CEM YILMAZ’IN OYNADIĞI İFTARLIK GAZOZ DAVALIK OLDU
MAGAZİNCİ VİDEO- FOTO GALERİ- Yönetmen koltuğunda Yüksel Aksu’nun oturduğu ve başrolünde Cem Yılmaz’ın oynadığı İftarlık Gazoz davalık oldu.
Filmdeki başrolünü Cem Yılmaz’ın canlandırdığı ‘Cibar Kemal’ karakterinin babası olduğunu belirten Yusuf Kanat, filmde babasının gerçeğe aykırı bir şekilde anlatılarak küçük düşürüldüğünü ifade ederek mahkemeye başvurdu.
BAŞROLÜNDE CEM YILMAZ VAR
Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne avukatı aracılığı ile dilekçe sunan Kanat, filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Yüksel Aksu ile filmin 2 yapımcısı hakkında davacı oldu.
Kanat adına avukatının mahkemeye sunduğu dilekçede filmin 1970 yıllarında Muğla’nın Ula ilçesinde geçtiği ve başrolünde ‘Cibar Kemal’ isimli kişinin Cem Yılmaz tarafından canlandırıldığı belirtildi. ‘Cibar Kemal’in gazoz imalatı yapan ve yaptığı gazozları sokaklarda seyyar araba ile satan kişi olarak canlandırıldığı ifade edilen dilekçede, filmin senaryo yazarı Yüksel Aksu’nun kendi yaşam öyküsünü konu aldığı ve 40 yıl öncesinin Ege kasabasında geçtiği belirtildi.
“HAKARET VE AŞAĞILAMA VAR”
Filmdeki Cibar Kemal’in davacı Yusuf Kanat’ın ölen babası Mustafa Kemal Kanat olduğu ve o yörede o isimle bilindiği kaydedilen dilekçede, “Söz konusu bölgede bu isimde başka kişi yaşamamıştır. Filmde canlandırılan karakter yaşamı , düşünceleri ile gerçek Cibar Kemal kişiliğine karşı hakaret, küçük düşürme, aşağılama unsurları taşımaktadır” denildi. Gerçek hayattaki Cibar Kemal’in yörenin önde gelen isimlerinden ve gazoz üretim atölyesi olan bir kişi olduğu belirtilen dilekçede filmdeki Cibar Kemal’in alkol kullanan, orucunu bozan ve küfreden bir kişi olarak canlandırdığı ifade edildi.
“FİLM DURDURULSUN” VE 150 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ
Yüksel Aksu’nun ,Yusuf Kanat ve babasını çok iyi tanıdığı belirtilen dilekçede, Kanat’ın film gösterime girmeden önce Aksu’yla görüşerek filmdeki olumsuz durumların düzeltilmesini istediği kaydedildi.
Aksu’nun herhangi bir yanlışlık varsa düzeltileceğine dair söz verdiği dilekçede Aksu’nun sözünü tutmadığı ve Cibar Kemal’i gerçekte olduğundan çok farklı, olumsuz bir kişi olarak gösterdiği belirtildi. Yaşanan durumdan dolayı Yusuf Kanat’ın üzüntü yaşadığı ve babasına yapıldığını belirttiği saygısızlığı önleme amaçlı tazminat davası açmak zorunda olduğu kaydedilen dilekçede, tazminatın Ula’daki Atatürk İlköğretim okuluna bağışlanacağı ifade edildi. Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Yüksel Aksu ve filmin 2 yapımcısının 150 bin lira manevi tazminat ödemesinin istendiği dilekçede , filmin sinema salonlarında, internet ve benzeri yayın organlarında gösterilmesinin tedbiren durdurulması talep edildi.
“BABAM OLMADIĞI BİR İNSAN GİBİ GÖSTERİLMİŞTİR”
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yusuf Kanat filmde doğru olmayan noktaların bulunduğunu belirterek, “Yüksel Aksu ile görüşüp filmde bir yanlışlık olmamasını ve babamın ismini değiştirmesini, anonim bir isim kullanmasını söyledim. Benim babam ömründe yalan söylememiş, prensip sahibi bir insandır. Filmde babam olmadığı bir insan gibi gösterilmiştir” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren ve başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı "İftarlık Gazoz" filminin “Cibar Kemal" karakterinin gerçek bir kişi olduğu iddia edilerek açılan dava hakkında, İftarlık Gazoz'un yapımcılarından Elif Dağdeviren bir açıklama yaptı.
Dağdeviren'in açıklaması şöyle:
“Cibar, sözlük anlamı olarak eski Türkçe'de bebeklikten çıkmış çocuk anlamına geliyor. Aynı zamanda da eski Anadolu geleneksel tıp literatüründe bel ağrılarına iyi gelen bir yakı anlamına da geliyor. Bu, kavram olarak da kimsenin tekelinde değildir ve anonim bir sözcüktür.
Filmin yapımcılarından biri olarak filmdeki usta karakterini tanımlarken sık sık "cibar" diye anlatan yönetmenimiz Yüksel Aksu'ya, Cem Yılmaz'ın dahil olacağı ortaya çıktığında henüz bebeklikten yeni çıkmış bir çocuk olarak oğlu Kemal'in adını vermenin güzel bir jest olabileceğini söyledim. O da bu fikri severek, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmiş senaryonun aslında da olan Erbil Usta ismini değiştirerek önce Kemal, sonra da sık sık tanımladığı gibi Cibar Kemal olarak değiştirdi.
Ayrıca filmimizdeki Cibar Kemal Usta karakteri, iddia edildiği gibi kötü örnek olamaz, zira usta-çırak ilişkisi bağlamında Anadolu'nun kadim etik ve ahlak değerlerini anlatan erdemli bir karakter olup, bu anlamda örnek bir kahramandır. Son olarak da kendi bölgesi ve memleketi ile ilgili tanıtımı ve anlatımı ile ilgili neredeyse sinemasal bir akım başlatan ve hatta kendisine gelen tüm teklifleri bu hedefle bölgesine yönlendiren yönetmenimiz Yüksel Aksu ile ilgili kendi hemşehrisinden teşekkür beklerken böyle bir durumla karşılaşmak da ayrıca üzüntü verici.
Bu durumun mahkemelik olarak lanse edilmesi elbette üzücü, ama Yüksel Aksu'nun yörede ticaret yapan bir dostuna da böyle dolaylı bir tanınma jesti yapmış olduğunu varsayarak avunalım."