ALTIN PORTAKAL ULUSAL JÜRİ BELLİ OLDU
Bu yıl 51.si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması?nın jürisi Türkiye sinemasının 100. yılı nedeni ile ülkemize ve sinemamıza uluslararası başarılı temsilleri ile katkıda bulunmuş çeşitli disiplinlerden bir araya gelen yönetmen, yapımcı, senarist, oyuncu, görüntü yönetmeni, akademisyen, edebiyatçı ve müzisyenden oluşuyor.
Bu yıl “Gelenekten Geleceğe” söylemiyle yola çıkan ve 10-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi; yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Erdoğan başkanlığında, ödüllü yönetmen, kurgucu ve metin yazarı Belmin Söylemez; sinema ve tiyatro sanatçısı, tiyatro yönetmeni ve akademisyen Bülent Emin Yarar; senarist, oyuncu ve fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan; görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan; edebiyat dünyasının önemli isimlerinden İskender Pala; tiyatro ve sinema oyuncusu, iki Altın Portakal ödüllü Meral Çetinkaya; film müziğinin usta isimlerinden, besteci Selim Atakan ve yer aldığı filmlerin yanı sıra, oynadığı dizilerle de ulusal ve uluslararası başarılara imza atan oyuncu Songül Öden'den oluşuyor.
Yönetmen, Senarist, Yapımcı ve Oyuncu Jüri Başkanı: Yılmaz Erdoğan
Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışma Jürisi'ne başkanlık yapacak olan Yılmaz Erdoğan, tiyatro ve edebiyat ile başladığı sanat hayatına, sinemayla devam etti. Yönetmen ve senarist olarak kamera arkasında yer aldığı filmlerde oyunculuk da yapan Erdoğan, Vizontele ile başlayan sinema serüveninde, “Bir Zamanlar Anadolu”da gibi uluslararası başarılara imza atmış yapımlarda oyunculuğu ile göz doldururken, 2013’te Kelebeğin Rüyası ile Oscar aday adayı olarak, sinemamızı gelenekten geleceğe, yerelden evrensele temsil eden en önemli isimlerden biri oldu.
Uluslararası Ödüllü Yönetmen, Metin Yazarı, Kurgucu: Belmin Söylemez
İlk uzun metrajlı filmi Şimdiki Zaman ile 19. Adana Altın Koza Film Festivali'nde Yılmaz Güney Ödülü, SİYAD En İyi Film Ödülü ve Film-Yön Özel Ödülü'nü kazanan Belmin Söylemez bu kez jüri koltuğunda. Kısa ve belgesel filmleriyle yurt içinde ve Saraybosna, Toronto ve Milano gibi önemli
yurtdışı festivallerden ödüller kazanan Belmin Söylemez, Şimdiki Zaman ile Amerika kıtasının en köklü film festivali San Francisco Film Festivali'nde kurmaca dalında en iyi filme verilen Yeni Yönetmen Ödülü'nün de sahibi oldu.
Tiyatro Yönetmeni, Sinema ve Tiyatro Oyuncusu, Akademisyen: Bülent Emin Yarar
Mimar Sinan Üniversitesi Şan Bölümü'nde eğitim gören Bülent Emin Yarar, Diyarbakır Tiyatrosu'nda ardından da İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda görev aldı. Tiyatro ve sinemanın yanı sıra televizyon dizilerinde de oynayan sanatçı, aynı zamanda tiyatro yönetmenliği ve Kadir Has Üniversitesi'nde de eğitmen olarak görev yapıyor. Ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atmış olan Beş Şehir filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan Bülent Emin Yarar, 9. Afife Jale Tiyatro Ödülü, İsmail Dümbüllü Özel Ödülü ve 14. Afife Jale Tiyatro Ödülü'nün de sahibi.
