30. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ UNUTULMAZ BİR AÇILIŞ TÖRENİ?YLE BAŞLADI
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen ve otuz yıl boyunca, her yıl sinemaseverlerin heyecanla beklediği İstanbul Film Festivali, 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı?nda düzenlenen sürprizlerle dolu bir Açılış Töreni?yle başladı. Törende geçmişten günümüze Türk sinemasına emek vermiş seçkin simalar sahne alarak festivalin otuzuncu yılını kutladılar.
30. İstanbul Film FestivaliAçılış Töreni’nde, daha önceki yıllardan farklı olarak, bu yıla özel birçok sürpriz yer aldı. Festivalin 30 yılına dair renkli hikâyelerin paylaşıldığı ve eski festival görüntülerinden sokak röportajlarına, şimdiye dek ödül alan yönetmenlerden kuruluş yıllarına özel kliplerin yayımlandığı Açılış Töreni’nde, Türkiye sinemasının yıldız isimleri sahne aldı. Mehmet Ali Alabora’nın takdimiyle gerçekleştirilen Açılış Töreni, CNN TÜRK ekranlarından canlı olarak yayımlandı.
Törende festivalin otuz yıllık hikâyesini, Türkan Şoray ve İzzet Günay’dan Hale Soygazi, Semih Kaplanoğlu ve Yeşim Ustaoğlu’na, Saadet Işıl Aksoy ve Mert Fırat’tan Serra Yılmaz’a,Mehmet Günsür’den Özgü Namal’a Türk sinemasının tanınmış yönetmen ve oyuncuları kendi anılarıyla anlattılar.
Sahnede geçmişten bugüne İstanbul Film Festivali’ni anlatanlar arasında, 1983 yılında Sinema Günleri’nde çalışmaya başlayan ve 17 yıl boyunca festival direktörlüğünü üstlenen Hülya Uçansu, İstanbul Film Festivali’nin “fikir babalığını” üstlenen ve 13 yıl festivalin sanat yönetmenliğini üstlenen sinema yazarı Vecdi Sayar ve festivalin ikinci yılından bu yana danışma kurulunda bulunan sinema yazarı Atilla Dorsay da yer aldı.
30. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde Beyoğlu’ndaki sinemalar ile festivale 28 yıl boyunca ev sahipliği yapan ve 25 Ekim 2009 tarihinden bu yana kapalı olan Emek Sineması’yla ilgili özel bir video da yayınlandı. Yıllar boyunca Emek sinemasında çalışan, sinema emektarı Hikmet Dikmen de törende bir konuşma yaparak festival izleyicilerinin önemini vurguladı ve halen kapalı olan Emek Sineması’nın gelecek nesillerin de sanatla buluşacağı kamuya ait bir mekân olarak sinemaseverlerin hayatlarında var olmaya devam etmesi dileğinin altını çizdi.
30. İstanbul Film Festivali’ninaçılış konuğu, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere, çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, usta yönetmen Belá Tarr oldu. “Sinemanın filozofu” olaraktanımlanan Macar yönetmen Belá Tarr’a İstanbul Film Festivali’nin “Sinema Onur Ödülü”nü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti. Belá Tarr’ın, Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan son filmi Torino Atı da festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Belá Tarr, filmin 2 Nisan Cumartesi günü 16.00’da Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimine de katılarak izleyicilerle buluşacak. Tarr, 3 Nisan’da İKSV Salon’da saat 16.00’da bir sinema dersi de verecek.
İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen “Sinema Onur Ödülleri” bu yıl Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli sanatçıya takdim edildi. 1975’te başladığı sinema kariyerinde kısa zamanda kamera ustalarından biri olarak öne çıkarak Türk Sineması’nın en büyük görüntü yönetmenlerinden biri olan, popüler Arzu Film güldürülerinden ilk filmlerini yapan yepyeni yönetmenlere kadar 100’ün üzerinde filme emek veren Ertunç Şenkay’a ödülünü kendisiyle yedi filmde birlikte çalışmış yönetmen Yavuz Özkan takdim etti.
Haldun Taner, Ulvi Uraz gibi büyük tiyatro ustalarının yanında geliştirdiği oyunculuğuyla Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer alan, 40 yıl boyunca 50’yi aşkın filmde unutulmaz kompozisyonlar çizen Metin Akpınar, ödülünü , Demet Akbağ’dan aldı.
1959 yılında amatör bir tiyatro oyuncusu olarak başladığı kariyerine kurucuları arasında yer aldığı Devekuşu Kabare Tiyatrosu’yla devam eden, beyazperde ve televizyon ekranlarında toplam 64 oyunculuk, 28 yönetmenlik ve 8 senaryo denemesiyle milyonların kalbini fetheden Zeki Alasya’ya da ödülünü Demet Akbağ takdim etti.
1977 yılında Özgürlüğün Bedeli adlı film ile başladığı sinema hayatındaVe Recep Ve Zehra Ve Ayşe (1983), Gramofon Avrat (1987), Karartma Geceleri (1990), Gönderilmemiş Mektuplar (2002) ve Yüreğine Sor (2010) gibi filmleriyle, biçim ve içerik arayışının öncülerinden olan,festivalde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine de layık görülen, usta senarist ve yönetmen Yusuf Kurçenli’ye de Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Yusuf Kurçenli’ye ödülünü Gramofon Avrat ve Gönderilmemiş Mektuplar’da başrol oynayan Türkan Şoray takdim etti.
