ALTIN KOZA?DA YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ
20?nci Altın Koza Film Festivali?nde Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl ünlü oyunculardan Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Görgün Karahan ile Necip Sarıcı?ya sunuldu.
Şarkıcı Şevval Sam, sevilen şarkılarıyla geceyi renklendirdi.Seyhan Baraj Gölü manzaralı Park Zirve Zaimoğlu Tesisleri'nde organize edilen ödül törenine festival konuğu beyazperdenin emekçileri ile kent protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Oyuncu Çolpan İlhan ile İzzet Günay'ın ödülünü Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Demir Karahan'ın ödülünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Yapımcı Necip Sarıcı'nın ödülünü CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş sundu.
ADANALILARA TEŞEKKÜR ETTİLER
Ödül alan sanatçılar, Altın Koza'nın Türk Sineması'nda çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayıp, bu ödüle layık görüldükleri için Adanalılara teşekkür etti.
Ödülünü almak için Zihni Aldırmaz'ın elinden tuttuğu Çolpan İlhan, çok mutlu olduğunu vurgulayıp, "Daha nice ödüllere" dedi.
İzzet Günay ise sanat yaşamı boyunca kendisini el üstünde tutan Türk sinema seyircisine minnet duyduğunu dile getirdi. Bu ödülde rol aldığı filmlere emek veren kişilerin de payı olduğunu kaydeden İzzet Günay, "Bu güzel ödülle birlikte beni en çok sevindiren hayatımı anlatan kitabın çıkmasıdır. Ödül kadar kitabı da çok önemsiyorum. Çünkü insanlar çabuk unutulur. Ama kitaplar oldukça içindeki insanlar da yaşıyor. Kitaplar içindeki insanları saklıyor" deyip kitabı kaleme alan Burçak Evren'e teşekkür etti.
Demir Karahan da Adanalı olduğunu hatırlatıp, buğday ve pamuk gibi bu topraklardan çıkan biri olduğunu kaydetti. Onur'un başucu kitabı olduğununun altını çizen Demir Karahan, aldığı ödülü torunu Eylül'ün başucuna koyacağını söyledi. Karahan, eşine de Nazım Hikmet'in 'Karım' adlı şiirini sahneden okudu.
Yapımcı Necip Sarıca ise Altın Koza'da 6 ödül aldığını, kendisi için bu festivalin çok özel yeri olduğunu belirtti. Yılmaz Güney başta olmak üzere Adanalı sinemacılara ve Altın Koza'yı yaşatanlara teşekkür etti.
Törenin sonunda söz alan festivalin ev sahibi Zihni Aldırmaz da önümüzdeki yıl Türk Sineması'nın 100 yılını kutlayacaklarını, buna kutlamalar gerçekleştirmek için çaba göstereceklerini söyledi.
Gecenin devamında sahne alan ünlü şarkıcı Şevval Sam, Türk Sanat Müziği'nin sevilen eserlerini seslendirdi.
ÇOLPAN İLHAN - ROL SEÇEN OYUNCU
77 yıllık hayatının 56 yılını sinema ve tiyatro sanatının içinde geçiren Çolpan İlhan, 200'e yakın filmde oyunculuk yaptı. 1970'e kadar bir çok filmde boş rol oynayan Çolpan İlhan, 'rol seçen oyuncu' unvanıyla tanındı. 'Karakter oyuncusu' sıfatıyla bilinen, farklı bir 'Yeşilçam Starı' çizgisi taşıyan Çolpan İlhan, sanat eğitiminin duyarlılığını beyazperdeye başarıyla yazdırdı. Çolpan İlhan, 1997'de Sadri Alışık Tiyatrosu'nu açarak tiyatro sanatına önemli katkılar sağladı. Halen oğlu Kerem Alışık ile Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde gençlere tiyatro dersleri vermeyi sürdüren sanatçı, şu sıralar aynı tiyatroda sahnelediği 'Sonbaharı Beklerken' adlı oyunda Alzheimer hastalığından ölen İrlandalı filozof Iris Murdoch'ı canlandırıyor. Çolpan İlhan, şair Attila İlhan'ın kız kardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık'ın karısıdır. Çolpan İlhan, tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra moda tasarımcısı ve tiyatro eğitmeni olarak birçok alanda başarılara imza attı.
DEMİR KARAHAN - YAZDI, YÖNETTİ, OYNADI
69 yıl önce Adana'da dünyaya gelen Demir Karahan, tıp fakültesini okurken yönetmen ve senarist Duygu Sağıroğlu ile tanışınca okulu bırakıp, sinemaya gönül verdi. 40 yıllık sanat hayatında 59 yapımda roller aldı. Türk - Fransız ortak yapımı bir filmde oynamak üzere gittiği Fransa'da 4 filmde rol aldı, yönetmen asistanlığı yaptı. Sinemanın krize girdiği süreçte ticaret ve çiftçilikle uğraştı, politikayla ilgilenerek Adana DSP İl Başkanlığı görevinde bulundu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Demir Karahan, sanat hayatında oyunculuk dışında 'Çark' adlı bir filmin senaryosu yazıp, aynı filmin yönetmenliğini de üstlendi.
İZZET GÜNAY: SİNEMA SEVDASI KIRIK PLAK'LA BAŞLADI
Türk Sineması'nın çınarlarından 79 yaşındaki İzzet Günay, lise yıllarında tiyatroya merak sardı, 1958'de Kemal Film yapımı 'Kırık Plak' adlı filmde, Zeki Müren'in şoförü rolüyle sinema oyunculuğuna başladı. 55 yıllık sanat hayatını 120 film sığdırdı. 1964'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde baş rolünü oynadığı 'Ağaçlar Ayakta Ölür' filmiyle 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü aldı. Türk sanat müziği solistliği yapan, televizyon dizilerinde de oynayan İzzet Günay, pul, para, madalya ve madalyon koleksiyonculuğu ilgi alanı içine girdi. 1985'te antika üzerine dükkan açan, İzzet Günay, uzmanlık alanı olan koleksiyonculuk ve antika konusunda danışmanlık yaptı.
NECİP SARICI - SİNEMANIN HAFIZASI
Necip Sarıcı, sinema sanatına 1949'da İzmir'deki sinema makineleri tamir atölyesinde çıraklık yaparak girdi. Üç yıl sonra ustalığa geçen Necip Sarıcı, İstanbul'da 1957'de Lale Film Stüdyosunda 'ses mühendisi' olarak işe alındı. Arzu Film, Erman Film, Uğur Film, Akün Film, Erler Film gibi Yeşilçam'ın önemli kuruluşlarıyla çalıştı. 1979'da Filmer ailesinin stüdyoculuğu devretmesiyle Lale Film Stüdyosu'nu Yeni Lale ismiyle devralarak seslendirme, emisyon, telesine, montaj gibi laboratuar çalışmalarını yeni bir düzenlemeyle işletmeye açtı. 64 yıldır sinema ve sanatın içinde yaşayan ve belgesel ve sinema film yapımcılığı da yapan Necip Arıcı, 'önemli bir arşivci' diye anılıyor. Sarıcı'nın arşivinde 65 bin fotoğraf negatifi, 5 bin'e yakın edebiyat, tarih, sanat, sinema ve mesleki kitaplar ile Türk sinema tarihinin önemli filmlerinin negatifleri, pozitif görsel kopyaları ve 5 bin adet orijinal Türk filmi afişi bulunuyor.