Senarist, Oyuncu ve Fotoğraf Sanatçısı: Ebru Ceylan
Son dönem Türkiye sinemasının önemli temsilcilerinden biri olan Ebru Ceylan öğrenciyken çektiği ilk kısa filmi Kıyıda ile Cannes Film Festivali’nin yarışma bölümüne seçildi. 2006 yılında 59. Cannes Film Festivali'nde yarışan İklimler filminde oyuncu olarak yer aldı. 2011 yılında 64. Cannes Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini yaptığı ve Büyük Jüri Ödülü'nü kazanan Bir Zamanlar Anadolu filminin senaristlerinden olan Ebru Ceylan 2014 yılında da, Cannes’da Altın Palmiye alarak dünya ve Türkiye sinema tarihine geçen Kış Uykusu'nun senaryosunu Nuri Bilge Ceylan ile birlikte yazdı.
Ödüllü Filmlerin Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan
Başka Dilde Aşk, Neredesin Firuze, Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 filmleriyle çeşitli festivallerden En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleri alan Hayk Stepanoviç Kirakosyan, 1993 yılından bugüne sinemada birçok filme görsel imzasını attı. Kadir Has ve Bilgi Üniversitesi ile birlikte Plato Meslek Yüksek Okulu’nda da sinematografi eğitimi veren Kirakosyan, sinemada kullandığı görsel dil, ışık ve çerçeve kullanımı ile farkını ortaya koymaya devam ediyor.
Divan şiirini sevdiren yazar: İskender Pala
Büyük kitlelere ulaşan, divan edebiyatı ve Türk tarihinin derinliğini edebiyatın gücüyle birleştiren Katre-i Matem, Babil’de Ölüm, İstanbul’da Aşk ve Şah ve Sultan gibi yapıtlarıyla divan şiirini sevdiren yazar olarak tanınan, Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü, AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü ve Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü sahibi, kitapları çeşitli dillere çevrilmiş olan Prof. Dr. İskender Pala, büyülü kalemi, divan edebiyatı araştırmacılığı ve akademisyenliğinin yanı sıra aynı zamanda Türk Deniz Tarihi üzerine yazdığı makalelerle de biliniyor.
Altın Portakallı Oyuncu: Meral Çetinkaya
Uzun yıllar Dostlar Tiyatrosu ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nda çalışan tiyatro ve sinema oyuncusu Meral Çetinkaya, 1981 yılında Hazal filmindeki rolüyle, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı. 1992 yılında Suyun Öte Yanı ile 4. Ankara Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Çetinkaya, 1996 yılında Solgun Bir Sarı Gül filmindeki rolüyle bir kez daha Altın Portakal'ın sahibi oldu. Bizimkiler dizisinde Ayla Hanım rolünde izlediğimiz Meral Çetinkaya, son dönem dizilerinden Öyle Bir Geçer Zaman ki'deki performansıyla da izleyicinin beğenisini topladı.
Film Müziğinin Usta İsmi: Selim Atakan
Tiyatro, sinema ve TV dizileri için bestelediği müziklerin yanı sıra, Yeni Türkü Grubu’yla yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren usta müzisyen Selim Atakan, sinemada ilk ödülünü Atıf Yılmaz’ın yönettiği Delikan filmi için yaptığı besteyle kazandı. Atakan, 20. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Şerif Gören’in Derman, 26. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de Atıf Yılmaz’ın yönettiği Ölü Bir Deniz filmlerine yaptığı müziklerle de En İyi Film Müziği ödüllerini aldı. Atakan, yine Atıf Yılmaz’ın yazıp yönettiği Berdel ve Düş Gezginleri'nin ardından 2001 yılında Semih Kaplanoğlu’nun imzasını taşıyan Herkes Kendi Evinde filmlerinin müziklerini besteledi.
Balkanlar ve Ortadoğu'nun Yıldızı: Songül Öden
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümünden mezun olan Songül Öden, Sınır, Acı Aşk ve 72. Koğuş filmlerinde rol aldı. Oynadığı televizyon dizileriyle, özellikle de Gümüş dizisi ile Türkiye'yle birlikte Balkanlar ve Ortadoğu'da da yıldız bir isme dönüşen Songül Öden, son olarak rol aldığı Umutsuz Ev Kadınları dizisiyle de pek çok ödüle layık görüldü. Muscat Film Festivali’nde Susan Sarandon ve Kıvanç Tatlıtuğ ile birlikte onur ödülü kazanan Öden, son olarak Bertolt Brecht’in Kafkas Tebeşir Dairesi oyunuyla da beğeni toplamıştı.