Festivalin Açılış Töreni boyunca büyük ekrandan sahneye çıkan sanatçılara eşlik eden VTR’ler, İKSV Stüdyo Yöneticisi Selçuk Metin tarafından hazırlandı. 30. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’ni salonda 2 bini aşkın seyirci izledi.
Festival, Açılış Töreni’nin ardından Fransız yönetmenMarc Fitoussi’nin, başrollerinde Fransız sinemasının yıldız oyuncusu Isabelle Huppert’in gerçek hayattaki kızı Lolita Chammah’yla birlikte oynadığı Copacabana adlı filmiyle başladı.
30. İstanbul Film Festivali; 17 Nisan tarihine kadar, Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu,Pera Müzesi sinemaları ile Nişantaşı CityLife (City’s) ve Kadıköy’de Rexx sinemasında gösterilecek 230’un üzerinde filmin yanı sıra, festivaldeki temalarla bağlantılı ve konukların katılımıyla renklenecek ustalık sınıfı ve söyleşiler, paralel etkinlikler ve konserlerle 16 gün boyunca İstanbul’da tam bir festival havası estirecek. Haber: Muharrem ERDEMİR
SAYILARLA 30 YILDA İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
- 30 yılda İstanbul’da toplam 25 sinema salonu,festival sineması olarak kullanıldı: Emek, Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, Nişantaşı CityLife, Pera Müzesi, Alkazar, Arthouse (İstanbul Modern Sinema), Atatürk Kültür Merkezi, Dünya, Fransız Kültür Merkezi, Gazi, İnci, Kadıköy, Kent, Konak, Lale, Moda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Sinema 74, Sinepop, Süreyya, Yeni Melek ve Yeni Rüya.
- Bugün bu salonların sadece 12’si hâlâ sinema salonu olarak faaliyet gösteriyor: Atlas, Beyoğlu, AFM Fitaş, Rexx, İstanbul Modern Sinema, Nişantaşı CityLife, Fransız Kültür Merkezi, Kadıköy, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Balmumcu, Moda, Pera Müzesi, Sinepop.
- Festivale 28 yıl boyunca ev sahipliği yapan Emek Sineması’nda, 8. Filmekimi’nin sona erdiği 25 Ekim 2009 tarihinden bu yana film izlenemiyor.
- Bu yıl festival sinemalarındaki toplam koltuk sayısı 2.490. İstanbul Film Festivali, daha fazla izleyiciye ulaşmak istediği halde eski koltuk kapasitesini yakalaması giderek zorlaşıyor. Emek ile Yeni Rüya gibi sinemaların kapanması ve Rexx gibi sinemaların büyük salonlarının bölünerek eski kapasitesini önemli ölçüde yitirmesiyle İstanbul büyük salonlarını teker teker kaybediyor.
- Geçen 30 yılda, İstanbul Film Festivali 2.514 yönetmenden toplam 3.767 filmi İstanbul seyircisine ulaştırdı.
- İstanbul Film Festivali programında 30 yıl boyunca 109 ülke sinemasından örnekler yer aldı.
- Festival 30 yılda 3.047.000 sinemasever tarafından izlendi.
- 30 yılda toplam 3.292.914 adet bilet basıldı.
- İstanbul Film Festivali 16 günlük süresiyle dünyanın en uzun film festivallerinden.
- Festivalin bir yılında en fazla film izleme rekoru, 2009 yılında düzenlenen
28. İstanbul Festivali’nde, sabah saatlerindeki basın gösterimleri de dâhil olmak üzere, 16 günde toplam 94 film izleyerek muhteşem bir performans sergileyen bir sinema yazarına ait. - 1986 yılından bu yana her yıl Antalya’dan gelerek İstanbul Film Festivali’ni takip ederek en fazla film izleme rekorunu elinde bulunduran izleyici Vahit Tansoy’a, 2007 yılında düzenlenen
26. İstanbul Film Festivali’nde Şakir Eczacıbaşı tarafından “Ömür Boyu Bilet Ödülü” takdim edilmişti. Bu festivalin ilk ve son “Ömür Boyu Bilet Ödülü” oldu.
- İstanbul Film Festivali, 1985 yılından bugüne 29 adet Altın Lale Ödülü verdi.
- Festival,1996 yılından başlayarak sinemanın 27 ustasına “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verdi.
- İstanbul Film Festivali kapsamında 1987 yılında verilmeye başlanan “Sinema Onur Ödülü”bugüne kadar 65 sinema ustasına verildi.
- Festivale 30 yıldır konuk olarak katılan isimler arasında Michelangelo Antonioni, Elia Kazan, Robert Wise, Istvan Szabo, Carlos Saura, Bertrand Blier,Bertrand Tavernier,Peter Greenaway, Theo Angelopoulos, Claude Sautet, Sophia Loren,Jerry Schatzberg, Catherine Breillat, Abbas Kiarostami, Gillo Pontecorvo, Harvey Keitel, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve,Gus Van Sant,Claudia Cardinale, John Malkovich, Klaus Maria Brandauer, Jafar Panahi, Jane Birkin, Chantal Ackerman ve Margarethe von Trottagibi isimler bulunuyor.