaki Musa Dede; kalan ömründe kendisine “nefes arkadaşı” olacak bir kadın aramaktadır. Sefil Hasan, babasından yadigâr “Sefil” lakabından kurtulmak için “itibar” aramaktadır. Karısıyla birlikte çilek tarlasına giderek çalışması gereken emekli öğretmen Fahri Hoca, her gün bir bahane bulup köyün kahvehanesine giderek belasını aramaktadır. Yaşadığı toprağın üzerinden umudunu keserek, bütün umutlarını toprağın altından çıkacaklara bağlayan Kanunsuz, define aramaktadır. Kasabanın azimli Belediye Başkanı, seçim zamanı seçmenlere verdiği sözü yerine getirebilmek için önünde bir sondajcı arkasında bütün kasaba “su” aramaktadır. Belediye Başkanı’nın müteşebbis ruhlu yeni yetme oğlu Sırrı, elindeki bilgisayar ve internet aracılığıyla “arama motoru”nu kullanarak köylünün bütün arayışlarını paraya dönüştürerek, internetten tanıştığı “aşk”ının yanına gidebilme hayalleri kurmaktadır. Kasabanın giriş yolu üzerinde dört direk üzerine inşa ettikleri “Soğan ve Çilek Sarayı”nın sahipleri olan Mithat ve Kobra, bulduklarını düşünüp hiç aramayarak her gün felekten gün çalmaktadırlar. Sırtında boya tezgahı, elinde enstrüman niyetine kullandığı tenekesiyle bütün arayanların “deli, uğursuz” diye kovduğu bir garip olan Tenekeci Mahmut, uhrevi bir gözle bütün arayanları izlemektedir.